Škorica zníži hladinu cukru aj cholesterolu Škorica je zdrojom vápnika, vlákniny a minerálnych látok, predovšetkým mangánu. Obsahuje aj množstvo ďalších látok, ktoré pomáhajú znižovať hladinu cukru v krvi. Navyše pomáha aj znižovať cholesterol. Látky obsiahnuté v škorici pomáhajú regenerovať tkanivá a zlepšujú a urýchľujú metabolizmus. Ak škoricou koreníme pravidelne, pomôže nám znížiť telesnú hmotnosť. "Pravidelné užívanie pomáha pri odbúravaní tuku, pretože má pozitívny účinok na rýchlosť metabolizmu. Ďalej stabilizuje hladinu krvného cukru, čo je pri redukcii dôležité," hovorí hlavná nutričná špecialistka Svetu zdravia Monika Bartolomějová. Nebojte si ju okoreniť ovocím (okrem jabĺk a hrušiek chutí skvele s banánmi), ale pridať ju môžete napríklad pod pečené hydinové mäso alebo do ryžových pokrmov. V zime oceníme, že funguje aj ako silná zbraň pri prechladnutí: účinne bojuje proti vírusom, baktériám a plesniam, patrí medzi prírodné antibiotiká, je silným antioxidantom. Škorica je účinným prírodným doplnkom stravy, ale nepreháňajte to s ňou. "Optimálna denná dávka býva okolo troch gramov denne a nemala by byť vyššia," hovorí Monika Bartolomějová. "A pozor na zvýšenú konzumáciu škorice pri užívaní inzulínu. V takom prípade sa radšej poraďte s lekárom," varuje odborníčka.Flickr
StoryEditor

Zázračná potravina. Týchto päť ingrediencií vám pomôže schudnúť

24.01.2018, 15:08
Ak ste počas prebiehajúcej zimy trochu pribrali, nevešajte hlavu. Práve teraz je pravý čas svoj tréning trochu okoreniť.

Škorica, klinčeky, zázvor, čierna rasca a kurkuma. Predstavujeme korenia, ktoré majú veľa pozitívnych vedľajších účinkov na naše trávenie, ale pomôžu nám aj po tréningu.

Ak ste počas prebiehajúcej zimy trochu pribrali, nevešajte hlavu. Práve teraz je pravý čas svoj tréning trochu okoreniť. Zameriame sa na cudzokrajné prísady, ktoré dokážu prebudiť náš metabolizmus zo zimného spánku.

Korení, ktoré môžu podporovať chudnutie, je viac. Patrí medzi ne napríklad aj mäta, fenikel, horčičné semienko, cesnak alebo bazalka. Fungujú ako skvelá podpora zdravého jedálnička a dokážu rozpohybovať tráviaci systém a aj celý metabolizmus.

Tým pomáhajú urýchľovať chudnutie aj udržiavať zdravé črevá.

Vždy je ale potrebné pozerať sa na celý proces komplexne ako na štýl, spojený s pestrou, ale vyváženou stravou a samozrejme pohybom.

"Žiadne z týchto korení nie je samospasné. Vždy je potrebné mať pravidelnú, kvalitnú stravu, správny pitný režim a pohyb. Potom vám korenie také chudnutie môže uľahčiť, poprípade tiež urýchliť," hovorí nutričná špecialistka Monika Bartolomějová.

01 - Modified: 2024-03-13 10:41:35 - Feat.: - Title: Aktívny životný štýl dáva nášmu životu zmysel, zlepšuje jeho kvalitu 02 - Modified: 2024-02-29 10:52:52 - Feat.: - Title: Rady, ako doplniť živiny po náročnom tréningu 03 - Modified: 2024-02-13 11:50:28 - Feat.: - Title: Pri každej „zázračnej“ diéte rozmýšľajte 04 - Modified: 2024-02-09 17:57:48 - Feat.: - Title: Vláknina vám môže pomôcť schudnúť, pretože vás zasýti a oddiali pocit hladu 05 - Modified: 2023-12-21 11:00:34 - Feat.: - Title: Potraviny by sa nemali deliť na zdravé a nezdravé
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
25. apríl 2024 01:33