StoryEditor

Tieto tenisky sa nezastavia skutočne pred ničím. Takto sa testovala novinka

18.05.2016, 22:37

Ďalšia generácia obľúbených pretekárskych tenisiek Reebok prináša zaujímavé vylepšenia, ktoré využijete nielen na trati prekážkových pretekov Spartan Race.

Tieto tenisky sa nezastavia skutočne pred ničím. Zvládnu sa brodiť bahnom a ani šplh im nie je cudzí.

O tom, že to Reebok s vybavením pre preteky Spartan Race myslí vážne, sme sa mohli presvedčiť už vlani pri testovaní prvej generácie ľahkej závodnej krosovky All Terrain Super OR.

Aj napriek celkovo veľmi slušnému dojmu však mala táto topánka pár drobných nedostatkov v oblasti zvršku, na ktorých sa dalo zapracovať. Odvtedy uplynula ďalšia sezóna a na trhu je nová generácia s označením OR, ktorá sa snaží nedostatky odstrániť. A hneď na začiatku recenzie musím prezradiť, že sa jej to darí až prekvapivo dobre.

Vylepšený zvršok

Najväčším mínusom minuloročného modelu bol zvršok z odolného a vodoodpudivého materiálu, ktorý príliš dobre nesedel na nohe a kvôli ktorému boli tenisky pocitovo veľmi tuhé a nie príliš príjemné.

Pri pretekárskych teniskách, kam All Terrain Super bezpochyby patria, sa na komfort príliš nehrá, ale ani tak nie je na škodu, keď topánka ihneď po obutí pôsobí príjemným dojmom.

Práve v tejto oblasti sme sa pri novom modeli dočkali najvýraznejšej zmeny. Tou je použitie materiálu Cordura, z ktorého je ušitý prakticky celý zvršok.

Cordura je technická tkanina s extrémne vysokou odolnosťou proti poškodeniu, čo sa na prekážkové preteky skvele hodí, a zároveň je príjemne mäkká a na nohe sedí veľmi dobre. Po prvom obutí sa dokonca prakticky nedá poznať, že je to nezničiteľný nylon a nie klasická textilná sieťovina.

Vzhľadom na očakávané použitie vo vode a v bahne je zvršok navyše vybavený vodeodpudivou úpravou, aby sa vlhkosť tak ľahko nedostávala dovnútra.

Ak sa však budete brodiť až po bradu korytom plným vody, dá sa očakávať, že ani táto úprava nepomôže, preto je topánka vybavená drenážou v medzipodošve a perforovanou stielkou - oba prvky poznáme už z minuloročného modelu. Toto spojenie funguje veľmi efektívne a zaistí, že prakticky všetká voda okamžite vytečie z topánky von, čo pri trailových teniskách rozhodne nie je pravidlom.

Sťahovacie šnúrky

Ďalšou novinkou odlišujúcou tohtoročnú generáciu od predošlej je použitie rýchlosťahovacích šnúrok. Tie síce zaistia jednoduchšie uťahovanie a eliminujú hrozbu toho, že sa vám šnúrky pri pretekoch rozviažu, ale tento typ sťahovania všeobecne drží chodidlo o niečo horšie ako klasické šnúrky.

Ak máte užší tvar päty alebo nízky priehlavok, odporúčam si topánky poriadne vyskúšať, aby vám v nich pri behu nejazdila a nevyzúvala sa päta.

Osobne som z oblasti okolo päty nemal po prvom nazutí príliš dobrý pocit, ale na druhej strane s topánkou pri absolvovaní Spartan Race v Prahe nebol v tomto smere vôbec žiadny problém.

Staré známe tlmenie

Tým sme vyčerpali zoznam noviniek a zostávajú iba prvky, ktoré poznáme už z vlaňajška. Najzásadnejším z nich je agresívna podrážka so štvorcovým dezénom zaisťujúca maximálnu priľnavosť v bahnitom traile, ale aj na mokrých prekážkach alebo pri šplhu po lane. O čo lepšie správanie však môžete očakávať v teréne, o to nižšia životnosť bude vzorka mať pri použití na ceste a spevnených povrchoch všeobecne.

Rovnako ako v prípade podošvy sa nič nezmenilo ani v oblasti tlmenia. Reebok All Terrain Super OR sa svojim nízkym profilom radí medzi výkonnostne orientované krosovky vhodné nielen na prekážkové behy, ale aj krátke krosy alebo behy do vrchu. Drop je stále rovnakých 5 milimetrov, ale vďaka použitiu nového typu zvršku išla hmotnosť ešte nižšie na výsledných 219 gramov vo veľkosti UK 8.

Ľahká a rýchla krosovka

V konečnom výsledku je to krok správnym smerom a v porovnaní s predchádzajúcou generáciou si nové All Terrain Super OR stoja o poznanie lepšie. Vylepšenia sa dočkal predovšetkým zvršok, ktorý v porovnaní so svojim predchodcom sedí lepšie na nohe, je ľahší a mal by dosahovať tiež výrazne vyššej životnosti.

Ak hľadáte výkonnostné tenisky na prekážkové preteky, ktoré vás rýchlo donesú do cieľa a budú dobre fungovať aj mimo sparťanskej trate, budú nové Reebok jedným z hlavných kandidátov.
 

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 09:28