Pri nízkych teplotách potrebujete veľa energie
StoryEditor

Pri nízkych teplotách potrebujete veľa energie len na to, aby ste sa ohriali

25.01.2023, 10:10

Ak ju vydáte tým, že pobežíte rýchlejšie, než je zdravé, energia vám dôjde a ak budete mať šťastie, tak to „prežijete“ len s prechladnutím. Dávajte si pozor na pošmyknutie. Zvyšuje sa riziko, že si niečo si natiahnete, narazíte alebo natrhnete.

V zimných mesiacoch sa ponáhľajte pomaly, ak chcete dosiahnuť cieľ včas a zameriavajte sa na tréning všeobecnej vytrvalosti – pokladanie základov vašej fyzickej kondície. Zima je pre to najvhodnejšie obdobie, pretože do pretekov je ďaleko a tak vás naozaj nič nenaháňa

Na behanie v zime budete potrebovať viac energie ako v teplých dňoch

V zime človek všeobecne, netýka sa to len behu, spotrebúva viac energie (kalórií). Je to dané tým, že sa musí zahriať na prevádzkovú teplotu, jednoducho aby mu nebola zima. K tomu sa pridáva celková stuhnutosť a horšia koordinácia, takže rozkývať telo k akejkoľvek činnosti dá väčšiu prácu. Svoju úlohu zohráva aj oblečenie v niekoľkých vrstvách, aj keď máte na sebe elastickú bielizeň, tak predsa len musí vaše telo prekonať nejaký odpor, aby sa pohli dopredu. Všetko dohromady znamená energetickú spotrebu cca o 5% vyššiu. Pokiaľ k tomu prší, ochladzuje sa telo rýchlejšie a celkový výdaj energie je ešte o niečo vyšší.

Obliekajte sa tak, aby ste boli po 10 minútach behu zahriatí, nie prehriatí

Desať minút je tak akurát ten správny čas, keby ste sa mali voľným počas zahriať. Takže pre behanie v zime a oblečenie sa na beh platí: Obliekajte sa tak, aby ste vybiehali s pocitom chladu, ani husia koža nie je na škodu. Keď sa do desiatich minút zahrejete tak, že je vám príjemne teplo, tak ste to trafili správne. V zime by ste nemali zabúdať na to, že okolo 40% tepla stráca človek v oblasti hlavy a zátylku, takže nezabúdajte na pokrývku hlavy a tunel na krk. Tunel je skvelý vynález, môžete ho súčasne použiť ako pokrývku hlavy aj krku a keď vám bude náhodou teplo, tak si ho zrolujete len na čelo, alebo stiahnete na krk a nemusíte premýšľať, kam ho po zložení schovať.

Zimy sa báť nemusíte, ale majte rešpekt pred vetrom

So zimou sme sa už vysporiadali, ale ešte tu máme jedného záškodníka, ktorý dokáže bežcom v zime pekne rozstrapatiť vlasy – vietor. Keď opustíte svoje obydlie, vyjdete pred dom, tak nasliňte prst a z tej strany, čo vás viac zachladí, z tej to fúka, takže presne týmto smerom vybehnite, pretože ste ešte plní sily. Keď to potom otočíte späť k domovu, vietor vás bude domov popoháňať. Pokiaľ použijete túto stratégiu a máte napísaný tréning na nejaký konkrétny čas, tak bežte proti vetru o pár minút dlhšie, než je polovica doby, čo ste si na beh vyčlenili, späť to bude rýchlejšie, tak aby ste si potom ešte nemuseli pridávať. Akonáhle dobehnete, ak nekončíte pred domom, tak na seba hoďte niečo teplé a suché, aby ste neprechladli. Pokiaľ potom budete sadať do auta a pôjdete domov alebo niekam, kde sa ešte len môžete osprchovať, tak sa prezlečte na cestu do suchého, aspoň čo sa týka hornej polovice tela. Nikdy nezostávajte v zime stáť vonku, aby ste si ešte s prípadnými spolubežcami niečo vysvetlili či oznámili pocity z behu, ale nechajte si to až niekam do tepla.

01 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 02 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 03 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 04 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 05 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/trening, menuAlias = trening, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
20. apríl 2024 13:36