StoryEditor

Všetko, čo vieme o tajnej „viedenskej“ obuvi Eliuda Kipchogeho

05.01.2020, 18:38
Tá obuv je mnohými označovaná ako technický doping. Model Nike Vaporfly Next% je dizajnovaný tak, aby vylepšil ekonomiku behu o 4%. Samotný Kipchoge však počas unikátneho prvého maratónskeho behu pod dve hodiny mal obutý upravený model, nie „bežný“ model Nike Vaporfly Next%. Pri pozornom pohľade bolo možné vidieť, že Kipchogeho upravená obuv vyzerala ako keby mala v prednej časti hrču (alebo airbag, ak ste o tom čítali na internete).

Fenomenálny maratónec z Kene zabehol najlepší maratónsky čas ľudskej histórie (1:59:40) v modeli od spoločnosti Nike, v modeli, ktorý ešte v tom čase ani vo svojej „verejnej“ a neupravenej verzii nebol dostupný na trhu. Avšak už v čase viedenského behu boli všetky technické novinky ako aj dizajn týchto tenisiek on-line zaregistrované na Úrade pre patenty a ochranné známky USA.

Stále opradená rúškom tajomstva

O viedenskej obuvi Kipchogeho použitej na INEOS 1:59 Challenge ešte stále nevieme ani zďaleka všetko. Je však verejne známe, že v roku 2018 si spoločnosť Nike dala patentovať model, ktorý vyzerá veľmi podobne ako viedenská obuv Kipchogeho. Patentové výkresy, nedávno publikované na stránke Believe in the Run, načrtávajú celý mechanizmus odpruženia, ktorý obsahuje segmentovanú podrážku, tri platne (pravdepodobne z uhlíkových vlákien) a štyri komory naplnené tekutinou.

Samozrejme, nikdy by sme netvrdili, že obuv je jediným faktorom skvelého úspechu Kipchogeho. Napokon, nedá sa prehliadnuť jednoduchý fakt, že Kipchoge bol neporazený posledných 10 maratónov, vrátane toho olympijského v Riu, kde získal zlatú olympijskú medailu. Vo Viedni mal okolo seba eskortu bežeckých pomocníkov, a to rozhodne nie hoci akých, pitie dostával priamo z bicykla, nie v klasických depách a rovnako benefitoval aj zo starostlivo vybratej plochej dráhy lemovanej stromami a fanúšikmi. Ale napriek tomu všetkému... Boli práve tie špeciálne topánky oným povestným faktorom X?

Niečo ako trojvrstvový sendvič

Celková výplň podrážky obsahuje tri vložky oddelené dvomi vrstvami komôr- prvá vrstva  je medzi podošvou a vrchnou komorou, druhá medzi komorami a tretia medzi na vrchu komôr priamo pod nohou. Začnime s komorami- to sú tie viditeľné vaky na prednej časti chodidla. Sú vyrobené zo špeciálneho materiálu označovaného ako TPU a pozostávajú z niečoho, čo inžinieri z Nike nazývajú „ťahané pramene“. Keď sa do komory pridá tekutina a natlakuje sa na tlak v intervale 15 až 30 psi, tlak vytvára vo vláknach napätie. Z patentu Nike nie je úplne jasné, či úmyslom je zlepšiť odpruženie, stabilitu, návrat energie alebo niečo úplne iné, či všetko z uvedeného. Komory tiež vizuálne znamenajú mierne vydutie do prednej časti topánky, čo je zrejmé aj z pohľadov na Kipchogeho nohu vo Viedni.

Každá strana topánky má komoru, pričom vzory ukazujú celkovo 4 komory uložené do formácie 2x2. Spoločnosť Nike však povolila, aby sa komory nahradili penovými blokmi ZoomX- v Kipchogeho topánke sú viditeľné iba spodné dve komory. Predstavte si to celé ako trojvrstvový sendvič, pričom medzi jednotlivými plátkami sendviča je vždy komora neplnená tekutinou. Spodná doska prechádza medzi podošvou a spodnou komorou, stredná doska prechádza medzi komorami a horná doska je umiestnená priamo pod nohou Kipchogeho. Tieto dosky sú zložené z karbónových vlákien. Zadná časť topánky pozostáva zo štandardnej peny Zoom X.

Nike vysvetľuje kinetický princíp odpruženia takto- keď sa topánka dotkne podložky, spodná doska rozdistribuuje silu dopadu na prvú vrstvu výplne, čo je v prípade Kipchogeho topánky komora naplnená tekutinou alebo vzduchom. Následne sa táto sila zachytáva prostrednou doskou a prenáša smerom hore k d ruhej vrstve výplne, čo sú buď komory alebo penové bloky a následne na hornú dosku. Dizajn umožňuje dve vrstvy stlačenia a vlastnosti dosiek zabraňujú koncentrácii sily len na niektoré miesta, takže noha je na konci zaťažená rovnomerne.

Nezodpovedané otázky

Samotná Nike k tomuto modelu zatiaľ neposkytla všetky odpovede, a tak viacero otázok zostáva otvorených:

  • Prečo je komorový systém chodidla lepší ako penový systém ZoomX?
  • Do akej miery môže tento model zlepšiť ekonomiku behu?
  • Môže vôbec niekto bez kontraktu so spoločnosťou Nike dúfať, že vyhrá v súboji proti tejto topánke?
  • Uvidíme túto topánku na nohách bežeckých elít Nike aj v nasledujúcich mesiacoch?
  • Bude táto topánka niekedy na trhu verejne dostupná?

01 - Modified: 2023-10-24 09:58:56 - Feat.: - Title: Viac Slovákov pod 2:30:00 h ako na MMM 2023 bolo v celej histórii košického maratónu len v roku 1980 02 - Modified: 2023-10-09 07:56:15 - Feat.: - Title: Maratónsky svetový rekord v Chicagu: Keňan Kelvin Kiptum (2:00:35) prekonal legendárneho Eliuda Kipchogeho! 03 - Modified: 2023-09-25 08:22:36 - Feat.: - Title: Assefová vyhrala maratón s časom 2:11:53 h a vytvorila nový svetový rekord 04 - Modified: 2023-05-24 09:05:08 - Feat.: - Title: Ako vyladiť formu na maratón? 05 - Modified: 2023-04-18 07:33:08 - Feat.: - Title: Legendárny hokejový obranca Zdeno Chára absolvoval Bostonský maratón
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 08:47