StoryEditor

Lieky proti bolesti? Radšej nie. Len spomalia ozdravné procesy

09.12.2014, 21:33

Chystáte sa na preteky, ale prekvapia vás bolesti. Mnoho bežcov siahne po tabletkách, aby ju utíšili. Je to správne?

Hoci zápaly vnímame ako niečo negatívne, v skutočnosti telo chránia a spúšťajú ozdravný proces. Po veľkej záťaži či v počiatočnej fáze zranenia sa v tele aktivujú špeciálne bunky, ktoré „útočia“ na postihnuté miesto. Zvyšujú prietok krvi, vyvolávajú opuchnutie a stimulujú nervy, čo vnímame ako bolesť. Nie je to príjemné, ale bez toho by bolo uzdravovanie oveľa pomalšie.

Pri behu vznikajú v svaloch maličké trhliny. Čím rýchlejšie alebo dlhšie bežíme, tým sú poškodenia väčšie. Spúšťajú sa zápalové procesy, ktoré telu signalizujú vyššiu potrebu krvi, kyslíka a živín, aby sa začalo uzdravovanie. Ak si v takomto momente vezmeme tabletku, znížime síce bolestivosť, ale zároveň  spomalíme ozdravné procesy. Sval síce nebolí, ale čas potrebný na vyliečenie sa predĺži. Takže si môžete dať náročný tréning, lebo bolesť svalov vás nebude obmedzovať, ale v skutočnosti svojej trénovanosti nepomôžete a navyše zvýšite riziko zranenia.

Pomoc v pretekoch? Ilúzia

Užiť protizápalový liek pred pretekmi či počas nich tiež nie je dobrý nápad. Napriek tomu to medzi vytrvalcami nie je vôbec ojedinelé (podľa prieskumu spred niekoľkých rokov medzi triatlonistami na sérii Ironman berie lieky proti bolesti viac ako polovica z nich). Ďalší výskum medzi ultramaratóncami v pretekoch Western States 100 zistil, že rozdiel medzi tými, čo ružové tabletky brali, a ostatnými bol minimálny. Obe skupiny vykazovali podobné vnímanie bolesti a námahy a hladina dôležitých enzýmov bola tiež podobná.

Problémov pri užívanie liekov proti bolesti môže byť niekoľko. Maskujú bolesť, ktorá je signálom, že niečo nie je v poriadku. Preteky síce dobehnete, ale telu poškodíte. Tabletky zvyšujú aj oxidatívny stres, čo je pre telo záťaž navyše. A preťažujú aj obličky. Kým si teda tabletku vezmete, zvážte, či to stojí za to.

Kedy si tabletku vziať?

V počiatočnej fáze akútneho poranenia ako natiahnutý sval či výron lieky zmiernia bolesť a môžu aj pomôcť pri uzdravovaní. Reč je o prvých dvoch-troch dňoch po zranení. Potom je lepšie nechať telu priestor na prirodzené ozdravné procesy.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
20. apríl 2024 10:53