Pravidelné, každodenné cvičenie a hýbanie sa
StoryEditor

Pravidelné, každodenné cvičenie a hýbanie sa

07.06.2023, 12:19

Mnohým ľuďom veľmi pomáha pravidelné cvičenie. Stačí 10 minút a môže to byť jedným z tých rituálov, ktoré vás naštartujú k ďalšiemu životu. Dôležité je ísť von vyčistiť si a prekysličiť hlavu a nemyslieť stále na to, čo teraz ďalej.

Cvičenie vo fitku, behanie v skupine, jednoducho čokoľvek, čo má poriadok

Pre tých, čo sú okolo vás, máme tiež jednu radu a tá znie: trpezlivosť! Treba chápať, že vás trápi zmena, ktorá sa zrazu nepochopiteľne stala s človekom, ktorého máte radi a chceli by ste ho mať zase takého, aký bol predtým. Bohužiaľ, čím viac mu budete chcieť pomôcť, tým viac sa bude zatvárať, pretože to bude cítiť ako atak na seba samého. Tým viac, že ​​on sám netuší, čo sa to s ním deje. Navyše vašu snahu môže brať ako snahu o to ho zmeniť a to je ten najväčší prehrešok, ktorý sa môže ktokoľvek z nás voči druhému dopustiť. Pretože my už dobre vieme, že zmeniť sa môže len ten, kto to sám chce, ale ten najskôr musí dostať čas na to, aby vedel, čo vlastne chce.

Ako to všetko súvisí s behaním?

Veľmi, pretože bez toho, aby sme mali cieľ, nemôžeme vykročiť - vybehnúť za jeho naplnením, nemôžeme si vytýčiť cestu, ktorá nás k nemu dovedie, nemôžeme zase začať normálne žiť. V mnohých prípadoch nám potom chýba vôľa k čomukoľvek, teda aj k behaniu. Veď prečo behať, keď ani neviem, čo si vlastne priať a ako ďalej žiť?

Tipy na tréning, ktorým sa „reštartujete“

Tréning je celistvá disciplína. Trénujeme, aby sme posilnili telo, myseľ i ducha. Západný životný štýl prahne po výkone. Vyžmýkať z jedinca všetko, čo z neho vyžmýkať ide. Podľa toho vyzerajú, možno by sa skôr hodilo povedať skôr vyzerali, tréningové modely, ktoré západná kultúra preferovala. Východné kultúry pristupujú k tréningu inak. Berú do úvahy celého človeka, nielen telo. Treba zdôrazniť, že nie všetko, čo sú schopní fyzicky zvládnuť profesionálni športovci, môžu zvládnuť „hobíci“ alebo výkonnostní športovci. Navyše v žiadnom prípade neplatí, že profesionálny šport je nositeľom zdravia, skôr naopak. Stačí sa len pozrieť do cyklistického pelotónu, koľko cyklistov trpí astmou a „musia“ brať rôzne lekári predpísané prostriedky, aby to udýchali. Jednoducho je to celé nejako otočené naruby a prapôvodný dôvod na prevádzkovanie športu sa vytráca. Potom to v praxi vyzerá, že šport človeka nenabíja, ale vybíja, a niekedy dokonca zabíja!

Všetko alebo nič

Náš život sa podobá behu myšky v točiacom sa valci. Poznáte to, dáte myš do valca a ona beží a beží a beží a beží a pritom sa v podstate nepohne z miesta. Rozhodneme sa niečo pre svoje zdravie robiť, ale stanovíme si časový limit, dokedy sa budeme snažiť. Potom si zase dáme voľno. V dôsledku toho vyštartujeme ohromnou rýchlosťou, aby sme cieľ dosiahli čo najrýchlejšie a potom si mohli v blaženej nečinnosti ľahnúť pod čerešňu a zbierať priamo do úst jej sladké plody. Nič proti tomuto plodu v akejkoľvek podobe, nič proti blaženej nečinnosti, ale ono to takto nefunguje. Akonáhle sa totiž rozhodneme vyraziť bez rozmyslu, tak prvé, na čo prídeme, že budeme totálne zakyslení, pravdepodobne si privodíme nejaký zdravotný problém (úraz z preťaženia) a budeme frustrovaní, že sa nám nič nedarí. Prehoďte výhybku svojho myslenia - vyjdite (vybehnite) na cestu zvoľna a držte priamy smer. Čo neznamená len to, že máte bežať rovno, stále dopredu. Ale tiež, že vaša cesta by mala viesť len do mierneho kopca, prinajmenšom do doby, kým svoje telo naučíte sa pravidelne hýbať, kým si vytvoríte endorfínovu závislosť. Priamy smer tiež znamená, že sa vaše telo sa musí obaliť svalmi, musia zosilniť kosti, kĺby, väzy, všetko si musí správne sadnúť na miesto, aby ste sa potom mohli bezbolestne a nadšene hýbať aj vtedy, keď si naložíte väčšiu záťaž. Pomaly tak začnete zlepšovať svoju fyzickú kondíciu, posilňovať svoj imunitný systém, psychiku a myseľ.

Nezabudnite na prísun tekutín

Keď sa rozhodnete hýbať, nezačnite v rovnakej chvíli upravovať svoj jedálniček, teda nie v tom zmysle, že by ste obmedzili prísun kalórií. Keď sa začnete hýbať, pravidelne hýbať, väčšinou zistíte, že nemáte takú potrebu jesť ako predtým. Je to dané tým, že keď telo pracuje v zodpovedajúcej miere, po fyzickej aktivite sa cítite nabití energiou a vôbec vám neprídu myšlienky na jedlo. V tomto okamihu sa dosť často objaví druhý extrém: ľudia nemajú potrebu jesť a piť, veľmi radikálne obmedzia doplnenie stavebných kameňov – energie, minerálov, vitamínov... a vody. Zrazu sa cítia šťastní, sú na vlne a neuvedomujú si, že každá vlna má svoj vrchol a potom sa prudko lomí do priepasti. Aby mohli v tele prebiehať čistiace a regeneračné procesy, aby mohol prebiehať prostý metabolizmus, jednoducho musíte piť, inak sa všetky tieto procesy zastavia alebo prinajmenšom veľmi spomalia.

01 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 02 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 03 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 04 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 05 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/trening, menuAlias = trening, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 10:19