StoryEditor

Čo športtester dokáže alebo Malý slovník funkcií

Športtester. Vecička, o ktorej sa už popísalo veľa a predsa, najmä začiatočníci často tápu: Behať či nebehať
s pásom a s hodinkami?

A ak áno, čo všetko nám napovie?

PF (alebo tiež HR, Heart Rate):
Pulzová frekvencia

Prístroj od vás môže chcieť pri nastavovaní pokojovú PF (rannú po prebudení). Rôzne prístroje ponúkajú rôzne možnosti sledovania a hodnotenia tréningu (napr. čas strávený v jednotlivých záťažových zónach).

OW N ZONE
Niektoré prístroje ponúkajú stanovenie tzv. vlastnej zóny. Postup sa môže dosť líšiť, niektoré modely vás v rámci testovania navedú na pohodovú prechádzku, iné na „dvanásťminútovku“. Postupujte teda podľa návodu.

START-SPLIT
Spustenie stopiek a medzičasy využijete pri tréningu i v p retekoch. Keď dobehnete do cieľa, stisnete tlačidlo Stop a celkový čas sa zastaví. Stláčanie medzičasov i stopiek si vyskúšajte v pokoji, aby ste potom nesiahli vedľa a svoj tréning omylom nezastavili.

Prevýšenie (Ascent)
Ak chcete behať horské krosy, preteky do vrchu, alebo máte vyššie ambície aj na rovine, bez tejto funkcie sa nezaobídete. Nájdete ju však skôr v drahších prístrojoch. Na báze tlaku vzduchu počíta s nadmorskou výškou a rozdielmi.

Kadencia
Údaje o frekvencii a dĺžke krokov sú v tréningu cenné. Budete však potrebovať foot pod, prídavné zariadenie na nohu kompatibilné so športtesterom. Nie je najlacnejšie, ale poskytne vám aj informácie o zabehnutej
 vzdialenosti, priebežnej rýchlosti alebo tempe na kilometer, aj keď hlavne v teréne je menej presné.

GPS
Ak si namiesto foot podu vyberiete toto zariadenie, budú vám chýbať údaje o kadencii a prístroj bude tiež o niečo väčší. Údaje o r ýchlosti, tempe a vzdialenosti však budú oveľa presnejšie. Niektoré GPS sú navyše schopné poskytnúť obrázok odbehnutej trasy, iné celú mapu. Spálené kalórie, hodiny, budík Ide o takmer štandardné vybavenie.

Vodotesnosť
Oceňujú ju nielen plavci. Aj u bežcov sa počíta s potením a s rozmarmi počasia.

Regenerácia
Prístroje strednej a v yššej triedy obsahujú akéhosi trénera, ktorý stráži, aby ste to neprehnali. Môžete si urobiť jednoduchý test, alebo to hodinky urobia za vás analýzou doterajších údajov. Iné vám doslova povedia, kedy sa máte napríklad napiť. Prístroj síce nevie, či ste dehydrovaní, ale môžete si nechať pípnuť  pripomienku napríklad po hodine.

Pamäť
Aj keď to mnohým začiatočníkom nepripadá dôležité, hodí sa, keď má športtester pamäť, ideálne na niekoľko tréningov naspäť. Nie vždy sa stihnete na ten posledný pozrieť. Tie šikovnejšie, zvyčajne napojiteľné na počítač, majú kapacitu niekoľko hodín.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
20. apríl 2024 10:14