StoryEditor

Keď zlyhá taktika. Ktorých chýb sa pretekári dopúšťajú najčastejšie?

CHYBNÉ ROZLOŽENIE TEMPA

Asi každý už na vlastné nohy a dych zažil prepálený začiatok alebo naopak opačnú situáciu, keď si ušetril sily na parádny finiš, aby v cieli zistil, že by v pohode zvládol odbehnúť celé preteky ešte raz. Odhad tempa (a nielen pri pretekoch, ale i v tréningu) nie je jednoduchá záležitosť a je potrebné sa to učiť. Iba skúsení bežci držia strojové tempo bez väčších výkyvov, alebo si strihnú štyri tréningové osemstovky s minimálnym časovým rozdielom. Situáciu rozhodne nezľahčuje ani fakt, že každý deň nemusí sadnúť všetko rovnako, ale s pribúdajúcimi skúsenosťami sa aj s tým naučíte pracovať.

Čo s tým: V pretekoch i v tréningu, vrátane intervalového majte pocit, že bežíte prvú tretinu zadržane, druhú  „tak akurát“, v tretej si trochu siahnete na dno síl a posledných pár sto metrov alebo posledný tréningový úsek idete, čo sa dá. Vyrovnané tempo je tiež jedným z ukazovateľov trénovanosti.

PRETEKANIE NA NESPRÁVNOM MIESTE

Pozorujete v pretekoch alebo v tréningu súperov a spolubežcov? Je to, samozrejme, v poriadku, nikdy by sa vám však nemalo stať to, že by ste kvôli tomu zanedbali sledovať svoje telo, prípadne športtester, a príliš skoro sa vyšťavili.

Čo s tým: Učte sa sledovať obidvoje. Nezáleží na tom, koľko ľudí predbehnete v polovici pretekov, podstatné je, ako dobehnete do cieľa.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
20. apríl 2024 12:09