StoryEditor

Bežecký ego trip: ako to vyzerá, keď muža predbehne žena?

16.07.2020, 12:53
Viaceré ženy majú výrazne negatívne skúsenosti, keď si pri pretekoch alebo hoci aj pri tréningu dovolili „neuveriteľnú vec“- predbehli pomalšieho muža.

Počas zimného obdobia viaceré ženy obmedzili beh v tme. Tie krásne cestičky lákajúce bežcov sú rovnaké v zime aj v lete. Lenže potme sa tam ženy cítia zraniteľne. Samotné útoky sú našťastie zriedkavé, ale zastrašovanie nie. Nie je až takou obrovskou výnimkou, ak sa žena behajúca v mestských uliciach stretne s nejakou formou zosmiešňovania, či verbálnych atakov. A áno, spravidla sú za tým muži. Ale je tu ešte aj iný rozmer, keď sa bežci-muži snažia dokázať ženám svoju moc.

Si žena? Tak sa sem netlač!

V britskej tlači bol nedávno intenzívne medializovaný incident, kedy domáca elitná maratónkyňa Lyli Partridge čelila počas jedného týždňa dvom incidentom. Oba sa stali na štarte verejného maratónskeho behu. V prvom prípade bola verbálne napadnutá mužom, keď si hľadala výhodnú štartovú pozíciu zodpovedajúcu jej výkonnosti. Vzápätí mala problém s iným mužom, ktorý, podľa jej slov, sa na ňu „neprimeraným spôsobom natlačil“ a odmietal rešpektovať jej intímnu zónu.

Niekedy sa stane, že rýchle ženy sa niektorým mužom dostanú pod kožu viac ako sa zdá na prvý pohľad. Niektoré ženy sa cítia ohrozené, iné naopak vítajú súťaživosť a považujú ju za svoju osobnú výzvu. Lyli Partrige v súvislosti s týmto behom uviedla, že „správanie sa mužov snažiacich sa pretlačiť sa za každú cenu čo najbližšie ku štartovej čiare bolo najhoršie aké kedy zažila“. Vieme si to celkom dobre predstaviť....

Špeciálne slovko, ak muža obehne žena

Zdá sa, že Lyli Partrige odomkla zakázanú komnatu, pretože bezprostredne po jej vyjadreniach sa ozvalo veľké množstvo amatérskych bežkýň s podobnými skúsenosťami. Popisujú skúsenosti s tým ako ich niektorí muži takmer ušľahali pri ich pokuse ich predbehnúť. Samozrejme, priemerný muž je rýchlejší ako priemerná žena, no všetci by sa mali zmieriť s tým, že existuje istá skupina žien, ktorá môže pomerne veľkú skupinu mužov na pretekoch s veľkým prehľadom predbiehať.

Niektoré farbisto opisované skúsenosti žien boli až komické. „Na 10 kilometrovom behu som sa snažila obehnúť pretekára bežiaceho predo mnou. Vydával zvuk ako by mal každú sekundu dostať srdcový infarkt a pomerne dlhú dobu ma aktívne blokoval, behal so strany na stranu, len aby som sa nemohla dostať pred neho“, popisuje napríklad jedna z bežkýň. „Samozrejme, že som ho nakoniec obehla, rovnako ako desiatky iných mužov, ale nikto okrem neho s tým nemal taký veľký problém.“ V anglickom jazyku na to dokonca existuje špeciálne slovo. „to be chicked“ znamená „byť pri behu (alebo cyklistike či plávaní) predbehnutý ženou. Čo to hovorí o mužskom egu?

Lyli Partrige apelovala na mužských bežcov, aby sa stali spojencami bežkýň. Väčšina z nich samozrejme je už teraz! Avšak tí, ktorí zneužívajú svoju prirodzenú telesnú výhodu ako je väčšia hmotnosť, výška či telesná sila na zastrašovanie alebo blokovanie bežkýň by sa mali nad sebou zamyslieť a dostať svoje ego pod kontrolu.

01 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 02 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava 03 - Modified: 2024-04-10 10:02:48 - Feat.: - Title: Výživové odporúčania majú za cieľ čo najlepšie pokryť potrebu väčšiny populácie 04 - Modified: 2024-04-10 09:56:59 - Feat.: - Title: Blížiaci sa 76. ročník TIPOS Národného behu Devín – Bratislava bude atakovať popandemický účastnícky rekord 05 - Modified: 2024-04-08 13:30:23 - Feat.: - Title: V maratóne na ČSOB BAM triumfy Poliaka Koseka a Chorvátky Šustičovej, Rusina obhájil polmaratónsky titul majstra SR
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/trening, menuAlias = trening, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
16. apríl 2024 18:07