Dreamstime
StoryEditor

Správne nastavený cieľ má veľký význam. Bez neho sa nezaobídete

28.03.2022, 09:56
Cieľ by nemal byť ani ľahký, ani neprekonateľný a musí k nemu viesť dlhá cesta, ktorú nejde ani oklamať, ani skrátiť. Ku konečnému cieľu šplhajte postupne, nezabúdajte na tábor číslo jeden, dva, tri… Pre pozitívnu motiváciu a nakoniec aj radosť z dosiahnutia cieľa je dôležité zdolať ho postupnými krokmi.

PRETEKY A VÝSLEDOK SÚ CIEĽOM S DLHOU CESTOU
V živote je to človeku väčšinou jasné a vie, že k cieľu vedie cesta dlhá a že na nej musí prejsť množstvom skúšok. Vie tiež, alebo si to uvedomuje, že často cesta je cieľom a vlastný „cieľ“ je len akýmsi prostriedkom, ktorý nám ukazuje smer, ako sa k tomuto cieľu dostať. V živote vám nenapadne stanoviť si na každý týždeň nejaký veľký cieľ, ale pokiaľ ide o šport, o beh, tak mnoho bežcov nechápe, že každý týždeň nemožno behať rekordy, že každý týždeň nemožno vyhrávať, a presne o to sa snaží. Nie je potom nič nezvyčajné, že výkonnosť takto uvažujúcich bežcov nestúpa, a môžu byť radi, keď neklesá, pretože takýto prístup v sebe nesie veľké nebezpečenstvo zranenia z preťaženia.

TÝM, ŽE POBEŽÍTE KAŽDÉ PRETEKY NAPLNO, SA NEZLEPŠÍTE
Možno sa zlepšovať, aj keď pobežíte každé preteky naplno. Avšak len vtedy, keď sa postavíte na štart pretekov dva- až trikrát za rok, a medzitým sa budete venovať usilovnému tréningu a patričnej regenerácii. Pretože o to práve ide. Pokiaľ sa niekto stavia na štart pretekov každý týždeň s tým, že každý týždeň chce podať čo najlepší výkon, potom zákonite v čase medzi jednotlivými pretekmi nemôže poriadne trénovať. Musí totiž najskôr dostať z tela únavu z predchádzajúcich pretekov a to sa mu nepodarí, pokiaľ pobeží kvalitný tréning. To znamená, že medzi jednotlivými pretekmi bude len poklusávať a jediný kvalitný beh bude mať práve len preteky. Z toho zákonite vyplýva, že aj keď si to nebude pripúšťať, každé jeho preteky potom budú kvalitným tréningom, nie však naozajstnými pretekmi.

PRETEKY SÚ NAJLEPŠÍ TRÉNING
Silný argument bežcov – pretekárov v diskusii o tom, či je potrebné vybrať v si v sezóne len pár pretekárskych vrcholov a všetky ostatné preteky medzi nimi ponímať ako tréning. Tréning však znamená na niečo sa pripravovať. Na niečo sa pripravovať znamená vyvíjať po určitý daný čas určité úsilie, ktorého výsledkom bude, že budem silnejší, vytrvalejší, rýchlejší, psychicky odolnejší, ale hlavne, že dosiahnem svoj cieľ. Cesta, po ktorej pobežím, teda tréning, mi dopomôže k tomu, že až sa dostanem k bráne svojho dlhodobého, hlavného (najvyššieho) cieľa, až ten cieľ zdolám, tak budem schopný nastúpiť na novú cestu oveľa silnejší, vytrvalejší, rýchlejší, psychicky odolnejší, než som bol na začiatku predchádzajúcej cesty. Mať za hlavný tréningový prostriedok preteky vedie k opačnému pólu, a to že ste unavenejší, pomalší, slabší a psychicky labilnejší.

KDE SA STALA CHYBA?
K nej došlo tým, že sa poplietlo niekoľko informácií týkajúcich sa tréningu v období roka najskôr preto, že najčastejšie sa dočítate v rôznych publikáciách či časopisoch informácie o poslednom období tréningu – o posledných 16 týždňoch, keď už, samozrejme, má zaraďovanie pretekov svoje opodstatnenie, a to z niekoľkých dôvodov.

AKO SI NAPLÁNOVAŤ BEŽECKÝ ROK
Celý bežecký rok by ste si mali rozdeliť podľa toho, k akému cieľu chcete smerovať. Toto by ste si mali uvedomiť už na samotnom počiatku, a nie striedať svoje plány až niekedy v priebehu roka – podľa toho, ako sa vám to hodí, podľa toho, na aké preteky sa pripravujú vaši súperi, aby ste sa im vyhli… Aj keď si nikdy nemôžete byť úplne istí výsledkom, mali by ste mať v hlave cieľ a podľa neho si naplánovať cestu. Ak to neurobíte, zostanete neustálymi „pokúšačmi“ náhody, zostanete neustále nespokojní, pretože kde nie je cesta, nie je ani vysnívaný cieľ!

KEĎ POBEŽÍM PRETEKY KAŽDÝ TÝŽDEŇ, AKO MÁM MEDZI TÝM TRÉNOVAŤ?
Pokiaľ sa rozhodnete pre variant behať preteky každý týždeň, nesnažte sa naháňať dva zajace naraz a v týždni si doprajte skôr odpočinok alebo zaraďte do svojho tréningu len voľný beh. Tiež vám odporučím, aby ste do svojho jedálnička zaradili potravinové doplnky, ktoré vášmu organizmu umožnia lepšiu regeneráciu a znížia možnosť vzniku nejakého zranenia.

ETAPY BEŽECKÉHO ROKA

Etapa regeneračná
V tejto etape sa venujeme regenerácii po sezóne. Absolvujeme kúpeľný pobyt, veľa dbáme na to, aby sme vyliečili všetky zranenia a neduhy, ktoré sme si počas predchádzajúcich troch fáz privodili. Pokiaľ ide o vlastný tréning, tak beh by v ňom mal zaberať len menšiu časť, mali by ste sa viac venovať alternatívnym športom alebo činnostiam, pri ktorých budete telo len ľahko (aeróbne) zaťažovať, prípadne skúsite zapracovať na partiách, na ktoré nebol v priebehu roka čas, a snažíte sa vybalansovať (odstrániť) disbalancie. V regeneračnej etape by ste mali nabehať zhruba polovičné množstvo kilometrov etapy kondičnej, respektíve stabilizačnej.

Etapa kondičná
Naberanie a zvyšovanie fyzickej kondície. V tejto etape najviac kilometrov nabeháme na úrovni všeobecnej vytrvalosti (LDL) – regeneračný a dlhý vytrvalostný beh na úrovni 65 – 75 % TF max. V tomto období je dobré používať aj iné tréningové prostriedky, ako je plávanie, HEAT program, jazda na veslárskom trenažéri, jazda na bicykli, rotopede, spinning, vždy však v tepových frekvenciách 65 – 75 % TF max.

Etapa stabilizačná
V tejto etape všetko, čo sme sa naučili vo vývojovej etape, stabilizujeme, aby naša výkonnosť bola stabilizovaná. Aby ste sa mohli spoľahnúť na to, že keď nasadíte nejaké tempo, tak v tomto tempe vydržíte celé preteky, teda pokiaľ nenastanú nejaké nepredvídateľné okolnosti. Ale aj o tom je stabilizácia výkonnosti, pretože čím viac si veríte, čím lepšie ste natrénovali, tým ste menej nervózni a máte prehľad, kadiaľ bežíte.

Etapa pretekárska
Ako názov tejto etapy naznačuje, tu už nič nevymýšľame, tu máme jedinú úlohu, a to nemrhať silami a všetko smerovať k hlavným pretekom.

01 - Modified: 2024-04-24 11:18:12 - Feat.: - Title: Správna výživa obsahuje dostatočný, nie nadmerný príjem bielkovín 02 - Modified: 2024-04-24 11:10:50 - Feat.: - Title: Zástupcovia športových zväzov diskutovali s najvyššími predstaviteľmi Ministerstva cestovného ruchu a športu SR, zväzy by mali na rok 2024 dostať o 20 percent viac financií 03 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 04 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 05 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/trening, menuAlias = trening, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
24. apríl 2024 22:31