Bielkoviny pre rast a regeneráciu svalov
StoryEditor

Bielkoviny pre rast a regeneráciu svalov

19.08.2022, 12:32

V otázke najlepšej stravy pre športovcov panuje zmätok. Pokiaľ chodíte do posilňovne, asi už vám niekto povedal, že pre rast sily musíte jesť veľa mäsa a medzi jedlami piť proteínové koktaily. Na kardio tréningu zase počujete, že základ každého jedla by mali tvoriť sacharidy. Čo si z toho teda máte vybrať?

Najlepšia športová výživa obsahuje dostatočný, nie nadmerný príjem bielkovín

Tie slúžia na stavbu nového svalového tkaniva a na opravu toho existujúceho. Bielkoviny sú tiež potrebné pre rast vlasov a nechtov, tvorbu hormónov, posilnenie imunity a obnovu červených krviniek. Väčšina ľudí konzumujúcich priemerné porcie potravín bohatých na bielkoviny prijíma viac bielkovín, než skutočne potrebuje. Všetky prebytočné bielkoviny sa buď spália ako zdroj energie, alebo sa uložia vo forme telesného tuku či glykogénu. Ľudské telo nevie ukladať nadbytočné bielkoviny ako svalovú hmotu alebo aminokyseliny. Preto je potrebné zjesť potrebnú dávku bielkovín každý deň v strave, a to pokiaľ možno rovnomerne počas celého dňa. To je dôležité najmä pre chudnúce osoby, ktoré obmedzujú príjem kalórií a spaľujú bielkoviny (z potravy aj zo svalov), pretože majú nedostatok sacharidov a energie z nich.

Čo spôsobí veľké množstvo bielkovín?

Niektorí športovci dnes konzumujú nadmerné množstvo bielkovín, a to vrátane fanúšikov paleolitickej a ďalších diét s nízkym obsahom sacharidov. Hoci veľký príjem bielkovín pravdepodobne nespôsobuje problémy s obličkami, môže viesť nadbytok bielkovín k iným problémom so zdravím a výkonnosťou. Keď je žalúdok zaplnený bielkovinami, nebudete svalom dodávať energiu zo sacharidov. Výživa bohatá na bielkoviny je tiež zvyčajne bohatá na nasýtené tuky (šťavnaté steaky, rebierka, pizza so šunkou). Strava bohatá na spracované živočíšne bielkoviny (salámy, párky) môže tiež zvyšovať riziko niektorých druhov rakoviny. Na tvorbu svalového tkaniva dokáže telo naraz spracovať 20–25 g bielkovín. To znamená, že keď zjete 240 g kuracích pŕs (asi 70 g bielkovín) na večeru, tak spálite (alebo si uložíte do tukových zásob) menej ako polovicu týchto bielkovín. Navyše sa zamyslite, či večera s vysokým obsahom bielkovín dokáže kompenzovať bielkoviny, ktoré ste nezjedli na raňajky a obed. Bielkoviny sa rozkladajú na močovinu, čo je odpadový produkt vylučovaný močom. Každý, kto je veľa bielkovín, by mal viac piť. Časté návštevy záchodov však môžu byť počas tréningov a súťaží nepríjemné. Strava založená na živočíšnych bielkovinách je záťaž nielen pre peňaženku, ale aj pre životné prostredie. Konzumáciou menších porcií bravčového, hovädzieho a ďalších živočíšnych bielkovín môžete šetriť peniaze aj prírodu. Za tieto peniaze si môžeš nakúpiť viac bielkovín rastlinných (fazuľa, šošovku, tofu) a viac ovocia, zeleniny, obilnín a zemiakov.

 

01 - Modified: 2024-04-24 11:18:12 - Feat.: - Title: Správna výživa obsahuje dostatočný, nie nadmerný príjem bielkovín 02 - Modified: 2024-04-24 11:10:50 - Feat.: - Title: Zástupcovia športových zväzov diskutovali s najvyššími predstaviteľmi Ministerstva cestovného ruchu a športu SR, zväzy by mali na rok 2024 dostať o 20 percent viac financií 03 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 04 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 05 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/strava, menuAlias = strava, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
25. apríl 2024 04:13