Premotivovanie často spôsobuje vážne zranenia
StoryEditor

Premotivovanie často spôsobuje vážne zranenia

06.02.2023, 14:57

Ak ste bežec, tak skôr alebo neskôr sa stanete „obeťou“ rôznych zranení a začnete rozmýšľať, prečo sa to stalo. Možno ste prebehli kilometre príliš rýchlo, alebo ste správne neregenerovali, nedodržiavali ste tréningový plán, alebo ste mali jednoducho iba smolu.

Zranenie je kombináciou viacerých udalostí

Realita je vtedy taká, že ste si spôsobili zranenie a beh musí ísť bokom. Najbližšie dni budete asi tráviť „iba“ pri plávaní alebo na bicykli, alebo dokonca len s vyloženými nohami na gauči. Je ľahké nechať sa nachytať pocitom frustrácie, skľúčenosti, beznádeje a dokonca chcieť celkom hodiť uterák na dráhu. Neklesajte na duchu, všetko sa zase raz na dobré obráti. Dokážete sa zotaviť zo zranení, dokonca sa vrátiť ešte silnejší. Z veľkej časti vieme zraneniam aj predchádzať implementáciou niektorých jednoduchých a konzistentných stratégií.

Bežci sú veľmi motivovaní, čo je požehnanie, ale môže to byť aj prekliatie

Bežíte tvrdo a pokúšate sa použiť túto mentalitu na väčšinu vecí, ktoré robíte, dokonca aj na liečenie, a to môže niekedy viesť k tomu, že sa pokúsite príliš rýchlo vrátiť späť. Jediná vec, ktorá je horšia ako zranenie pri behu, je druhé zranenie, ku ktorému dochádza v tesnom slede kvôli tomu, že pravdepodobne neboli dodržané všetky prvky predpísanej rehabilitácie.  Posledná vec, ktorú každý bežec potrebuje, je dostať sa zo zranenia a onedlho sa potom zase vrátiť na pohovku s mrazeným hráškom na členku a frustrovanejší ako kedykoľvek predtým.

Každé zranenie je veľmi odlišné

Každý bežec je jedinečný a má svoje vlastné úrovne tolerancie záťaže. Stresové zlomeniny, poranenia šliach a vyvrtnutia sú všetky liečené veľmi odlišne. Pokiaľ ide o rehabilitáciu existuje niekoľko spoločných faktorov, ktoré je možné zlúčiť a poskytnúť príjemný návrat k bežeckému plánu. Niektoré poranenia kostí sa môžu liečiť 8 až 12 týždňov, niektoré šľachy a vyvrtnutia 2 až 6, ale sú to len čísla a určite neexistuje na to žiadny predpis. Poranenia kĺbov môžu trvať dlhšie a často je potrebná väčšia trpezlivosť. Aj svalové zranenie môže byť tvrdohlavé a dlhšie sa bude hojiť, ako sa očakávalo, ak sa o seba nebudete starať. Skutočne to závisí od človeka, jeho výcviku, fyziológie, histórie a konkrétneho zranenia. Je to veľmi individuálny proces

01 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 02 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 03 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 04 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 05 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 07:42