StoryEditor

Môžem behať s prázdnym žalúdkom? Je vhodné jesť vajcia?

22.05.2013, 16:03

Behám siedmy rok, mám 34. Keď intenzívnejšie pracujem, behám iba raz týždenne okolo 10 km. Teraz sa už dva mesiace snažím behať obdeň. Mám niekoľko otázok:1. Je správne behať s prázdnym žalúdkom, keď hodinu predtým vypijem pol litra vody alebo čaju s medom?2. Pri behu sa dosť odhlieňujem.3. Sú vhodné vajcia dvakrát za týždeň po tri kusy?4. Mám po behu ešte vyklusávať a ako dlho?5. Občas v prudkom kopci cítim, že ho nevybehnem. Ako trénovať na kopce?Vlastislav Zárybnický

1. Behať s prázdnym žalúdkom nie je na škodu, skôr naopak. Pol litra vody hodinu pred behom sa mi zdá príliš skoro. Pi postupne (po 0,15 či 0,2 litroch) v čase 30 až 10 minút pred behom. Väčšie množstvo vody vypité naraz rozbúri zažívací trakt a donúti nás počas tréningu urobiť si prestávku. Problémom nie je ani čaj s medom, ale tiež ho pi postupne.

2. Problém so zahlieňovaním má väčšina bežcov, súvisí to so stravovaním a s teplotou vzduchu. V prvom prípade to chce obmedziť mliečne výrobky, v druhom dbať na oblečenie a otužovanie. Obliekaj sa primerane vonkajšej teplote tak, aby si pri vybehnutí pociťoval mierny chlad. Pri behu sa rýchlo zahreješ, ale nebudeš sa nadmerne potiť.

3. Vajcia nie sú nevhodné, záleží však aj na ich úprave. Ak ich ješ ako súčasť zeleninového šalátu, dodajú ti dávku bielkovín potrebnú na regeneráciu a tvorbu svalov. Rozhodne by som si ich nedával pripravené natvrdo a pred behom.

4. Ak v závere svojich 10 km nezvoľníš (posledný km na úrovni 65 – 50 % PFmax), je dobré sa vyklusať, zhruba kilometer. Naštartuješ v tele regeneračné procesy, čo je dôležité najmä vtedy, ak beháš menej ako 3-krát týždenne. Ak máš medzi tréningami dlhšiu pauzu a dobiehaš naplno, riskuješ, že ťa tréning bude ešte niekoľko dní bolieť. To po vyklusaní nehrozí.

5. Pri behu do kopca je jediná rada – zvoliť si také tempo, aby si dokázal vybehnúť hore na jeden ťah. Ak prejdeš na chvíľu do chôdze, nie je to žiadna hanba. Na kopce sa dá pripraviť aj špeciálnym tréningom – napríklad si po rozklusaní daj 5 x 15 sekúnd rýchleho behu do kopca, po každom úseku zbehneš dole a opakuješ znova.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/tipy-odbornikov, menuAlias = tipy-odbornikov, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
25. apríl 2024 04:17