StoryEditor

Vajce nie je zabijak, obsahuje množstvo prospešných látok

29.08.2014, 00:08

V minulosti sa vajce považovalo za nezdravú potravinu, karta sa však obracia. Bývalá cholesterolová bomba sa v očiach odborníkov mení na bohatý zdroj živín.

Vajcia naozaj obsahujú veľa cholesterolu, viac než 200 mg na kus, veľkú časť z toho však tvorí „dobrý“ HDL cholesterol. Ten telo potrebuje pri tvorbe žlče, hormónov, bunkových membrán a pre správne fungovanie nervovej sústavy.

Vajcia sú navyše bohatým zdrojom lecitínu, ktorý pomáha hladinu cholesterolu regulovať. Lecitín tiež podporuje premenu tukov na energiu, čo oceníte hlavne pri behoch od polmaratónu vyššie a aj pri chudnutí.

Živiny v žĺtku

Škodlivosť vajec vyvrátilo aj niekoľko nedávnych štúdií. U väčšiny ľudí, ktorí konzumovali jedno alebo dve vajcia denne, neprišlo k žiadnemu nárastu hladiny cholesterolu. Iba pri jednom výskume celkový cholesterol mierne vzrástol, pomer HDL a LDL cholesterolu však ostal zachovaný.

Vajcia teda nielenže neškodia, ale naopak, prospievajú. Okrem spomínaného lecitínu obsahujú aj ďalšie dôležité živiny.

Bielkoviny: Vo vajciach sú všetky esenciálne aminokyseliny, hlavne tie obsahujúce síru, ktorých je v ostatných potravinách nedostatok.

Vitamíny a minerály: Sú bohatým zdrojom vitamínov A, B1, B2, B6, D, E, K, kyseliny listovej, fosforu, železa, mangánu, selénu, chrómu, medi a jódu.

Karotenoidy: Majú antioxidačné a protirakovinové účinky, prospievajú zraku.

Kyselina arachidonová: Je dôležitá pre imunitu, podporuje výkonnosť.

Koenzým Q10: Prospieva srdcu a kvalite pokožky.

Väčšina dôležitých živín je pritom v žĺtku. Predtým odporúčaný postup zahodiť žĺtok a konzumovať len bielok je teda nezmysel.

Natvrdo alebo namäkko?

Pre obsah tuku nepatria vajcia k ľahko stráviteľným potravinám, konzumujte ich preto najneskôr tri hodiny pred tréningom. Ich stráviteľnosť veľmi záleží od spôsobu prípravy. Najstráviteľnejšie sú vajcia namäkko, ktoré opustia žalúdok do hodiny po konzumácii. O niečo dlhšie trvá trávenie vajec natvrdo a miešaných bez použitia tuku. Najväčšiu záťaž predstavuje smaženie na tuku – volské oko či omeleta ostanú v žalúdku až tri hodiny, navyše do seba dostaneme aj škodlivé produkty oxidácie cholesterolu.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/strava, menuAlias = strava, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
20. apríl 2024 07:55