Tepová frekvencia pri našom športovaní by orientačne mala činiť 220 mínus vek. To je najdôležitejšie. Je potom úplne jedno, či beháte v teplákoch, alebo máte super funkčné oblečenie. "Pri behu by som zdôraznila obuv, volila by som tenisky s mäkkou podrážkou, alebo aspoň s mäkkou ortopedickou stielkou. Pri športoch ako kolieskové korčule alebo hokej, kde hrozia pády a zranenia, odporúčam patričné ​​ochranné pomôcky. Je škoda sa do niečoho pustiť a potom toho nechať kvôli zlomenine." Nemá teda zmysel kúpiť si naozaj drahé bežecké tenisky a oblečenie, keď po dvoch týždňoch nadšenia zistím, že ma beh nenapĺňa. "Keď napríklad uvažujete o drahšom vybavení pre šport typu golf, odporúčam kúpiť si permanentku s trénerom na zhruba desať vstupov. Postupne zistíte, či budete nadšený golfista aj naďalej. Ja ľuďom v ordinácii hovorím, že je vlastne jedno, aký šport robia. Dôležité je sa z kancelárie a áut vôbec zdvihnúť," zdôrazňuje fyzioterapeutka.rungo.cz
StoryEditor

Bežte na záchod, zaviažte si šnúrky: Štyri rady pred prvými pretekmi

29.01.2019, 18:44
Všetko je raz po prvý krát, to ale neznamená, že to nezvládnete. Ako vybrať prvé bežecké preteky, čím sa nenechať rozhodiť a hlavne – ako si to všetko užiť.
  1. Ujasnite si motiváciu

„Vždy, keď začínam s novými bežkyňami, zaujíma ma, čo ich na kurz privádza. Je zaujímavé sledovať, že osemdesiat percent mi povie: ja behanie nenávidím, ale všetci naokolo behajú a je to veľmi trendy, tak som si povedala, že sa tiež naučím behať,“ hovorí Iva Vedralová, trénerka bežeckých kurzov pre ženy jdubehat.cz. Motivácia je podľa nej základom úspechu a dobrého pocitu z behania. Šport by nás mal predovšetkým baviť a mali by sme ho robiť pre radosť, nie preto, „že sa to robí“. Hoci nemáte počiatočné nadšenie z behu, nezúfajte a nevzdávajte to. Jednou z vecí, ktoré váš prístup môžu zmeniť, je účasť na pretekoch. Motivácia je veľmi dôležitá a mala by to byť základná otázka, ktorú si položím nielen predtým, kým začnem behať, ale i pred pretekmi. Práve podľa motivácie by sme si totiž mali preteky vyberať,“ hovorí Iva.

  1. Na prvých pretekoch sa predovšetkým bavte

„Náš kurz Nauč sa ubehnúť päť kilometrov trvá 10 týždňov. Častou otázkou bežkýň po našom kurze je, aké preteky by už mohli absolvovať,“ hovorí trénerka. „Na začiatok si nevyberajte nič náročné. Osobne by som odporučila nejaký vtipný, zábavný beh, kde je dobrá atmosféra a nejde tu o medaile,“ radí Iva. Môžu to byť napríklad obľúbené lievancové preteky, farebné preteky s hudbou alebo charitatívne behy. Záleží samozrejme na typu bežca a jeho preferenciách. Niekomu nemusia na začiatok robiť dobre veľké davy, preto zvolí napríklad malé preteky na vidieku.

  1. Prekontrolujte si výbavu

Hoci viete, že danú trasu spoľahlivo odbehnete, pamätajte na to, že vás môžu ovplyvniť okolnosti a atmosféra. „Môžete sa nechať strhnúť, rozbehnete preteky rýchlo, potom už nebudete vládať a bude mať z pretekania nepríjemný pocit,“ varuje trénerka. Ďalšou nástrahou sú „malé“ problémy, ktoré pri behu v parku neriešite, ale na pretekoch vás môžu zaskočiť. Napríklad si zle zaviažete topánky a budú vás tlačiť, alebo sa vám rozviaže šnúrka. „Topánky si zaviažte, ako ste zvyknutí, ale napríklad na dva uzly – je to maličkosť, ale zbaví vás to nervov,“ hovorí trénerka. Vybehnite v tom, čo je vám pohodlné, v oblečení, ktoré máte vyskúšané. Nové tričko zo štartovacieho balíčka môže byť krásne, ale vopred neviete, či vás nebude škrtiť. „Ja osobne napríklad nemôžem behať s náušnicami alebo retiazkou, problémom môžu byť napríklad aj poletujúce vlasy. Poriadne si ich zviažte, utiahnite, zoberte si vyskúšanú čelenku, ktorá nepadá.“ Samostatnou kapitolou je pre ňu potom otázka topánok, ktoré by mali byť „vyšliapnuté“. Nové topánky nie je vhodné premiérovo testovať práve na pretekoch.

  1. Neexperimentujte s jedlom

Záleží na tom, či sú preteky večer alebo ráno. Ak ráno, večer pred tým si už nedávajte ťažké mäso, českú kuchyňu napríklad ani jeden dva dny pred pretekmi. „Ráno sa potom odporúčajú sacharidy a rýchle cukry, teda to, čo sa rýchlo spáli – ovsená kaša, výborným zdrojom sú banány. Naopak neodporúčam citrusy, ktoré vám môžu zakysliť žalúdok. Tiež pozor na zeleninu, ktorá nafukuje, a predovšetkým na mäso, ktoré sa trávi až 24 hodín, alebo mlieko, ktoré zahlieňuje,“ dopĺňa trénerka. Pokiaľ sú preteky poobede, môžete si dať takmer čo chcete. „Nemali by to byť práve veľké anglické raňajky, ale môže to byť určite pečivo a to, na čo ste zvyknutí. Na obed odporúčam cestoviny alebo ryžu, žiadne mäso a dve hodiny pred pretekmi nejaké rýchle cukry, napríklad vo forme tyčiniek“, hovorí Iva. Na beh je ideálne byť prečistený, svieži. Na povzbudenie niektorí pijú čierny čaj alebo kávu, iným to zas nerobí dobre a vyhovuje im energetický nápoj. To, čo nám sedí, je vhodné vyskúšať vopred pri tréningu. Pred pretekmi je dôležité sa napiť, ale nie „prepiť“. Pred pretekmi si určite zájdite na toaletu, nech potom počas akcie nemusíte myslieť iba na močový mechúr.

01 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 02 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 03 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 04 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 05 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/tipy-odbornikov, menuAlias = tipy-odbornikov, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
20. apríl 2024 17:24