StoryEditor

Šaron a Bush tlačia na Arafata

10.02.2002, 23:00
Autor:
TASRTASR

Prezident USA George W. Bush v piatok vo Washingtone ubezpečil izraelského premiéra Ariela Šarona, že bude naďalej na palestínskeho predáka Jásira Arafata vyvíjať nátlak, aby bojoval proti terorizmu. Napriek tomu, že mierový proces na Blízkom východe je už vyše roka v slepej uličke, Šaron počíta s tým, že obnovené mierové rokovania vyústia do vyhlásenia palestínskeho štátu. "Ubezpečil som ministerského predsedu (Šarona), že budeme pokračovať vo vyvíjaní nátlaku na Arafata, aby sme ho presvedčili, že musí urobiť seriózne, konkrétne a reálne kroky na zníženie teroristických aktivít na Blízkom východe," vyhlásil Bush počas prijatia Šarona v Oválnej pracovni Bieleho domu.
Bush však nedal odpoveď na nedávnu Šaronovu žiadosť, aby Washington prerušil kontakty s palestínskym lídrom. Z reakcie prezidenta USA však vyplynulo, že USA Arafata vnímajú ako palestínskeho lídra, ktorý nesie zodpovednosť za vývoj udalostí na ním spravovanom území. No Šaron vyhlásil, že on i jeho vláda považujú Arafata za prekážku pokusov o nastolenie mieru. "Arafat zvolil stratégiu teroru a vytvoril koalíciu teroru," skonštatoval izraelský premiér, ktorý však pripustil, že nátlak na Arafata by mohol spôsobiť, že by sa v budúcnosti objavilo alternatívne palestínske vedenie.
Obaja politici diskutovali aj o ich spoločnom želaní zbaviť svet terorizmu a o opatreniach na zmiernenie nepriaznivého stavu, ktorému musia čeliť radoví Palestínčania nezapletení do protiizraelských útokov. Bush v súvislosti s tým vyzval Šarona na odvolanie politických a ekonomických reštrikcií na palestínskych územiach. Napriek veľkej antipatii voči Arafatovi Šaron v rozhovore s novinármi informoval, že má v úmysle stiahnuť izraelské jednotky zo 42 percent západného brehu Jordánu a pásma Gazy.
Pre izraelského premiéra Šarona bola návšteva Washingtonu vzácnym vyjadrením podpory, aj keď prezident George W. Bush odmietol prerušiť všetky diplomatické styky s palestínskou samosprávou. Trojdňovú návštevu USA ukončil premiér v piatok.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 03:31