Nenúťte deti do športovania
StoryEditor

Nenúťte deti do športovania, má to byť pre nich radosť

19.08.2022, 11:50

Jedným z veľkých problémov však je, že rodičia si často premietajú do detí svoje vlastné ambície, ktoré často súvisia s ich nenaplnenými (alebo naopak naplnenými) športovými predstavami. Snažia sa deti zapojiť do „svojho vysnívaného“ športu a očakávajú, že ak oni majú k tomuto športu pozitívny vzťah (či už pasívny, alebo aktívny), potom aj deti musia mať tento vzťah. A vôbec nechápu, že toto nie sú spojené nádoby.

Deti hľadajú v športe iné hodnoty ako dospelí

Jeden z najdôležitejších faktorov je ten, aby sa na tréningu bavili, aby z neho mali pozitívny zážitok. A práve preto by mali rodičia dať deťom šancu spoznať väčšie spektrum športov. Nechodiť len na futbal, gymnastiku alebo atletiku, ale navštevovať rozmanité (a často aj netradičné) športy, aby si dieťa samo urobilo predstavu o tom, čo by chcelo robiť a v čom by sa chcelo realizovať. Ďalšou významnou oblasťou, ktorá môže výrazne zasiahnuť do výberu športu, sú aj rodinné financie. Šport u detí môže byť lacnou, či naopak finančne náročnou záležitosťou. Pokiaľ je rodina finančne silná, potom nie je vo výbere športu zásadne obmedzovaná. Horšie je to v opačnom prípade, teda pokiaľ má rodina obmedzené finančné prostriedky. Vtedy sa dajú vybrať také športy, ktoré je možné prevádzkovať v bežnom prostredí, akými sú školské ihriská alebo školská telocvičňa a také nepotrebujú špeciálne drahé vybavenie.

Každé dieťa má na niečo nadanie

Každý rodič by určite uvítal, ak by jeho dieťa bolo mimoriadne nadané vo všetkých možných oblastiach. Ale, bohužiaľ, s najväčšou pravdepodobnosťou bude vo väčšine priemerné, čo vyplýva práve z pravdepodobnosti. Na druhú stranu má vaše dieťa určite na niečo predpoklady. A s vysokou pravdepodobnosťou aj na nejaký šport. Zásadné je teda je nájsť ten šport, kde sa môže realizovať. Samozrejme, že mnoho rodičov povie, že ich syn či dcéra sú nešikovní na akýkoľvek šport. Ale to je len na prvý pohľad. Je mnoho športov, ktoré vyžadujú veľmi špeciálne predpoklady – strelectvo, sumo, curling alebo šípky. Jednoducho nie všetky športy sú o veľkej sile alebo vytrvalosti. Pokiaľ bude mať rodič chuť naozaj zistiť, či a aké športové predpoklady dieťa má, potom existujú dve alebo tri možnosti. Najdôležitejšie zo všetkého je, aby daný šport deti bavil. Napríklad, aj keby malo špičkové predpoklady ku skoku na lyžiach, ale bojí sa výšok, tak taký šport určite robiť nebude.

01 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 02 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 03 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 04 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 05 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/trening, menuAlias = trening, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 01:47