Mladí športovci bez napätia
StoryEditor

Pre začínajúcich športovcov je dôležité, aby ich okolie bolo pokojné

14.07.2022, 11:37

Mladí začínajúci športovci totiž robia príliš veľa chýb vo chvíli, keď sú v napätí alebo sú príliš aktívni. Čím zložitejšie je vykonanie úlohy, tým nižšia úroveň napätia je potrebná na dobrý výkon.

Veľké napätie, škodlivé emócie a nevhodné myšlienky spôsobujú, že pretekár na ihrisku alebo na dráhe nedosiahne svoju tréningovú kvalitu a zažíva menej radosti a pocitu uspokojenia. Dôležitú úlohu v tom zohrávajú najmä dva faktory. Je to okolie športovca (rodičia, tréner, členovia tímu, vedenie klubu), ktoré stále zdôrazňuje dôležitosť výsledku a očakávania výborného výkonu. Športovec sa potom začne sám seba pýtať, či je vôbec takémuto očakávaniu schopný vyhovieť. Druhý faktor vychádza od samotného športovca, ktorý buď sám od seba očakáva bezchybný výkon, alebo si myslí, že vysokým požiadavkám svojho okolia musí vyhovieť. Nakoniec začne situáciu vnímať ako ohrozenie, čo tiež vyvoláva negatívne napätie.

Na lepšie zvládnutie celej situácie je potrebné, aby sa okolie naučilo kontrolovať svoje správanie, nevyvolávať žiadne nepríjemné situácie, nespomínať plány či nekomentovať dianie rušivými poznámkami. Správne posúdenie situácie môže športovcov veľmi ovplyvniť. Situáciu však nesmie vnímať ako ohrozenie, ale ako výzvu. Je potrebné budovať mentálnu odolnosť a sebakontrolu s vyššou dávkou sebavedomia, pozornosti a optimizmu. To všetko športovcovi pomáha zvládať napätie pri súťaži. V závislosti od konkrétneho typu športu, ktorému sa venujeme, máme väčšiu či menšiu kontrolu nad určitými faktormi. Nad niektorými nemáme kontrolu žiadnu. Napríklad nedokážeme ovplyvniť žrebovanie (teda fakt, kto bude naším súperom a v aký čas bude daná súťaž prebiehať), reakciu publika, aké nastane počasie či akú kvalitu terénu budeme mať k dispozícii. Rovnako tak nemôžeme priamo ovplyvniť výkon súpera a jeho eventuálne reakcie či taktiku.

Je dôležité si uvedomiť, že ani výsledok nemáme úplne pod kontrolou

Ako pretekári môžeme svoje myšlienky, emócie a reakcie kontrolovať a viesť správnym smerom. Máme možnosť si vybrať celkom zo štyroch typov reakcií:

1.Môžeme situáciu akceptovať – myslíme na ňu bez toho, aby nám vadí.

2. V niektorých prípadoch môžeme so situáciou určitým spôsobom naložiť, nie akým spôsobom ju zmeniť.

3. Môžeme sa sťažovať, ale nič so situáciou neurobiť.

4. Môžeme sa situácii vyhýbať a pred daným problémom sa uzavrieť.

Nepríjemným faktom pri posledných dvoch možnostiach je, že tým nič nezmeníme. Nepríjemná situácia teda zostáva. No prvé dve možnosti vedú k riešeniu

01 - Modified: 2024-04-24 11:18:12 - Feat.: - Title: Správna výživa obsahuje dostatočný, nie nadmerný príjem bielkovín 02 - Modified: 2024-04-24 11:10:50 - Feat.: - Title: Zástupcovia športových zväzov diskutovali s najvyššími predstaviteľmi Ministerstva cestovného ruchu a športu SR, zväzy by mali na rok 2024 dostať o 20 percent viac financií 03 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 04 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 05 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/trening, menuAlias = trening, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
25. apríl 2024 22:31