StoryEditor

Ako vyhnať zápach z topánok: pomôcť môžu špeciálne spreje, ale i vodka a soľ

19.01.2019, 13:31
Je to tak trochu tabu, ale zároveň je to problém, s ktorým sa stretol snáď každý bežec. Čo spôsobuje zápach z topánok? Aké môžu byť následky pre kožu a hlavne – ako sa ho už konečne zbaviť?

Nohy sa pri športe potia, ako ostatne každá iná časť tela. Zatiaľ čo tričko alebo ľahká bežecká bundička pot odvádzajú tak, že sa jeho veľká časť stihne pri behu vysušiť, v topánke je noha oveľa viac uzatvorená. Ako veľmi sa potí, záleží nielen na genetických dispozíciách a intenzite behu, ale tiež na tom, aký typ topánky nosíme. Ak budeme topánky posudzovať iba podľa problematiky potenia, platí, že čím priedušnejšia, tým lepšia. Ideálne sú z tohto pohľadu topánky s veľkým podielom sieťoviny alebo topánky so zvrškom z aktuálne veľmi módnej pletenej textílie. Pot a zápach nôh, a neskôr topánok, však nie je iba nepríjemným tabu. Pot sám o sebe žiadnu špecifickú vôňu nemá, to majú na svedomie baktérie, ktoré sa kvôli nemu množia po reakcii s kožou. Dlhodobé potenie v uzatvorenej topánke robí z bežeckej obuvi ideálny produkt pre skúmanie v bakteriologickom laboratóriu. Ale teraz vážne -  množia sa tu baktérie, ktoré môžu spôsobovať nepríjemné plesne a ekzémy. Okrem pravidelnej hygieny toto riziko znížime častým striedaním topánok, ideálne je nebrať si dva dni po sebe tie isté, ale tiež odstraňovaním zápachu. Ako na to?

Prevencia zápachu je i prevenciou plesní

Okrem pravidelného striedania topánok pomôžu i antibakteriálne ponožky či antibakteriálne športové vložky do topánok, ktoré aspoň čiastočne eliminujú množenie baktérií. Majú špeciálne zloženie, ktoré baktériám zabraňuje množenie v tkanine. Najčastejšie sa stretávame s tkaninami s obsahom koloidného striebra alebo nanočastíc striebra, ale tiež s ponožkami z bambusového vlákna, ktoré tiež pôsobí antibakteriálne. Zvlášť na zimu potom nie je zlá vlna merino, ktorá má tiež antibakteriálne účinky. Vyrábajú sa z nej aj tenké športové ponožky.

Deodoranty pre topánky: bojovníci proti zápachu i baktériám

Drogérie, lekárne aj supermarkety ponúkajú veľa rôznych druhov protizápachových sprejov a deodorantov na nohy či priamo do topánok (vyrábajú ich napríklad Scholl, Sanytol alebo aj adidas). Platí, že čím agresívnejší, tým účinnejší. Dajte ale pozor na pokožku nôh, pokiaľ trpíte alergiami a máte zlé skúsenosti napríklad aj s niektorými bežnými deodorantmi, radšej vopred otestujte deodorant na nohy doma, či nespôsobuje alergické reakcie. Ak by sa vám nohy „osypali“ pri behaní, mohli by ste si zarobiť na ešte nepríjemnejšie podráždenie, spôsobené trením v topánke. Odstraňovač zápachu, určený na aplikáciu priamo do topánok, nepoužívajte bezprostredne pred aktivitou, ale radšej večer pred ňou. Sprej lepšie zapôsobí a topánky poriadne vyschnú. Pozerajte sa po produktoch, ktoré majú nielen deodoračné, ale tiež antibakteriálne účinky, pretože tie pomáhajú zničiť pravú príčinu zápachu, teda baktérie. Bohužiaľ je veľmi ťažké poradiť, ktorý bude najlepší práve pre vás. Záleží totiž aj na type baktérií, ktorý sa vo vašich topánkach najčastejšie množí. Každý sprej zaberá trochu inak. Výnimkou nie sú prípravky práve s koloidným striebrom či alkoholom.

Babské rady: voda, mačacia podstielka i mrazák

Internetovými fórami kolujú desiatky rád, ako zápach z topánok dostať. Niektoré pôsobia trochu bizarne, niektoré sú pomerne nepraktické, iné zasa na poriadne prepotené športové topánky príliš nefungujú. Vybrali sme tie najzaujímavejšie a najúčinnejšie.

  • Mrazák je jednoduchým, čistým a pomerne nekompromisným zabijakom baktérií. Ideálne jevšak využívať jeho služieb pravidelne, napríklad raz týždenne. Topánky necháme po behaní vyschnúť, molekuly vody by inak v topánkach zmrzli a topánky by sa vlastne neusušili, a na minimálne 12 hodín vložíme do mrazáku. Mráz baktérie, rozmnožené v tkanine, spoľahlivo povraždí. Športové topánky majú navyše oproti tým vychádzkovým výhodu, že im nízke teploty neuškodia.
  • Vyrobte si domáce deodoranty alebo topánky. Vymačkajte šťavu z polky citrónu, preceďte a zmiešajte s decilitrom vodky alebo čistého liehu. Nalejte do rozprašovača na kvetiny a topánky poriadne vystriekajte. Alkohol zabije väčšinu baktérií a citrónová šťava pôsobí ako pohlcovač zápachu.
  • Trošku bizarným, viac menej funkčným riešením, je použitie steliva do mačacej toalety. Najlepšie pôsobí to syntetické v podobe priesvitných guľôčiek či peletiek. Má skvelú schopnosť pohlcovať zápach, ale i vlhkosť. Nesypte ho však do topánok iba tak, naplňte ním ponožky vyhradené pre tento účel a cez noc ich napchajte do topánok. Výhodou je, že mačacie stelivo môžeme k tomuto účelu používať i opakovane.
  • Podobnú vlastnosť, teda pohlcovať vlhkosť i zápach, má tiež soľ. Môžeme použiť bežnú kuchynskú alebo morskú, ktorá má väčšie kryštály a je intenzívnejšia. Ak ju do topánok doslova nasypeme, teda nepoužijeme ponožku, bude sa morská soľ tiež lepšie vysypávať. Použiť môžeme i aromatickú kúpeľňovú soľ alebo soľ „ochutiť“ niektorým z esenciálnych olejov, ideálny je eukalyptus, citrónová šťava alebo tea tree. Všetky pohlcujú zápach, pôsobia antibakteriálne a navyše krásne voňajú.

01 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 02 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava 03 - Modified: 2024-04-10 10:02:48 - Feat.: - Title: Výživové odporúčania majú za cieľ čo najlepšie pokryť potrebu väčšiny populácie 04 - Modified: 2024-04-10 09:56:59 - Feat.: - Title: Blížiaci sa 76. ročník TIPOS Národného behu Devín – Bratislava bude atakovať popandemický účastnícky rekord 05 - Modified: 2024-04-08 13:30:23 - Feat.: - Title: V maratóne na ČSOB BAM triumfy Poliaka Koseka a Chorvátky Šustičovej, Rusina obhájil polmaratónsky titul majstra SR
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/vybava, menuAlias = vybava, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
16. apríl 2024 20:48