StoryEditor

Šampiónka Emma Zapletalová trénuje na Kanárskych ostrovoch, prípravu jej trochu skomplikovala boľavá achilovka

22.01.2022, 10:03
Nitra, Vysoké Tatry, Monte Gordo na juhu Portugalska, Maspalomas na Kanárskych ostrovoch – to všetko sú destinácie, v ktorých sa slovenská Atlétka roka 2022 Emma Zapletalová zatiaľ pripravovala na novú sezónu

Do aktuálneho tréningového kempu v Maspalomase na ostrove Gran Canaria sa 21-ročná Nitrianka vybrala krátko po skončení uplynulého roka. Za teplom odletela 3. januára spoločne s koučom Petrom Žňavom. Pod jeho vedením sa bude pripravovať do pondelka 24. januára.

Emmu, žiaľ, v posledných dňoch trochu potrápila achilovka, preto musela v príprave trochu improvizovať.

„Postupne sa to, našťastie, lepší, už to začína vyzerať znova nádejne,“ referoval z Maspalomasu tréner Peter Žňava. „Pre problémy s achilovkou síce Emma vynechala zopár bežeckých tréningov, ale na druhej strane strávila viac času v posilňovni, čo sa prejavilo tým, že zosilnela – najmä jej posturálne svaly.“

Hovorí sa, že všetko zlé, je na niečo dobré. Platilo to aj tentoraz v Zapletalovej prípade. Náhradné tréningy v posilňovni sa vzápätí pozitívne prejavili aj v prvých bežeckých tréningoch vychádzajúcej prekážkarskej hviezdičky.

„Už klasicky je s nami na sústredení naša osvedčená fyzioterapeutka Lenka Skaličanová, ktorá robí všetko pre to, aby sa Emmina achilovka zahojila čo najrýchlejšie,“ podotkol kouč úradujúcej majsterky Európy a semifinalistky tokijskej olympiády v behu na 400 m prekážok.

„V rýchlosti a prekážkových tréningoch mierne zaostávame oproti pôvodným plánom, ale nerobíme si z toho ťažkú hlavu, lebo do začiatku letnej sezóny máme ešte dostatok času.“

Po návrate z Maspalomasu sa Peter Žňava s Emmou Zapletalovou, členkou ŠK ŠOG Nitra a armádneho športového strediska VŠC Dukla, doma dlho nezdržia. Už po necelých troch týždňoch znova odletia na ďalší tréningový kemp v teple – opäť na Kanárske ostrovy, avšak nie na Gran Canaria, ale na ostrov Tenerife.

„Pôjdeme do našej obľúbenej tréningovej destinácie, kde budeme znova tri týždne. Tentoraz bude s nami pre zmenu náš odborný konzultant docent Miroslav Vavák,“ prezradil tréner Žňava.  

Už dávnejšie je známe, že slovenská prekážkarská rekordérka na 400 m rovnako ako v predošlom roku halovú sezónu vynechá a sústredí sa len na náročné leto s dvoma vrcholmi – júlovými MS v Eugene v americkom štáte Oregon a na augustové ME v Mníchove.

Zapletalová má výhodu v tom, že v úvode tohtoročnej letnej sezóny nemusí naháňať limit, lebo na obe podujatia (MS 55,40, ME 55,85) ho už splnila vlani, takže by sa mala objaviť v plánovanom 40-člennom štartovom poli pre MS i 36-člennom pre ME.

01 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 02 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 03 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava 04 - Modified: 2024-04-10 09:56:59 - Feat.: - Title: Blížiaci sa 76. ročník TIPOS Národného behu Devín – Bratislava bude atakovať popandemický účastnícky rekord 05 - Modified: 2024-04-08 13:30:23 - Feat.: - Title: V maratóne na ČSOB BAM triumfy Poliaka Koseka a Chorvátky Šustičovej, Rusina obhájil polmaratónsky titul majstra SR
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
18. apríl 2024 17:52