Zimná sezóna sa blíži: Ako sa pripraviť na beh v chladnejšom počasí?Bigstock
StoryEditor

Zimná sezóna sa blíži: Ako sa pripraviť na beh v chladnejšom počasí?

04.10.2021, 00:00
Hovorí sa, že neexistuje zlé počasie, iba zlá voľba oblečenia. Viete však, čo znamená obliecť sa správne na beh v zime? Na čo ďalšie si v chladnom období treba dať pozor?

S príchodom prvých chladnejších dní už bežecká obuv mnohých rekreačných bežcov visí na klinci. Organizmus je vtedy náchylnejší na prechladnutie, a tak sa väčšina z nich radšej zabalí do deky s teplým čajom či obľúbenou knihou. S pár zásadami, ktoré vám poradíme, sa nemusíte obávať behu ani pri prvých snehových vločkách.

Vrstvy, vrstvy, vrstvy

Základné pravidlo obliekania sa na šport v zime je vrstvenie. Zvoľte radšej tenšie oblečenie z kvalitného materiálu, aby ste sa mohli rýchlo prispôsobiť poveternostným podmienkam. Príliš fúka? Nie je problém. Na tričko a mikinu si oblečte softshellovú alebo vetruodolnú vetrovku. Vyšlo slnko a je vám horúco? Šup, vetrovku okolo pásu. Pozor si však dajte, keď ste už spotení. Vtedy je už neskoro na zhadzovanie vrstvy, pretože mokré telo v chlade ľahšie ochorie. Radšej dobehnite do cieľa mokrí, ale v teple.

Správna bežecká obuv

Bežecké topánky môžeme prirovnať k pneumatikám v aute. To znamená, že v zime treba prezuť letné topánky za zimnú verziu, ktorá je prispôsobená nižším teplotám a navrhnutá proti pošmyknutiu na klzkom povrchu. Bežecké topánky s hladkou podrážkou sú v zime nebezpečné, pretože hrozí riziko pošmyknutia. V obchodoch je veľké množstvo obuvi z rôznych materiálov, ktoré zvládnu sneh, ľad, kaluže. Vhodná je napríklad trailová obuv s goratexovou úpravou.

Zimná sezóna sa blíži Zimná sezóna sa blíži Bigstock Voľba materiálu zaváži

Ideálnou voľbou je funkčná bielizeň, ktoré je označovaná ako termo, prípadne obsahuje merino vlnu. Bavlna je materiál, ktorému by ste sa určite mali vyhnúť, pretože do seba nasaje všetok pot a vplyvom vonkajšieho prostredia je oblečenie v momente mokré a studené. Telo pod oblečením z funkčného materiálu dýcha a pomáha mu udržať si rovnakú teplotu.

Hlava a ruky v teple

V zime uniká najviac tepla cez hlavu, preto dbajte na to, aby ste nikdy nešli behať bez čiapky. Pri výbere sa zamerajte na vhodné materiály a správnu veľkosť, aby vám pri behu nepadala do očí, prípadne nebola tesná. Obzvlášť citlivé na zimu sú prsty na rukách, preto odporúčame vziať si rukavice. Udržať v teple treba aj achilovky, ktoré sú v zime náchylnejšie na natrhnutie. Vhodné sú napríklad vyššie kompresné ponožky alebo návleky, avšak úplne postačí, ak ich zakryjete akoukoľvek vrstvou navyše.

Správne dýchanie

Behanie v zime je pre telo náročnejšie a dokáže potrápiť horné aj dolné dýchacie cesty najmä vtedy, ak nemáte správnu techniku dýchania. Častým zlozvykom je dýchanie ústami. Preto je dobré si nádych nosom a výdych ústami natrénovať už v začiatkoch behania. Cesta nosnými dutinami k pľúcam je dlhšia ako ústami, a tak sa vzduch stihne ohriať. Pri mínusových teplotách je dobré siahnuť po šatke alebo tzv. buffke, teda multifunkčnom tuneli, ktorý si natiahnete na dýchacie cesty.

Zimná sezóna sa blíži Zimná sezóna sa blíži Bigstock Dôkladná rozcvička

Rozcvička je vo všeobecnosti dôležitá pred každým športovým výkonom. V zime však o to viac, keďže sa telo potrebuje zahriať. Odporúča sa rozcvičiť ešte v teple domova. Ak ste však skúsený bežec a vonku nie je teplota pod nulou, môžete sa rozcvičiť aj vonku. 

Reflexné prvky

A to najdôležitejšie na záver. V zime sa skoro stmieva a je nevyhnutné, aby vás bolo vidno, ale aby ste aj vy videli na cestu a predišli úrazu. Niektoré bežecké oblečenie je vybavené reflexnými prvkami, avšak nič nepokazíte, ak si k tomu pridáte aj reflexný pásik alebo blikajúce svetielko na rameno alebo lýtko. Čím viac vás bude vidno, tým bude pre vás beh v zime bezpečnejší.

 

(PR)

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
20. apríl 2024 10:58