StoryEditor

Kvalitné bežecké ponožky: nutnosť, ktorú často zabúdame riešiť

06.01.2019, 10:28
Sú špeciálne bežecké ponožky naozaj také dôležité? Aké a prečo by sme si mali zabezpečiť? Poradíme vám, čo sledovať pri výbere a skúšaní a aké benefity prinášajú jednotlivé materiály.

Pľuzgiere na nohe, odreniny, ale napríklad aj zlý postoj pri behaní – často si myslíme, že za ne môžu zle padnúce, veľmi nové alebo naopak veľmi staré topánky. Najskôr by sme však mali zhodnotiť svoje ponožky.

Ponožky na behanie alebo bežecké ponožky

Často je to tá posledná vec, ktorú riešime. Zaoberáme sa ňou až potom, čo si kúpime kvalitné bežecké topánky, funkčné oblečenie, bielizeň alebo napríklad športtester. Zaujímavé je, že málokto z nás ide behať v niečom „nebežeckom“, v sukni alebo kraťasoch na tenis. Ani v iných športových topánkach, napríklad určených do posilňovne. Veľmi často však naopak siahame po ponožkách, ktoré sú jednoducho „na šport“, na turistiku alebo napríklad po tých klasických bavlnených na bežné nosenie. Tie posledné môžu narobiť najviac problémov. Poznáte to sami, často sú príliš tenké, z jemnej tkaniny. Záleží samozrejme na type a tiež na tom, aké máte topánky i nohy. Ak sa vám však tenké ponožky v topánke šmýkajú, noha sa vám nepríjemne potí a máte pocit, že vám je topánka veľká alebo vás drhne, výsledkom môže byť otlak, ale tiež aj zlý štýl behania, pretože budete mať tendenciu chodidla rôzne neprirodzene „krútiť“. V takom prípade rozhodne nabudúce siahnite minimálne po univerzálnych športových ponožkách, ktoré sú tkané tak, aby na nohe výborne sedeli a nešmýkali sa, a tiež majú zosilnenú tkaninu na „problematických“ miestach. Toto takzvané zónovanie chráni namáhané partie nôh pred odrením.

Materiály v boji proti zápachu

Dôležitý je výber materiálu. Aj tu záleží na individuálnych potrebách bežca a na tom, na čo je zvyknutý. Niektorí nedajú dopustiť na bavlnu ako na prírodný materiál, iní zasa vyhľadávajú ponožky s jej čo najnižším alebo žiadnym obsahom. „Bavlna je prírodný, tradičný materiál, ktorý má však tendenciu zadržiavať vlhkosť a pot, čo pre beh rozhodne nie je to pravé. Je nutné pozerať aj na kvalitu, nie je bavlna ako bavlna, a na prímesové vlákna výrobku. Určite by som na šport nesiahala po čisto bavlnených ponožkách bez elastického vlákna, ktoré nebudú dobre držať na nohe. Ak stavíte na funkčnosť, dajte radšej prednosť špeciálnym vláknam,“ radí Vendula Stránská, technologička a súdna znalkyňa v oboru textílií. Špeciálnymi vláknami myslí tak syntetické tkaniny, ako aj ich kombináciu s prírodnými vláknami, ktoré oceníme predovšetkým v prípade, že sa nám nohy veľmi potia a bojíme sa zápachu. „Ak dávate prednosť prírodným tkaninám, aj tu narazíme na tie funkčné – merino výborne odvádza pot a navyše pôsobí antibakteriálne. Podobne funguje i bambusové vlákno a antibakteriálne sú aj tkaniny s prímesou striebra. Ak máte problémy so zápachom, určite ich vyskúšajte všetky a vyberte materiál, ktorý najviac vyhovuje práve vám,“ dodáva Vendula Stránská.

01 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 02 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 03 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava 04 - Modified: 2024-04-10 10:02:48 - Feat.: - Title: Výživové odporúčania majú za cieľ čo najlepšie pokryť potrebu väčšiny populácie 05 - Modified: 2024-04-10 09:56:59 - Feat.: - Title: Blížiaci sa 76. ročník TIPOS Národného behu Devín – Bratislava bude atakovať popandemický účastnícky rekord
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/vybava, menuAlias = vybava, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
17. apríl 2024 20:45