StoryEditor

Stopa brutálnej lúpeže vraj vedie na Slovensko

20.05.2002, 00:00

Maďarská polícia sleduje v prípade krvavého prepadu banky v meste Mór, ktorý si vyžiadal osem obetí, aj tzv. slovenskú stopu. Páchatelia najbrutálnejšieho prepadu banky v histórii Maďarska totiž podľa polície použili strelivo, vyrobené pred desiatimi rokmi pre slovenské bezpečnostné zložky.
Polícia sa preto domnieva, že páchatelia tohto trestného činu môžu pochádzať zo Slovenska. "Páchatelia nemohli byť Maďari, pretože Maďari by taký krvavý prepad nikdy nespáchali," cituje bulvárny denník Blikk jedného maďarského policajného dôstojníka. Je zaujímavé, že polícia pôvodne podozrievala z vykonania lúpeže aj 24-ročného Róberta Farkasa, ktorý sa však deviateho mája, kedy sa krvavá lúpež v Móri uskutočnila, zdržiaval tiež na Slovensku. Podľa denníka Blikk bol Farkas jedným z páchateľov nedávnej neúspešnej lúpeže v zlatníctve vo Veľkom Mederi a pri tejto akcii prišiel o život. Komerčná televízna stanica RTL Klub však tieto informácie vyvracia odvolávajúc sa na informácie slovenskej polície, že medzi obeťami z Veľkého Meďera figurujú len Ukrajinci a Bielorusi.
Falošnou stopou sa ukázalo aj zadržanie 28-ročného Szilárda Horvátha, ktorý mal na inkriminovaný deň spoľahlivé alibi. Horváth sa dobrovoľne vzdal polícii, pretože mal strach o svoj život, keď sa do pátrania po ňom zapojilo aj maďarské podsvetie. Podsvetie bolo totiž veľmi znepokojené rozsiahlou pátracou akciou polície, ktorá znemožňovala jej obvyklú zločineckú aktivitu.
Páchatelia najkrvavejšej lúpeže v dejinách Maďarska ukoristili 7,3 milióna forintov (takmer 1,5 mil. korún). Okamžite po vstupe do miestnej pobočky Erste Bank začali strieľať zo samopalov na pracovníkov banky aj na klientov. Niektoré obete boli zastrelené z bezprostrednej blízkosti a polícia to označila za popravu. Dve osoby boli pri útoku ťažko zranené, ale 30-ročný muž aj 27-ročná žena svojim zraneniam postupne v nemocnici podľahli. Polícia vypísala za dopadnutie páchateľov odmenu pôvodne vo výške 10 miliónov forintov, ale minulý týždeň sa odmena zvýšila na 25 miliónov forintov. Do vyšetrovania sa zapojila aj budapeštianska pobočka amerického federálneho úradu FBI.
Piatok bol v Maďarsku oficiálne vyhlásený za Deň národného smútku. Na verejných budovách boli spustené vlajky na pol žrde a boli vyvesené čierne zástavy. Tento deň sa uskutočnila v meste Mór spoločná rozlúčka s obeťami zločinu. Na smútočnom akte sa zúčastnili aj prezident Ferenc Mádl a odstupujúci premiér Viktor Orbán. V meste sa v tento deň zastavil život, zatvorili sa obchody aj úrady. Obyvatelia 15-tisícového mesta ležiaceho si 60 kilometrov západne od Budapešti si stále kladú otázku: ako sa niečo také strašné mohlo stať?
V Maďarsku sa v súvislosti s týmto krvavým zločinom rozprúdila diskusia o celkovo nervóznej atmosfére v celej spoločnosti. Médiá pripomínajú nedávnu vraždu známeho futbalového trénera Tibora Simona a nepochopiteľne agresívne správanie vodiča Trabanta, ktorý v Budapešti zastrelil po dopravnej kolízii vodiča kamiónu. K tomuto činu stačilo, aby vodič kamiónu vytlačil Trabant do vedľajšieho pruhu a na ďalšej križovatke, kde obe vozidlá zastavili na červenú, vodič osobného auta vystúpil a cez otvorené bočné okienko strelil vodiča kamiónu do hlavy. Mnohé médiá pripisujú zvyšujúce sa napätie v spoločnosti aj neobyčajne agresívnej predvolebnej kampani, ktorá zanechala aj po parlamentných voľbách v celej krajine nervóznu atmosféru. "Keby mal štát nervy, tak by sa dalo konštatovať, že naša krajina ich má vo veľmi zlom stave. Ostré predvolebné slovné súboje sa preniesli do násilia a do gangsterskej brutality," konštatuje denník Népszabadság.
Pod vplyvom množiacich sa násilných udalostí sa v Maďarsku znovu rozprúdila debata o znovuzavedení trestu smrti. Po celej krajine sa zbierajú podpisy občanov, ktorí podporujú opätovné zavedenie najvyššieho trestu. Népszabadság v tejto súvislosti upozorňuje, že prípadným zavedením trestu smrti by sa Maďarsko vyčlenilo zo spoločenstva európskych štátov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 17:13