StoryEditor

5 tipov pre bezpečné zvládnutie intervalových tréningov

10.07.2019, 14:49
Nikomu sa do takého tréningu nechce. Veď napokon, niet sa čomu diviť. Behať intervaly, v ktorých sa bežec pripravuje na pretekárske tempo, pri ktorých sa pripravuje na zrýchlenie počas pretekov, či na to, ako nasadí k finišu, nemusí byť práve to najpríjemnejšie.

Päť tipov pre bezpečné zvládnutie intervalových tréningov

  1. Raz týždenne sa venuj rýchlosti

Tréning rýchlosti vám pomôže veľmi výrazne k zrýchleniu nielen absolútnemu, ale hlavne k zrýchleniu na vašej hlavnej pretekárskej trati.

  1. Nikdy nedopusti, aby si končil tréning v absolútnom vyčerpaní

Vždy skonči tréning skôr, ako pocítiš, že si vyčerpal všetku svoju energiu. Nechaj si nejakú energiu na regeneráciu. Zdá sa ti to divné? Je to celkom logické. Pre každú činnosť telo potrebuje energiu. Ak vyčerpáš všetky svoje energetické rezervy, nebude mať tvoje telo energiu na to, začať odznovu – zaplátať to všetko, čo si v ňom počas tréningu „rozbil“, nebude mať energiu rozbehnúť metabolické procesy vedúce k obnove a výstavbe.

  1. Buď trpezlivý

Po intervalovom tréningu ti môže trvať tri až štyri tréningy vo voľnom tempe, kým sa plne zregeneruješ a budeš v sebe cítiť nárast energie. Zlepšenie rýchlosti (tempa) sa dostaví po absolvovaní ôsmich až desiatich rýchlostných (tempových) tréningov.

  1. Trénuj v skupine

Ak nie si vyslovene človek, ktorý sa lepšie vyhecuje k tvrdej práci sám, nájdi si pre tréning rýchlosti (tempa) partnera s zodpovedajúcou výkonnosťou. Už pri prvom tréningu s partnerom poznáš, že pri menšej námahe dosahuješ lepšie tréningové ukazovatele. Je to dané prirodzenou súťaživosťou a adrenalínom, ktorý sa okamžite vyplavuje vo chvíli, kedy vedľa seba cítiš súpera. Ale pozor, so súťaživosťou to nepreháňaj, aby si tréning nekončil v stave absolútneho vyčerpania.

  1. Pri behaní na dráhe obmieňaj smery behu, pri behaní na ceste striedaj strany cesty

Pri tréningu potrebuješ, aby všetky zapojené svaly pracovali rovnomerne, resp. počas tréningu prešli približne rovnakým zaťažením. To dosiahneš na dráhe tak, že budeš meniť smer behu a na ceste stranu, po ktorej bežíš.

01 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 02 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 03 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava 04 - Modified: 2024-04-10 10:02:48 - Feat.: - Title: Výživové odporúčania majú za cieľ čo najlepšie pokryť potrebu väčšiny populácie 05 - Modified: 2024-04-10 09:56:59 - Feat.: - Title: Blížiaci sa 76. ročník TIPOS Národného behu Devín – Bratislava bude atakovať popandemický účastnícky rekord
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/trening, menuAlias = trening, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
18. apríl 2024 07:41