"Rickettsie, ktoré spôsobujú túto chorobu, sú prenášané kliešťami a spôsobujú horúčky. V Európe je to napríklad marseillská horúčka, v Amerike horúčka Skalistých hôr. U nás sú to väčšinou nákazy importované. V mieste sania kliešťa vzniká vriedok, postupne sa tvorí chrasta prípadne vyrážka s krvácaním. Choroba sa prejavuje typicky horúčkou a chrípkovými príznakmi. Komplikácie môžu byť závažné, pri poklese tlaku dôjde k zlyhaniu obehu, porucha vedomia nastáva pri zápale mozgu, pri zápale pľúc sú dýchacie ťažkosti," líči doktorka Krbková. Existujú ešte riketsie prenášané prostredníctvom bĺch a vší, spôsobujú škvrnitý týfus. Liečbou sú antibiotiká.Pixabay
StoryEditor

Tréning v období choroby: Áno či nie?

25.10.2018, 22:48
Dilemu, či vybehnúť aj cez nádchu a nepríjemnú bolesť v hrdle, rieši na prelome v zime a počas tzv. prechodných období snáď každý bežec. Aký vplyv môže mať tréning na priebeh choroby a ako dokáže pôsobiť na našu imunitu?

Väčšina z nás už niekedy isto riešila dilemu, či sa vydať na tréning v období, kedy sa necítime úplne zdraví. Imunologička MUDr. Andrea Poloučková vysvetľuje, že pohyb môže dokonca aj pomôcť prekonať počiatočné príznaky prechladnutia. „Banálne prechladnutie sa dá takzvane vybehať bez komplikácií. Studený vzduch spôsobuje stiahnutie cievok nosnej sliznice a zníženie opuchu. To má za následok lepšie dýchanie, prekrvenie slizníc dýchacích ciest a teda i dobré odkašľanie. Vďaka vypoteniu, následnému doplnení tekutín, osušení a zohriatiu môžeme s infekciou od počiatku úspešne zápasiť,“ objasňuje.

Zároveň však pripomína, že rovnaký počiatočný priebeh má v mnohých prípadoch aj chrípka. Tá však môže na rozdiel od prechladnutia viesť k závažnejším komplikáciám ako je zápal pľúc, zápal srdcového svalu alebo svalová bolesť. „Niekedy je lepšie na dva až tri dni fyzickú aktivitu obmedziť a dopriať organizmu regeneráciu, ako potom niekoľko rokov riešiť post infekčné komplikácie. Beh nám neutečie,“ pripomína doktorka Poloučková. Riadiť sa heslom „Čo ma nezabije, to ma posilní“ by sa tak rozhodne nemuselo vyplatiť.

Silná imunita a šport v zime

Ide to dohromady? Aktuálne obdobie je veľmi náročné pre imunitu. Organizmus sa vyrovnáva s nedostatkom tepla a musí neustále čeliť najrôznejším infekčným ochoreniam. Podľa imunologičky Andrey Poloučkovej však nie je nutné sa milovaného behu vzdať ani v zime.  „Tréningy v chlade sú záťažou aj pre zdravý organizmus. Studený vzduch totiž ochladzuje sliznice, po ukončení fyzickej aktivity dochádza kvôli spoteniu zas k rýchlemu podchladeniu a tým ku zvýšenému riziku infekcií. Napriek tomu primeraná fyzická aktivita je možná za každého počasia, je však potrebné dodržovať určité zásady,“ vysvetľuje.

Našu imunitu je v prvom rade dôležité chrániť vhodným oblečením. V chladnom období by sme sa tiež mali nadychovať nosom, tak sa totiž studený vzduch filtruje a ohrieva. A pri tréningu nezabúdajte ani na doplnenie tekutín, ideálne vlažnými nápojmi. „Fyzická aktivita nie je vhodná pri vyššom výskyte smogu. V týchto prípadoch je lepšie beh vynechať nebo ho nahradiť indoorovou aktivitou, v najnutnejšom prípade sa vydajte na tréning niekam do lesa,“ radí doktorka Poloučková. 

Posilňuje beh imunitu?

Zásadná je pre ochranu nášho organizmu intenzita tréningu. Pokiaľ ju zvolíme správne, mal by  beh imunitu posilniť. „Pravidelná aktivita zhruba trikrát až štyrikrát týždenne po dobu 30 až 60 minút s hodnotou maximálneho objemu kyslíku okolo 50% obecne zlepšuje imunitu a zvyšuje odolnosť organizmu. Naopak dlhotrvajúci a intenzívny tréning viac ako päťkrát týždenne s hodnotou maximálneho objemu kyslíku nad 80% náš imunitný systém tlmí,“ vysvetľuje Andrea Poloučková.

Veľká záťaž totiž vedie k poklesu bielych krviniek, ktoré telo chránia pred vírusovými a plesňovými ochoreniami. Náš organizmus sa tak bezprostredne po tréningu stáva doslova otvoreným oknom, ktorým k nám môže prekĺznuť vírusy a baktérie. Jeho náchylnosť voči okolitým vplyvom môže pretrvať až 12 hodín po aktivite.

Štúdia z roku 2007 skúmala výskyt ochorenia horných ciest dýchacích u nešportovcov a u rekreačných a elitných triatlétov. Výsledky ukázali, že chorobami ako je nádcha, trpeli častejšie elitní športovci a nešportovci ako ľudia, pre ktorých bol šport koníčkom. Rozumná záťaž tak z dlhodobého hľadiska rozhodne patrí k faktorom, ktoré môžu imunitu posilniť. Zvyšuje odolnosť voči infekciám, znižuje prozápalovú odpoveď organizmu, bráni aj rozvoju iných ochorení ako napríklad depresie.

V období, kedy náš imunitný systém dostáva poriadne zabrať, je nevyhnutné počúvať predovšetkým hlas svojho tela, ktoré najlepšie vie, na čo stačí. Pohybom síce posilňuje imunitu, ale nevhodne zvolenou intenzitou si môžeme zarobiť aj na dlhodobý problém. Ak sa necítite dobre, v žiadnom prípade sa do tréningu nenúťte. Hoci obyčajné prechladnutie nie je prekážkou, mohlo by ísť o začiatok vážnejšej choroby a behaním v chladnom počasí by ste si privodili vážne komplikácie.

01 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 02 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava 03 - Modified: 2024-04-10 10:02:48 - Feat.: - Title: Výživové odporúčania majú za cieľ čo najlepšie pokryť potrebu väčšiny populácie 04 - Modified: 2024-04-10 09:56:59 - Feat.: - Title: Blížiaci sa 76. ročník TIPOS Národného behu Devín – Bratislava bude atakovať popandemický účastnícky rekord 05 - Modified: 2024-04-08 13:30:23 - Feat.: - Title: V maratóne na ČSOB BAM triumfy Poliaka Koseka a Chorvátky Šustičovej, Rusina obhájil polmaratónsky titul majstra SR
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
17. apríl 2024 00:16