StoryEditor

Rýchla hudba vám pomôže bežať rýchlejšie. Ale nesie so sebou aj riziká

31.03.2016, 22:16

Zvýši kadenciu vášho behu, zrýchli ho, ale môže pomôcť aj regenerácii. Bezvýhradne užitočným parťákom však hudba nie je, štuple v ušiach vás totiž dokážu spoľahlivo odrezať od vnímania okolia a spôsobiť mnoho nebezpečných situácií.

Máloktorá téma dokáže rozdeliť bežeckú komunitu na dva tábory ako počúvanie hudby. Kým jedna skupina nedá na svoj prehrávač plný starostlivo vybraných pesničiek dopustiť a slúchadlá berie so sebou vždy a všade, zástupcovia tej druhej si ťukajú na čelo a myslia si niečo o bezohľadných užívateľoch frekventovaných cyklotrás, ktorí si vôbec nedokážu užiť okolité prostredie.

Oba názory majú niečo do seba. Hudba na jednej strane dokáže citeľne pomôcť, ale na strane druhej kvôli štuplom  v ušiach vzniká množstvo nepríjemných situácií.

Udržiavanie vysokej kadencie
Jednou z najväčších výhod, aké hudba pri behaní poskytuje, je pomoc pri udržiavaní vysokého počtu krokov za minútu čiže kadencie.

Práve kadencia je jeden z najľahšie merateľných prvkov, ktorý ovplyvňuje kvalitu bežeckej techniky. Realita je samozrejme výrazne komplikovanejšia, ale po zjednodušení bude platiť, že čím viac krokov za minútu urobíte, tým efektívnejší váš beh bude a tým viac sa pri každom kroku zníži intenzita nárazu.

Ako optimálna hodnota sa udáva 180 krokov za minútu, a aj keď záleží tiež na vašej výške a dĺžke dolných končatín, platí, že práve toto číslo je hodnotou, od ktorej sa dá odpichnúť pri ďalšom pilovaní techniky.

Kadencia sa dá merať buď pomocou športového testeru alebo zvukového metronómu z vášho telefónu - čo je však veľmi nepohodlné, preto sa tento spôsob hodí iba pri kratších behoch.

Ak nemáte k dispozícii tester, ktorý by vám kadenciu zmeral, môže byť riešením aj dobre vybraná hudba pozostávajúca práve zo skladieb s rytmom 180 bpm (beats per minute / úderov za minútu). Ak budete svoj krok držať v rytme piesne, budete si tak strážiť aj svoju kadenciu.

Rýchla hudba, rýchle tempo
Hudba však neprospieva len udržiavaniu rytmu. Štúdia kanadských vedcov ukázala, že by mohla mať vplyv aj na vnímanie rýchlosti a že vhodne zvolená muzika ovplyvní i následnú regeneráciu.

Podľa očakávaní totiž platí, že rýchla hudba vám pomôže bežať o niečo rýchlejšie a s vyššou tepovou frekvenciou, bez toho aby ste si to všimli. Naopak pomalá hudba by mala mať podľa tejto štúdie pozitívny vplyv na rýchlosť regenerácie, pri jej počúvaní sa bude rýchlejšie znižovať srdcová frekvencia a odplavovať laktát.

Vo výsledku vám teda dobre vybraný playlist môže pomôcť ku kvalitnejším časom pri tréningu aj na pretekoch. Pozor si ale musíte dať na akciách, ktoré sa riadia podľa pravidiel atletiky a použitie slúchadiel zakazujú.



Riziká hlasnej hudby
Niektoré preteky však zakazujú slúchadlá z čisto bezpečnostných dôvodov. Nahlas pustená hudba, najmä ak je reprodukovaná slúchadlami typu špunt (ktoré sa zasúvajú hlboko do uší) vás totiž dokonale odreže od reality.

Potom nie je nič nebezpečnejšie ako bežec, ktorý netuší, čo sa deje okolo neho, nereaguje na zvonenie napríklad prechádzajúcich cyklistov a skríži mu cestu.

Ak sa bez hudby nezaobídete, snažte sa vždy voliť hlasitosť tak, aby vás z okolitej premávky nemohlo nič prekvapiť. V tomto smere sú výrazne lepšie klasické slúchadlá, ktoré síce nebudú tak pevne držať v ušiach, ale zato neodstránia väčšinu okolitých zvukov.

Menej rizikový už bude beh vo voľnej prírode, kde kolízia s cyklistom hrozí len výnimočne, ale ani tak nie je zlé občas nechať hudobný prehrávač doma, naplno si užívať krajinu okolo seba a vnímať svoj dych, tempo a intenzitu behu.

Schopnosť vnímať svoje telo a správne rozpoznať jeho signály, ako je nastávajúca únava, energetická kríza alebo naopak dobrá bežecká forma, vám môže pri pretekoch pomôcť viac než ten najnadupanejší playlist.

Zdroj: rungo.idnes.cz

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 23:44