StoryEditor

Chia: Aztécky poklad, ktorý dodá energiu

20.08.2013, 08:38

Potravín, ktoré možno bez zveličenia označiť za poklad, nie je veľa. Semienka chia však medzi ne určite patria. Tento vynikajúci zdroj energie a živín využívali už starí Aztékovia, dnes ho hojne konzumuje napríklad slávny bežecký kmeň Tarahumarov. Skvelými vlastnosťami poľahky nahradí špičkové produkty športovej výživy.

Zloženie chia, teda semienok šalvie hispánskej, je vskutku výnimočné. Viac ako 30 percent ich obsahu tvoria sacharidy, ktoré rýchlo dodajú energiu. Zhruba 20 percent pripadá na veľmi kvalitné bielkoviny a asi 30 percent na tuky, väčšinu však tvoria omega-3 nenasýtené mastné kyseliny, ktoré prospievajú činnosti srdca a mozgu.

Chia je tiež skvelým zdrojom minerálov, najmä vápnika (má ho 5-krát viac ako mlieko), draslíka a železa. Obsahuje tiež vlákninu a množstvo látok s antioxidačným účinkom.

Nahradí aj gély

Semienka chia sú veľmi ľahko stráviteľné, preto ich možno konzumovať aj tesne pred záťažou, počas nej i po skončení výkonu. Môžete z nich pripraviť nápoj (dve lyžičky zmiešate s dvomi decilitrami vody a necháte 20 minút odstáť) alebo veľmi jemný energetický gél (dve lyžice chia a 20 lyžíc vody).

Výhod, ktoré chia poskytuje, je hneď niekoľko.

Po kontakte s vodou semienka výrazne napučia, dokážu naviazať až 12-krát viac tekutiny, než je ich objem. V tele potom vodu pomaly uvoľňujú, takže sa pred dlhým behom môžete hydratovať do zásoby.

Sacharidy dodajú telu rýchlu energiu, pri veľmi dlhých behoch zase poslúžia ako výdatný zdroj energie ľahko stráviteľné tuky.

Proteíny s vyváženým zložením aminokyselín podporia regeneráciu a hojenie drobných poranení svalov a väzov.

Obsahuje antioxidamnty a látky s protizápalovým účinkom.

Chia je ľahko stráviteľná, nedráždi žalúdok a nespôsobuje tráviace ťažkosti. Možno ju preto použiť ako náhradu stravy napríklad pri ultramaratónoch.

Semienka poslúžia aj pri chudnutí. Keďže obsahujú vlákninu a výrazne napučia, zasýtia a zároveň spomaľujú premenu zložitých sacharidov na jednoduché cukry. To zmenšuje výkyvy hladiny glukózy v krvi, a teda zabraňuje záchvatom hladu a chuti na sladké.

Chia je chuťovo neutrálna a má široké využitie aj pri príprave iných pokrmov. Možno ju pridávať do šalátov, jogurtov, alebo pomletú do polievok či omáčok na zahustenie. Je obľúbenou prísadou aj do pečiva, zvyšuje totiž jeho nutričnú hodnotu a predlžuje trvanlivosť.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/trening, menuAlias = trening, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
25. apríl 2024 11:27