StoryEditor

Hudba ako súčasť bežeckého tréningu

08.12.2017, 07:00
Hudba potláča bolesť a znižuje pocit záťaže pri cvičení. Tak prečo ju nevyužívame častejšie?

Hudba lieči a vplýva na našu náladu. Niektorí ľudia ju cielene používajú tak ako iní alkohol či kofeín. Cielene siahajú po istej hudbe, keď chcú oddychovať či upokojiť sa, ráno si naladia iné rádio, aby sa prebrali, hoci ho nepočúvajú potom celý deň. Hudba, podobne ako sex, beh a drogy uvoľňuje mozgový mediátor – dopamín, ktorý funguje ako molekula sprostredkujúca pocit odmeny. Ten si pri hudbe užívame dvakrát – počas čakania na svoju obľúbenú skladbu a potom aj keď ju (konečne) počujeme.

Hudba ako ópium?

Dopamín je prirodzený opioid, ktorý ovplyvňuje celé naše telo, nielen našu náladu. Už pred pár rokmi sa zistilo, že počúvaním hudby dochádza k zníženiu prahu bolesti. Vďaka tomu je možné znížiť dávku liekov proti bolesti na báze morfínu u pacientov, ktorí ich potrebujú denne (onkologickí pacienti, ľudia trpiaci....). Klinický význam muzikoterapie je stále nedocenený a málo preskúmaný, napriek zjavným benefitom, ktoré poskytuje. Vplyv hudby sa výrazne umocňuje, ak sme do hudby zapojení aktívne – spevom, tancom, či bubnovaním. Vtedy sa prah bolesti znižuje ešte výraznejšie. Aktuálny výskum naznačuje, že je tomu tak aj pri cvičení s hudbou.

Tréning v rytme tanga

Tento účinok sa snažia využiť pri tréningoch výskumníci z Max Planck Institute z Lipska a z viedenskej univerzity. Zostrojili špeciálny cvičebný posilňovací stroj, v ktorom sa muzika páruje so záťažou. Zvuky sa menia podľa toho, akú záťaž práve absolvujete, pričom rytmus hudby sa prispôsobuje rytmu cvičenia. Výsledkom je pocit, že si hudbu naozaj užívate. Čo je však oveľa dôležitejšie, už po 6 minútach cvičenia sa pocit záťaže znižuje na polovicu. Zároveň sa ukazuje, že cvičenie na takomto hudobnom posilňovacom stroji znižuje prah bolesti ešte viac, ako štandardné cvičenie s hudbou.

Behanie s hudbou sa často zosmiešňovalo a dávalo do súvisu s bežcami hobíkmi. Určite je príjemnejšie počuť hudbu, ako svoje dychčanie. Nejde však len o tom, aby ste nepočuli, ako lapáte po dychu. Dobrá hudba vám dáva rytmus  a jednoznačne poteší, keď začujete obľúbenú skladbu – na hodne dlhú chvíľu zabudnete na to, ako práve makáte. Hudba dokázateľne ovplyvňuje aj náš imunitný systém, pričom vplýva na aktivity bielych krviniek, produkciu cytokínov a imunoglobulínov. Navyše sa zistilo, že spomienky viazané na hudbu sú síce menej intenzívne a živé, ako tie, ktoré spúšťajú iné podnety, avšak v spojení s hudbou si pamätáme hlavne tie chvíle, pri ktorých sme sa cítili dobre. Nehanbite sa v ľubovoľnom veku a výkonnostnom štádiu si pomôcť hudbou – ide o povolený doping!

 

Pravidlá bežeckej hudby:

  • Zdroj hudby (mobilný telefón, iPad, hodinky) by vám nemal prekážať pri behu
  • Reprodukcia musí byť dostatočne kvalitná, aby tešila a neotravovala.
  • Slúchadlá si vyskúšajte, aby ste urobili správnu voľbu. Na výber sú už aj bezdrôtové pripojenia.
  • Intenzitu hudby prispôsobte prostrediu, aby ste počuli prichádzajúce bicykle a autá.
  • Popracujte na výbere hudby. Dajú sa stiahnuť sety skladieb presne v rytme zodpovedajúcom vašej očakávanej či potrebnej krokovej frekvencii a/alebo intenzite behu.

01 - Modified: 2022-03-09 10:27:06 - Feat.: - Title: Čo robiť počas dní odpočinku? 02 - Modified: 2021-09-30 16:55:20 - Feat.: - Title: MMM v Košiciach sa blíži: Tibor Sahajda chce ďalší titul, najlepší bežci môžu zarobiť až 20-tisíc 03 - Modified: 2022-02-07 08:56:36 - Feat.: - Title: Meditácia a beh 04 - Modified: 2018-07-13 11:47:34 - Feat.: - Title: Ste nový bežec? Šesť chýb, ktorým by ste sa mali vyhnúť 05 - Modified: 2018-06-15 13:11:11 - Feat.: - Title: Jedno pivo po behu? Radšej len výnimočne, radí uznávaný odborník Ľubomír Okruhlica
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/trening, menuAlias = trening, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
18. apríl 2024 23:27