Chystáte sa na lyže alebo snowboard? Poradíme vám, ako sa správne obliecť.Shutterstock
StoryEditor

Chystáte sa na lyže alebo snowboard? Poradíme vám, ako sa správne obliecť.

18.11.2021, 23:00
Či už ste začiatočník alebo skúsený profík, to, čo si na zimné radovánky v snehu oblečiete na seba, je veľmi dôležité. Počasie a podmienky na horách sa dokážu veľmi rýchlo meniť a treba byť na to pripravení. Užívajte si lyžovačku v pohodlí a teple. Prinášame vám túto jednoduchú príručku, aby ste dokázali každý svah zísť s úsmevom na tvári.

Základné pravidlo - vrstvenie

Keď sa chystáte na lyžovačku alebo snowboarding, nie je to o najnovších módnych trendoch, ale o funkčnosti jednotlivých kúskoch a technike obliekania. Vrstvenie je alfou a omegou.  Ide o najefektívnejší spôsob, ako sa udržať v teple a suchu a zároveň sa vysporiadať s nepredvídateľné sa meniacimi podmienkami. Chlad, nepríjemný vietor a vlhkosť, ktoré sa k nám dostáva z vonku i z vnútra, môžu nepríjemne zamiešať kartami.

Základom sú teda tri vrstvy, pričom každá z nich plní svoju špecifickú funkciu. Poďme sa na to pozrieť bližšie.

Základná vrstva

Primárnou úlohou základnej vrstvy je ochrániť vás pred vlhkosťou, ktorú vaše telo pri fyzickej aktivite prirodzene produkuje v podobe potu, aby sa ochladilo. Dôležité je, aby táto vrstva dokázala efektívne odvádzať vlhkosť ešte predtým, než vám bude zima. Nepotrebujete mať výslovne drahé lyžiarske oblečenie, nutné je však zamerať sa na vhodnosť materiálu. Dobrou voľbou pre základnú vrstvu sú termoprádla vyrobené zo syntetického materiálu či priedušnej sto percentnej ovčej vlny - merino. Vyhnite sa bavlne! Hľadajte kúsky, ktoré sú tenké a dobre sa zmestia pod ďalšie, objemnejšie vrstvy oblečenia.

Chystáte sa na lyže alebo snowboard? Poradíme vám, ako sa správne obliecť. Chystáte sa na lyže alebo snowboard? Poradíme vám, ako sa správne obliecť. Shutterstock Stredná vrstva

Stredná vrstva oblečenia plní izolačnú funkciu. To znamená, že jej cieľom je zachytávať vzduch a udržať vás v teple. Môže sa skladať z viacerých kúskov oblečenia, napríklad dva tenšie svetre, vďaka čomu sa budete môcť lepšie prispôsobovať aktuálnej situácii. Je vám príliš teplo? Pokojne si jednu vrstvu môžete vyzliecť. Stále platí, že by ste sa mali vyhnúť bavlne, ktorá absorbuje vlhkosť. Populárnym materiálom na strednú vrstvu je fleece, vlna alebo môžete použiť aj ľahkú páperovú bundu.

Vonkajšia vrstva

Táto vrstva by vás mala chrániť pred prírodnými živlami. Kvalitná lyžiarska bunda a nohavice, sa postarajú o to, aby sa k vám nedostal sneh, dážď ani vietor. Vďaka rôznym úpravám a technológiám ide o najdrahšiu vrstvu, kde si za kvalitu jednoducho musíte priplatiť. Na výber máte dve možnosti. Môžete sa rozhodnúť pre ľahkú nepremokavú škrupinovú bundu, pod ktorú si bez problémov dáte viac vrstiev oblečenia alebo si rovno zvolíte zateplenú bundu s podšívkou, ktorá je však o niečo menej flexibilná.

Lyžiarske príslušenstvo, ktoré nesmie chýbať

Ľudské končatiny sú obzvlášť citlivé na chlad, preto ich treba čo najlepšie udržiavať v teple a suchu. Pozrite sa, ktoré prvky by vašom lyžiarskom itinerári nemali chýbať.

Lyžiarske rukavice

Studené ruky sú vážna vec, preto si nezabúdajte so sebou vziať aspoň jeden pár rukavíc na lyžovanie alebo palčiaky. Voľba je len na vás. Palčiaky síce zahrejú vaše skrehnuté prsty omnoho lepšie ako rukavice, avšak majú slabú manévrovateľnosť a telefón si s nimi z vrecka vytiahnete len ťažko. Výber tiež môžete prispôsobiť vášmu lyžiarskemu štýlu. Ak sa spúšťate po upravených zjazdovkách, pravdepodobne budete chcieť rukavice, ktoré si jednoducho zastrčíte pod lem rukáva. Ak sa orientujete skôr na freeride, vašou voľbou budú skôr dlhšie rukavice s manžetami, ktoré si natiahnete cez bundu. Chystáte sa na lyže alebo snowboard? Poradíme vám, ako sa správne obliecť. Chystáte sa na lyže alebo snowboard? Poradíme vám, ako sa správne obliecť. Shutterstock Lyžiarske prilby a čiapky

Chráňte svoju hlavu pred chladom pomocou čiapky alebo ešte lepšie, vezmite si helmu. Moderné lyžiarske prilby sú pohodlné a ľahké, takže sa nemusíte báť, že by vám pri jazde prekážali alebo boli nekomfortné. Okrem toho chránia vašu hlavu pri prípadnej havárii. Vhodným pomocníkom sú aj lyžiarske masky, ktoré zabránia úniku tepla cez medzeru medzi vašou bundou a prilbou, čím udržia váš krk pekne v teple.

Ďalším vhodným príslušenstvom, ktorého kúpu treba zvážiť sú napríklad okuliare na lyže či snowboard alebo nákrčník. Ak sa chcete už teraz svedomito pripraviť na novú sezónu, využite niektorý z ponúkaných zľavových kupónov na nákup.

(PR)

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/vybava, menuAlias = vybava, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
18. apríl 2024 22:27