Užite si beh aj počas tmy
StoryEditor

Užite si beh aj počas tmy

06.02.2023, 15:13

Na ceste behajte za tmy vždy proti smeru dopravy. Počítajte s tým, že vás vodiči môžu prehliadnuť. Preto si pre tieto prípady obliekajte oblečenie s prevažujúcou reflexnou plochou. Ak beháte za tmy po ceste pravidelne, tak sa snažte vidieť, neoslňovať a byť videní.

Mať čelovku je základ

Oceníte ju tam, kde potrebujete vidieť najmä vy a potom tam, kde jazdia neosvetlení cyklisti, čo bývajú hlavne cyklotrasy. Takže ak viete, že pobežíte za tmy miestami, ktoré nie sú osvetlené, tak si vezmite okrem reflexného oblečenia aj čelovku, pretože pred nesvietiacim cyklistom vás reflexné oblečenie neochráni. Ak však bežíte osvetlení, tak vás zaregistruje aj cyklista idúci za vami.

Pri behaní v tme buďte uvoľnení, zmierni to následky možného pádu

Cvičenie (preťahovanie, posilňovanie), ale hlavne rozohriatie na začiatku tréningu je pevnou súčasťou bežeckého tréningu, preto na to nezabúdajte. Pretiahnutie nechajte až po zahriatí, nikdy sa nepreťahujte, keď je vaše telo ešte chladné a stuhnuté. Ak beháte ráno, rozhodne „neskočte“ rovno z postele do bežeckých topánok a nevybehnite v tempe na trať. Jednak to nie je zdravé, ale ani rozumné vzhľadom na to, že váš deň ešte len začína. Behať ráno je nesmierne prospešné, pretože beh vás dokonale prebudí, a ak zvládnete bežať len na „pol plynu“ (do 70% vašej TF max), tak telo perfektne prekrvíte, prekysličíte a naštartujete metabolizmus. Doma sa potom osprchujete, naraňajkujete a máte pred sebou fantastický deň. Ak do ranného behu zakomponujete aj intenzívne tempo, tak si môžete spôsobiť nejaké zranenie, prinajlepšom potom po dvoch hodinách v práci zaspíte, alebo keby ste náhodou nezaspali, začnete do seba nalievať kávu a zháňať sa po niečom sladkom, čo by dobilo vaše baterky a to napriek tomu, že v tele máte (vo svojich tukových zásobárňach) energie na rozdávanie. Telo však nemôže tie vaše tukové elektrárne spustiť, pretože mu chýba kyslík, ten mu dodáte práve a len pomalým behom.

Zásady rozohriatia, rozcvičenia a pretiahnutia

Trpezlivosť. Výsledky pravidelného cvičenia sa nedostavia hneď. Ale už po niekoľkých týždňoch zaznamenáte významné zlepšenie hybnosti kĺbov a pružnosti svalov, na ktoré sa pri preťahovaní zameriate. Naťahovanie (svalov) a mobilizáciu (kĺbov) vykonávajte celoročne, nielen v dobe intenzívneho tréningu. Pred naťahovaním sa vždy zahrejte, stačí päť minút veľmi voľného behu. Zahriate svaly sa lepšie napínajú a tak zabránite ich poraneniu. Po pretiahnutí sa uvoľnite, prípadne si na pár minút ľahnite. Pri výbere cvikov začínajte tými jednoduchšími. Keď ich zvládnete bez problémov, prejdite na ťažšie. Jednotlivé svaly preťahujte pomaly a maximálne s 30-sekundovou výdržou (ak s preťahovaním začínate, úplne postačí, keď v danej polohe vydržíte 10 sekúnd) v polohe, ktorá vám nepôsobí bolesť ani nie je inak nepríjemná. Potom sval na pár sekúnd uvoľnite a cvik zopakujte ešte raz. Cviky vykonávajte pomaly, nie švihom alebo kmitom. Pri druhom pokuse skúste krajnú polohu ešte o kúsok „posunúť“. Pri naťahovaní dbajte na pomalé, pravidelné a kontrolované dýchanie. Vydychujte v predklone, pri pretiahnutí dýchajte pomaly a pravidelne. Nezadržujte dych. Zacvičte si pred intervalovým tréningom, ale aj po ňom. Naťahovaním svalov predchádzate ich kráteniu a podporujete dobré prekrvenie. Bezprostredne po tréningu pretiahnutie sa pomáha zabráneniu stvrdnutiu svalov a neskorším bolestiam. Byť pri behu zahriaty a uvoľnený, keď bežíte v noci a v tme je obzvlášť dôležité. Keď náhodou spadnete, ste celí stuhnutí, tak si veľmi ľahko niečo odtrhnete alebo zlomíte.

01 - Modified: 2024-04-24 11:18:12 - Feat.: - Title: Správna výživa obsahuje dostatočný, nie nadmerný príjem bielkovín 02 - Modified: 2024-04-24 11:10:50 - Feat.: - Title: Zástupcovia športových zväzov diskutovali s najvyššími predstaviteľmi Ministerstva cestovného ruchu a športu SR, zväzy by mali na rok 2024 dostať o 20 percent viac financií 03 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 04 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 05 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/trening, menuAlias = trening, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
25. apríl 2024 12:08