Pixabay
StoryEditor

Hydratácia pri behu: je lepšie piť z fľaše alebo z vaku?

28.11.2018, 19:42
Túto dilemu rieši veľké množstvo bežcov nielen pri nákupe nového batohu. Ešte nedávno vaky víťazili na všetkých frontoch, ale dnes je situácia vyrovnaná a obe varianty. Fľaše i vaky, obe riešenia majú svoje klady i zápory.

Zásadným okamihom, ktorý z fliaš urobil vážneho konkurenta do tej doby nedotknuteľných vakov, bolo predstavenie takzvaných soft fliaš, resp. mäkkých fliaš. V porovnaní s klasickými tvrdými fľašami sú tie mäkké oveľa ľahšie a vďaka poddajnému tvaru lepšie pasujú do vreciek bežeckých batohov i ľadviniek. Nezanedbateľná je i schopnosť zmrštenia pri postupnom ubúdaní tekutiny, voda vo fľaši po odpití nešpliecha. Z fliaš sa tak stali zmenšeniny vakov a naraziť môžete i na modely s krátkou hadičkou. Tá sa používa kvôli tomu, aby bolo možné piť počas behu bez nutnosti akékoľvek manipulácie s fľašou. Ako sa ale rozhodnúť, či je pre vaše behanie lepší tradičný vak alebo fľaša? Začnime výhodami i nevýhodami vakov na vodu.

Výhody a nevýhody vakov na vodu

Hlavnou výhodou je veľký objem. Ťažko narazíte na bežeckú fľašu, do ktorej by sa vám vošli dva litre tekutiny. U vakov nie je tento objem nič nezvyčajného, ale ak sú na vás dva litre veľa, vždy môžete siahnuť po menších variantoch. Výhodou číslo dva je najjednoduchšie možné pitie. Predchádzajúca veta môže pôsobiť na prvý pohľad zvláštne, ale ak bežíte vo svižnom tempe a nechcete sa nechať ničím rozptýliť, potom naozaj oceníte, keď je pitie iba otázkou priloženia hadičky k ústam. Okrem toho je vak možné jednoducho izolovať pomocou hliníkových ochranných fólií a neoprénových puzdier na hadičky, preto sa nemusíte obávať ani behania v mrazivom počasí. Medzi nevýhody hydrovakov je potrebné zarátať zložitú manipuláciu pri doplňovaní tekutín a komplikované čistenie. Niekomu môže vadiť i skutočnosť, že nikdy presne neviete, koľko vody vám vo vaku ešte zostáva. Všetky problémy spojené s vakmi riešia fľaše ľahko a elegantne. Doplnenie vody je otázkou okamihu, čistenie je ľahké a rýchle a za každej situácie máte perfektný prehľad o tom, koľko tekutín máte ešte k dispozícii.

Výhody a nevýhody mäkkých fliaš

Ani fľaše však nie sú stopercentné. Najväčší objem, v ktorom sa mäkké bežecké fľaše štandardne vyrábajú, je pol litra. To v praxi znamená, že do väčšiny bežeckých batohov nedostanete viac ako liter tekutín, čo môže byť v niektorých prípadoch príliš málo. Vždy si so sebou môžete vziať ešte tretiu fľašu a umiestniť ju do zadnej úložnej kapsy, ale manipulácia s ňou už bude o poznanie ťažšia, a aby ste sa k nej dostali, budete musieť dať batoh dole z chrbta. Nehovoriac o vyššej investícii, pretože žiaden batoh nie je v základe osadený viac ako dvomi fľašami a tretia vás vyjde minimálne na ďalších dvadsať euro. Tým sa dostávame k pomerne vysokej vstupnej cene, ktorá sa tiež dá pripísať na zoznam nevýhod. Prehľad nevýhod zakončíme upozornením, že v mraze sa mäkké fľaše izolujú iba veľmi ťažko a jedinou možnosťou je v domácom prostredí vytvorené neoprénové puzdro, s ktorým sa však fľaše pravdepodobne nevojdú do väčšiny vreciek, ktoré sú na ne určené.

Je lepší vak alebo fľaša?

Vo výsledku by sa dilema fľaše verzus vaky dalo zhrnúť nasledovne. Pre bežcov, ktorí veľa pijú a potrebujú s sebou mať veľký objem tekutín, je vak jasnou voľbou. Rovnako na tom budú aj tí, ktorí radi vyrážajú na dlhé tréningy a preteky v teplotách hlboko pod bodom mrazu. Na preteky a tréningy, kde je možné vodu pravidelne doplňovať, ale ak vám bude stačiť jeden liter, naopak vyhrávajú fľaše vďaka rýchlosti a jednoduchosti pri pití a doplňovaní. Príjemnou výhodou je aj rovnomerné rozloženie váhy tekutín na oba predné popruhy batohu, preto sa nemusíte ťahať s dvojkilogramovými závažiami na chrbte a chrbtový úložný priestor zostáva prázdny a pripravený na uloženie  ďalších vecí, ktoré so sebou chcete niesť.

01 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 02 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 03 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava 04 - Modified: 2024-04-10 10:02:48 - Feat.: - Title: Výživové odporúčania majú za cieľ čo najlepšie pokryť potrebu väčšiny populácie 05 - Modified: 2024-04-10 09:56:59 - Feat.: - Title: Blížiaci sa 76. ročník TIPOS Národného behu Devín – Bratislava bude atakovať popandemický účastnícky rekord
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/vybava, menuAlias = vybava, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
17. apríl 2024 20:45