Kedy a ako vybrať pre svoje dieťa ten správny šport?
StoryEditor

Kedy a ako vybrať pre svoje dieťa ten správny šport?

28.09.2022, 09:43

Táto otázka zaujíma asi všetkých rodičov, ktorí majú malé deti a chcú, aby začali robiť nejaký šport. Neexistuje ale zázračné pravidlo, ktoré by nám povedalo, kedy je ten správny čas, pretože medzi deťmi i medzi športmi sú značné individuálne rozdiely.

Športovanie detí by malo začať ešte predtým, ako sa narodia

Športovať by teda mali rodičia a svoj vzťah k športu by mali na deti prenášať. Deti totiž majú potrebu pohybu vrodenú a len hľadajú vhodné prostredie, kde by ju mohli realizovať. Preto je rodina veľmi dôležitá v tom, že môže také stimulačné prostredie vytvárať. Už od najmenších detí môžeme cvičenia zaradiť do ich denného režimu. V tom najskoršom veku sa vývoj dieťaťa posudzuje podľa pohybových zmien. Pozorujeme malé deti a pamätáme si, kedy prvýkrát zdvihnú hlavu, kedy sa prvýkrát pretočia a kedy si začínajú sadať. Už v tomto období je dobré začať deti jednoduchým spôsobom stimulovať. Vo veku okolo 2-3 rokov je vhodné začať s niečím, čo by sme nazvali všešportovou prípravou. Vtedy sa deti učia skákať, behať, hádzať a podobne. Existuje nespočetné množstvo organizácií, ktoré sa na cvičenie či plávanie dojčiat, rodičov s deťmi a predškolákov priamo zameriavajú. Ale nejde len o to, či bude rodič dochádzať so svojimi deťmi na cvičenie. Podstatné je predovšetkým to, aby od najútlejšieho veku deti pohybovo stimuloval a cvičil s nimi.

Všestrannosť

Niekedy okolo piateho až šiesteho roku je vhodné začať so športovými krúžkami, aby sa deti všeobecným spôsobom začali na šport orientovať. Čo ešte neznamená, že deti majú „dramaticky“ trénovať. Sú to skôr športové krúžky, kde sa začína s nejakými jednoduchými pohybmi. Dôležité je, aby deti mali všestranný pohybový rozvoj, aby nechodili len na plávanie, kde hodiny plávajú od hrany bazéna k hrane oproti, ale aby prevádzkovali všetky možné pohybové aktivity: hry, atletiku, gymnastiku, plávanie. Základom je čo najširšie pohybové spektrum, všeobecná príprava. Až  na ňu by sa postupne mala nabaľovať určitá špecializácia. Na druhú stranu to ešte neznamená, že deti, ktoré chcú hrať futbal, ho hrať nesmú. Optimálne je, ak dieťa dvakrát týždenne chodí na futbal a k tomu sa ešte venuje ďalším športovým aktivitám. Významnou požiadavkou týchto základov v športe je, aby deti pohyb bavil, aby do krúžkov chodili radi. Pri výbere športových krúžkov však neexistuje jednoznačný návod, ktorý by nám pomohol vybrať najvhodnejší šport, a ktorý by jasne určil, kedy s tréningom začať. Závisí to od množstva faktorov, ktoré súvisia s typom športu, či vývojom detí. Každá disciplína je totiž postavená na inom pohybovom základe a vyžaduje si odlišné predpoklady. U niektorých športov, napríklad gymnastiky alebo krasokorčuľovania, deti začínajú už v dvoch až troch rokoch. Ale na dosiahnutie vrcholovej úrovne u iných športov nie je problém začať ani napríklad okolo desiatich rokov. Či už dieťa začne skôr alebo neskôr, je to správne, pokiaľ mu šport prináša naozaj radosť a nie je pre neho skôr za trest. Jednoducho záleží na type športu. Ak začnete v desiatich rokoch hrať tenis, je relatívne menšia pravdepodobnosť, že sa dostanete na vrchol. Ak v desiatich rokoch začnete vzpierať, je to ešte o päť rokov skôr, než sa bežne začína. Všeobecne môžeme povedať, že so športami s vysokou mierou technických predpokladov a požiadaviek, ako sú gymnastika, plávanie alebo kolektívne hry, sa začína o niečo skôr. So športmi, ktoré sú charakteristické skôr nároky na rozvoj rýchlosti, sily a vytrvalosti, sa začína neskôr.

01 - Modified: 2024-04-24 11:18:12 - Feat.: - Title: Správna výživa obsahuje dostatočný, nie nadmerný príjem bielkovín 02 - Modified: 2024-04-24 11:10:50 - Feat.: - Title: Zástupcovia športových zväzov diskutovali s najvyššími predstaviteľmi Ministerstva cestovného ruchu a športu SR, zväzy by mali na rok 2024 dostať o 20 percent viac financií 03 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 04 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 05 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/trening, menuAlias = trening, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
25. apríl 2024 11:08