StoryEditor

Spartan race pripravuje na budúci rok novinky. Pozrite sa, aké

17.10.2014, 14:56
Autor:
rungo.skrungo.sk

Do cieľa pribieha po štyroch hodinách pretekov úplne vyčerpaný bežec. Je celý obalený blatom, na niektorých miestach na tele má krvavé odreniny. Ale napriek tomu má v tvári neuveriteľný pocit šťastia a radosti. To je skrátka SPARTAN RACE. Extrémne prekážkové preteky, ktorých sa na Slovensku počas dvoch rokov zúčastnilo viac jako 25 000 pretekárov a desiatky tisíc divákov. Všetko to začalo na Slovensku v októbri 2012 v malej dedinke Vechec. Odtiaľ si prvých 2500 Spartanov odnieslo len pamätnú medailu. Od tej doby sa mnohé zmenilo.

Historicky sa nápad na preteky SPARTAN RACE zrodil v Spojených štátoch v hlave bývalého vrcholového manažéra Joa De Senny, ktorý sa jedného dna rozhodol zmeniť svij štýl života. Nový zmysl našiel napokon v extrémních bežeckých vytrvalostních pretekoch, ktoré si pre väčší zážitok ešte prošpikoval množstvím náročných prekážok. A najväčšie prekážkové preteky vo voľnej prírode boli na svete. Stačilo zopár rokov a SPARTAN RACE oslnil aj stednú Európu.

Preteky SPARTAN RACE sú rozdelené do troch úrovní obtiažnosti a dlžky- šprint (cca 5 km), super (cca 12 km) a beast (cca 22 km). Súperia tímy aj jednotlivci (muži aj ženy) všetkých vekových kategórií. Nezabúda sa ani na deti, pre ktoré sú pripravené špeciálne preteky na 750 a 1500 m s názvom Spartan Kids.

SPARTAN RACE sa neustále vyvíja a záujem obdivovateľov zo všetkých kútov Slovenska a zemegule rastie geometrickým radom. V roku 2013 sa uskutočnili dvoje pretekov-  vo Valčianskej doline a v obci Vechec. Obe podujatia boli beznádejne vyprodané, hoci v oboch prípadoch išlo o tie najnáročnejšie úrovne Super a Beast.  Medzníkom pre slovenský SPARTAN RACE sa stal až rok 2014. Nastalo totiž pravé pretekárske peklo v podobe štyroch vypredaných  pretekov a desiatok tisíc fanúšikov v okolí trate. Na trati bolo celkovo viac ako 11 tisíc odhodlaných mužov a žien.

Nasledujúci ročník 201 5 bude ešte výživnejší. V kalendári je celkovo 6 akcií. Pripravte sa opäť do obce Vechec (super), na novú destináciu v Nitre (šprint) alebo Valčiansku dolinu (šprint). V horskom stredisku Donovaly sa na vás budú tešiť dva preteky. Prvý pre nováčikov, opäť to bude najkratšia vzdialenosť na 5 km. Druhý bude pre veľkých šialencov. Ak máte dosť odvahy a zvládate skutočne extrémne situácie, ste dostatočne rýchli a psychicky i fyzicky odolní, skúste najväčšiu pecku pre absolútny ch šialencov. Tu totiž bude po prvý krát tá najvyššia hodnota obtiažnosti „Ultra beast“. To je životná výzva len pre vyvolených, a to v podmienkach, ktoré vám dramaticky posunú prah bolesti. Preteky sú dlhé viac jako 42 kilometrov a na trati je minimálne 50 prekážok tej najvyššej obtiažnosti.

Tím ale novinky pre budúci rok nekončia. Zimnou novinkou pre skutečných fajnšmekrov je takzvaný „Winter Šprint“ dlhý 5 km. To budú vôbec prvé preteky v sezóne 2015 a ich dejiskom bude Liptovský Ján.

Dôležitou novinkou sú tiež víkendové kempy, kde bude každý pod dozorom skúsených inštruktorov zbierať tréningové jednotky na hlavné preteky. A nakoniec si spomeňme Spartakiádu. Špeciálne preteky pre 3000 účastníkov.

 

SPARTAN RACE….Pochopíš až v cieli!

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
16. apríl 2024 18:44