StoryEditor

Ako prať funkčné oblečenie: Na aviváž zabudnite

15.02.2013, 23:51
Autor:
rungo.skrungo.sk
Ak pri praní funkčného oblečenia zvolíte nesprávny postup, môže vám z drahých odevov ostať len kopa bezcenných handier. Základná rada preto znie – rešpektujte piktogramy na ceduľkách.

Ak pri praní funkčného oblečenia zvolíte nesprávny postup, môže vám z drahých odevov ostať len kopa bezcenných handier. Základná rada preto znie – rešpektujte piktogramy na ceduľkách.

 

Syntetická termobielizeň

Je vhodné prať ju častejšie, lebo po prepotení začne rýchlo zapáchať. Agresívny pot navyše narúša vlákna, ktoré potom strácajú farebnosť a zhoršuje sa ich funkcia. Najmä pri menej kvalitných výrobkoch sa môže stať, že časom z nich zápach potu nezmizne ani po vypraní.

Našťastie, pranie týchto materiálov je pomerne jednoduché. Bez obáv ich môžete zveriť práčke, voľte kratšie programy určené pre jemnejšie tkaniny. Niektoré materiály znesú 40 stupňov, iné len 30. V každom prípade na väčšinu druhov znečistenia stačí tridsiatka.

Termobielizeň zvládne aj žmýkanie. Pred vložením do práčky sa oplatí obrátiť ju naruby a starostlivo zapnúť všetky zipsy, vrátane suchých. Tento druh látky sa totiž ľahko odiera a zadrapuje.

Existujú aj špeciálne pracie prostriedky, nie sú však nevyhnutné. Vystačíte si aj s bežným tekutým pracím prostriedkom bez obsahu bielidiel. Klasické prášky na pranie príliš vhodné nie sú, lebo sa pri plákaní ťažšie odstraňujú a ich zvyšky môžu zhoršiť funkčnosť oblečenia.

Rozhodne však zabudnite na aviváž. Jej použitie je to najhoršie, čo môžete svojej termobielizni urobiť. Spôsobuje totiž výrazné zníženie kapilárneho výkonu vlákna – teda upcháva kanáliky, ktorými sa vlhkosť odvádza od pokožky. Narušili by ste tak základnú úlohu, ktorú funkčná bielizeň má.

Môžete použiť aj sušičku, ak to symbol na ceduľke nezakazuje. Nastavte ju však na nízku teplotu. Niektoré materiály znesú aj žehlenie pri nízkych teplotách, ale pri tomto druhu oblečenia je to v podstate zbytočné.

 

Membránové bundy a nohavice

Mnoho ľudí sa obáva prať drahé bundy, aby sa nezničili. Zbytočne – pranie im neškodí, naopak, pomáha (špina totiž upcháva póry membrán). Dbajte však na správny postup.

Membrána je veľmi citlivá na mechanické poškodenie, preto starostlivo vyprázdnite vrecká, pozapínajte zipsy vrátane suchých a obráťte odev naruby. Viac znečistené miesta môžete v rukách jemne „predprať“ mokrou handričkou, ale oblečenie vopred nenamáčajte. Zvoľte kratší program na pranie jemných odevov. Väčšina materiálov znesie 40 stupňov, ale tridsiatkou opäť nič nepokazíte. Dôkladné vyplákanie je veľmi dôležité, pokojne ho po praní môžete spustiť ešte raz.

Membrány nikdy nežmýkajte, obzvlášť nie v rukách, mohli by ste poškodiť funkčnosť odevu. Nepoužívajte ani sušičku. Oblečenie len preveste nad vaňu a nechajte vodu odkvapkať.

Oplatí sa siahnuť po špeciálnych pracích prostriedkoch, ktoré čo najmenej narušujú impregnáciu. Vyhýbajte sa agresívnym prípravkom s obsahom enzýmov, bielidiel, zmäkčovadiel a podobne.

Aj tak však treba zhruba po štyroch vypraniach impregnáciu obnoviť. Môžete použiť špeciálny prací prostriedok, ktorý v priebehu prania zároveň impregnuje. Jeho výhodou je, že sa dostane všade. Druhá možnosť je použiť po praní impregnačný sprej.

Aj pri membránach platí absolútny zákaz pre aviváž. Niektoré materiály sa môžu šetrne chemicky čistiť, pri iných je to však neprípustné – preto sledujte symboly na ceduľkách.

 

Vlnené oblečenie

Vlna patrí k najchúlostivejším materiálom, našťastie, však má výrazné samočistiace schopnosti, takže ju netreba prať príliš často. Ak je pranie nevyhnutné, pozorne preštudujte ceduľku so symbolmi – niektoré vlnené odevy možno prať v práčke (vyberte špeciálny program na vlnu), iné treba prať výlučne v rukách.

Používajte pracie prostriedky určené na vlnu. Jej vlákna majú prirodzený obsah tuku lanolín, ktorý je potrebný na ich funkčnosť. Ak by ste použili bežný prací prostriedok s obsahom enzýmov a silným odmasťovacím účinkom, oblečenie by stratilo svoje jedinečné vlastnosti.

Vlnené odevy nikdy nežmýkajte (ani v práčke, ani v rukách), nedávajte ich do sušičky, iba ich zľahka postláčajte v jemnom uteráku. Sušte ich zásadne vo vodorovnej polohe (napríklad rozložené na uteráku).

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/trening, menuAlias = trening, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
20. apríl 2024 09:26