Horčík hrá spolu s vápnikom dôležitú úlohu pri sťahovaní svalov. Tekvicové semienka, banány a avokádo sú bohatým zdrojom horčíka. Pokiaľ ide o vápnik, skúste varený špenát, sójové mlieko, mandle či varenú brokolicu.Pixabay
StoryEditor

Ako vznikajú kŕče?

20.09.2018, 21:43
Myslite na pitný režim a minerály, dôkladné zohriatie sa pred záťažou, strečing a masáže. A nielen to. Ako sa vyhnúť kŕčom, ale tiež ako kŕče vznikajú.

Svalový kŕč je nepríjemné a v niektorých prípadoch aj veľmi bolestivé stiahnutie svalových vlákien (takzvaných myofibríl), ktoré nie je možné ovplyvniť vôľou. V svale vznikne tuhý pruh tkaniva, ktorý môžeme ľahko nahmatať a niekedy dokonca i na prvý pohľad vidieť. Problém spôsobujú vlákna myofibríl, ktoré sa do seba síce „zasunú“ rovnakým spôsobom ako pri bežnej kontrakcii svalov, ale nedokážu sa však už „vysunúť“.

Ako vlastne kŕče vznikajú?

Kŕče rozlišujeme podľa mechanizmu vzniku na primárne a sekundárne. Primárne kŕče sú tie, pri ktorých nie je jasná príčina a ktoré vznikajú súhrnom viacerých podnetov. Najväčšiu rolu však má fakt, či je sval skrátený alebo poranený. Príčina je teda priamo v svale samotnom.

Sekundárne kŕče sú vyvolané nasledujúcimi činiteľmi:

  • Dehydratácia
  • Zmena bilancie minerálov v krvi
  • Nadmerný príjem alkoholu
  • Tehotenstvo
  • Cukrovka, znížená funkcia štítnej žľazy a iné endokrinné poruchy
  • Ischemická choroba dolných končatín
  • Varixy (kŕčové žily)
  • Lieky (najčastejšie diuretiká, lieky na odvodnenie)
  • Neurologické choroby (polyneuropatia, postihnutie chrbta)

Kŕče spôsobené ochorením teraz riešiť nebudeme, vyžadujú si špecifický prístup a liečbu. Pokúsime sa odovzdať informácie o tom, ako sa efektívne brániť kŕčom vznikajúcim v súvislosti so športom. Kŕče môžu vznikať na skrátených svaloch. To je ďalší dôvod na to, aby ste začali brať strečing konečne vážne. A pozor, naťahovať je vždy nutné aj iné svaly, ako len tie „bežne“ naťahované. Asi každý bežec vie, ako naťahovať lýtkové svaly, ale čo svaly holenné a svaly chrbta? A ak chcete oponovať, že do tejto oblasti vás krč ešte nikdy nechytil, mali by ste vedieť, že krč v lýtku môže byť spôsobený podráždením stiahnutého miesta v peroneálnych svaloch stehna, ktorý sa do zadnej strany lýtka prenesie. Odpoveďou na to, ako naťahovať peroneálne svaly, je napríklad rolovanie bočnej strany lýtka, strečing alebo aspoň občasný sed na pätách, ak vám to ale umožnia vaše kolená.

01 - Modified: 2024-04-24 11:18:12 - Feat.: - Title: Správna výživa obsahuje dostatočný, nie nadmerný príjem bielkovín 02 - Modified: 2024-04-24 11:10:50 - Feat.: - Title: Zástupcovia športových zväzov diskutovali s najvyššími predstaviteľmi Ministerstva cestovného ruchu a športu SR, zväzy by mali na rok 2024 dostať o 20 percent viac financií 03 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 04 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 05 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
24. apríl 2024 16:04