StoryEditor

Potná bilancia

Koľko vypotíte počas tréningu? Koľko by ste toho mali vypiť, aby ste nahradili to, čo vypotíte? Potenie je pri behu jav celkom obvyklý, ostatne väčšina rôznych aplikácií, ktoré počas behu alebo cvičenia používame, nám ukazujú, koľko sme toho vypotili.

Na potenie má vplyv nielen ako rýchlo bežíme, aká je vonkajšia teplota, ale aj to, ako sme unavení, alebo aká je vlhkosť vzduchu, čo sú však informácie, ktoré „chytré“ aplikácie zatiaľ zohľadniť nevedia. Ak ste pojem „potná bilancia“ ešte nepočuli, tak vedzte, že potná bilancia je to, koľko potu (tekutiny) vypotíte počas svojej pohybovej aktivity.

Ako postupovať pri určení potnej bilancie

Prvým predpokladom pre získanie hodnôt potnej bilancie je vytvorenie rovnakých vstupných podmienok. To znamená sa obliecť rovnako ako pri tréningoch, kedy ste sa merali v predchádzajúcich dňoch. Meranie by ste mali urobiť aspoň 3x, ale je lepšie ho urobiť aspoň 7x či 10x, potom získate viac vypovedajúci výsledok. Výsledok každého merania si zapíšte, po skončení posledného merania údaje zrátajte a vydeľte počtom dní, kedy ste sa merali, aby ste získali priemerné hodnoty, ktoré majú väčšiu štatistickú stabilitu.

Výpočet potnej bilancie

Pre stanovenie straty tekutín počas behu vydeľte hodinovú potnú bilanciu 6 alebo 4, aby ste 60 minútový úsek rozdelili na 6 alebo 4 časti, podľa toho, či je pre vás jednoduchšie či optimálnejšie piť každých 10 či 15 minút. V uvedenom príklade by mal bežec pre nahradenie 666 ml napoja, ktoré počas tréningu vypotil, vypiť každých 10 minút 111 ml nápoja, alebo 166 ml, každých 15 minút. V podstate ide o to, aby ste vedeli, vzhľadom k panujúcim vonkajším podmienkam, koľko tekutín by ste mali v daných časových úsekoch vypiť, aby bol váš organizmus v každú chvíľu optimálne zavodnený.

Čo všetko má vplyv na potnú bilanciu:

  1. teplota vzduchu v mieste, kde sa potíte (trénujete)
  2. vlhkosť vzduchu
  3. nadmorská výška
  4. intenzita tréningu
  5. vaša momentálna fyzická kondícia
  6. vaše momentálne zdravie
  7. hrúbka a priepustnosť vrstvy vášho oblečenia

Meranie potnej bilancie krok za krokom:

  1. Pred meraním si zájdite na malú i veľkú potrebu.
  2. Vážte sa na spoľahlivej váhe, najlepšie nahí. Ak sa musíte vážiť oblečení, skúste si zaistiť, aby ste sa po tréningu vážili v suchom oblečení, ktoré s ohľadom na jeho hmotnosť čo najviac zodpovedá tomu, v ktorom ste sa vážili pred tréningom.
  3. Tréning si skúste odbehnúť v podmienkach, v ktorých bežne trénujete alebo očakávate, že v podobných podmienkach prebehnú preteky.
  4. Pripravte si na tréning dostatočné množstvo nápoja. Ak ho počas tréningu nevypijete celý, zaznamenajte si, koľko ste toho počas tréningu vypili.
  5. Ak je to možné, zvážte sa po dobehnutí ešte pred tým, kým sa vykúpete či osprchujete.

01 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 02 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 03 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 04 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 05 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 09:32