StoryEditor

Aj bežecká móda vie, čo je ​​luxus. A ceny vás nezruinujú

25.08.2014, 00:07

Nielen pre topánky a kabelky platí, že sú značky a ZNAČKY. Viete, že niektoré odevné domy haute couture vyrábajú aj bežecké oblečenie? A že je nielen šik, ale aj prekvapujúco funkčné? Či ste mestskí fashion runneri, alebo dávate prednosť obnosenej ležérnosti, dovoľte nám inšpirovať vaše estetické cítenie.

Veľa ľudí tvrdí, že behanie je skvelé práve preto, že oblečenie nemusíte riešiť. Stačia dobré topánky, tepláky a staré tričko. To je pravda možno v americkom filme. Staré tričko sa prilepí na chrbát hneď po prvých 500 metroch, čo teda cool nie je vôbec.

Ja behám rada v tom, čo sedí, funguje a (možno predovšetkým) dobre vyzerá. Človek si hovorí, že keď po desiatich kilometroch vyzerá ako pár sekúnd pred infarktom, mal by na to byť aspoň dobre oblečený.

Väčšine z nás na to bohato stačí široký výber "klasických" bežeckých značiek, iní pokukujú po niečom exkluzívnejším. A práve pre takýchto fajnšmekrov prinášame malú ochutnávku dizajnérskych bežeckých kolekcií.

Značka Calvin Klein sa preslávila elegantným minimalizmom, ktorý sa skôr než na farby sústredí na kvalitné strihy a prepracované detaily. Je to poznať na ich voľnočasovom oblečení, dokonale sediacej spodnej bielizni, ale aj na - u nás možno málo známej - športovej kolekcii Performance.

Vo farbách prevládajú tlmené odtiene čiernej a sivej, strihy sú rýdzo funkčné, jednoduché, ale vždy s nejakým zaujímavým detailom.

Kontrastné alebo priesvitné časti, rafinované prekríženie ramienok a efektné prešitie - to sú charakteristické rysy kolekcie pre elegantné bežkyne, ktoré vyžadujú kvalitu, značku, istú výnimočnosť, ale zase nechcú vyzerať ako bežiaca reklama na luxus a snobstvo. Tomu napokon zodpovedá aj cena, ktorá vôbec nie je zarážajúca - bežecké nohavice a topy kúpite v internetových obchodoch za cenu okolo 50 dolárov, podprsenky okolo 30.

Taliansku športovo-luxusnú klasiku EA7 poznajú predovšetkým golfisti a štýlovo vyhranení lyžiari. Táto línia značky Armani sa však zďaleka nezameriava len na nich. Kolekcia pre bežcov nie je príliš široká, každý rok ponúka niekoľko nohavíc rôznej dĺžky, jednoduché topy, tričká a mikiny na zips.

Strihy nie sú nijako ohromujúce, ale materiál je nadmieru príjemný a funkčný. Pozitívom kolekcia je kombinovateľnosť - jednotlivé kúsky k sebe farebne sedia. Tento rok Taliani vybrali tmavomodrú, fuchsiovú a ružovú, doplnenili ich o nestarnúci dvojicu čiernej a bielej. Nakupovať môžete priamo na stránkach výrobcu za ceny okolo 50 eur za top a 60 eur za nohavice alebo športovú podprsenku.

Skutočným Diorom medzi športovými návrhármi je nepochybne britská značka Lucas Hugh. Podľa jej webovej stránky ide o oblečenie pre všetky ženy, ktoré pri športe nechcú robiť kompromisy medzi funkčnosťou a štýlom.

V dizajne je Lucas Hugh oveľa odvázanejší než predchádzajúce značky. Aj keď každá kolekcia disponuje čiernobielou klasikou pre menej odvážne bežkyne, väčšina kúskov upúta už z diaľky vzormi, ktoré riaditeľka značky často vytvára v spolupráci s umelcami či fotografmi. Výsledkom sú komplety v kontrastných farbách s výraznými geometrickými prvkami, alebo divoké potlače pripomínajúce street-art či abstraktné umenie.

Každá dizajnová kolekcia ponúka viac druhov nohavíc (od 150 dolárov), topov (od 125 dolárov) a vetroviek či mikín na zips (od 250 dolárov), takže si svoj ​​bežecký outfit môžete dokonale na mieru zladiť. Samozrejme, vrátane podprsenky. Síce nebude vidieť, ale ten pocit! Ak ste navyše fanúšičkami filmu Hunger Games, vedzte, že postavy z neho trénovali práve v oblečení tejto značky.

A na záver už len pár značiek, ktoré sa bežeckému oblečeniu venujú skôr okrajovo. Najslávnejšia z nich je Porsche Design, preslávená jednoduchosťou, prepracovanými detailmi a v prípade bežeckej "kolekcie", žiaľ, aj povestnou nemeckou upätosťou. Kolekciu uvádzame v úvodzovkách preto, že tá dámska má iba tri kusy oblečenia (capri legíny, tričko a bundičku), zladenú čiapočku so šiltom a topánky, ktoré asi ako jediné stoja za hriech.

Bežkyniam, ktoré nemajú chuť ukazovať sa svetu v žiarivom komplete, ale zároveň si nechcú obliekať staré tričko, určite zalichotí značka Iffley Road. Jej oblečenie trochu zaváňa konzervatívnym Anglickom, ale je vďaka veľmi kvalitnej zmesi prírodných a umelých vlákien pohodlné, nikde neškrtí a vzhľadovo rozhodne neurazí.

Ďalšou značkou, ktorá skôr než na kvantitu vsádza na kvalitu, je Hey Jo. Ak milujete legíny, zbystrite pozornosť - značka totiž nič iné ako elastické nohavice ani nevyrába. Ponúka len dva druhy, zato veľa farieb, nenápadné vrecká vzadu a luxusné zlaté zipsy. Ideálne pre ženy, ktoré chcú vyzerať, ako by si odskočili behať len tam mimochodom.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/vybava, menuAlias = vybava, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
24. apríl 2024 15:49