StoryEditor

Nebojte sa odpočinku

15.03.2020, 19:05
Tréneri, fyzioterapeuti či doktori radi hovoria, že svaly rastú práve v období bez tréningu, v čase, keď sú v pokoji a nie sú pod stresom vyvolaným námahou. Určiť, koľko dní voľna by ste mali zaradiť do svojho tréningového plánu a kedy, však môže byť veľmi náročné, je to totiž individuálna otázka, ktorá sa nedá zodpovedať univerzálne. Každý športovec ju musí vyriešiť na základe svojej kondície, typu športu, metabolizmu a iných faktorov, ktoré hrajú veľkú rolu. Práve tu však vstupuje do hry “aktívna regenerácia”.

Intenzívny tréning vytvára len potenciál na dobrú kondíciu. Tá sa stáva skutočnosťou, až keď sa zregenerujete. Keď sa po intenzívnom tréningu šetríte, nastupuje adaptačný proces tela a stúpa vám kondícia. Počas regenerácie sa telo obnovuje opravou poškodených buniek, vytváraním nových nervových dráh, rozširovaním kapilár, obnovou chemickej rovnováhy, rastom svalov a mnohými ďalšími procesmi.

Doprajte si aspoň jeden deň oddychu

Čo sa týka regenerácie, je veľmi ťažké odporučiť nejaké všeobecne platné pravidlá, pretože každý človek je iný a každému trvá inak dlho, než načerpá nové sily na ďalšiu fyzickú aktivitu. Úplne vo všeobecnosti by ale išlo povedať, že je vhodné aspoň jeden deň v týždni tréning vynechať a venovať sa len odpočinku.

Bežecký sabatikal

Ak sa radíte medzi pokročilejších bežcov, ale cítite, že sa váš výkon nezlepšuje, skúste si dať týždennú až dvojtýždennú pauzu a vyskúšajte iné športy – pre zmenu napríklad tréning v posilňovni. Keď je fyzická aktivita jednostranná a monotónna, organizmus si privykne a nič ho nenúti stále sa zlepšovať. Namiesto behu vyrazte na bicykel, na korčule, zájdite si na spinning alebo aspoň skúste zmeniť štýl a trasu behu.

Odpočívajte aktívne

Regenerácia a odpočinok nemusí nutne znamenať polohu poležiačky na pohovke - odpočívať môžete tiež aktívne tým, že úplne zmeníte druh záťaže. Miesto behania si zájdite na jogu alebo do bazéna, nechajte sa namasírovať, alebo sa vydajte do sauny.

Správny jedálniček musí byť

K dôkladnej regenerácii patrí tiež kvalitné stravovanie. Ak vaše svaly nebudú mať odkiaľ čerpať živiny, regenerácia natiahnutých svalových vlákien nebude prebiehať. V prípade, že výhradne beháte, doprajte si komplexné sacharidy a menej tučné bielkoviny. Po behaní pite, jedzte zemiaky, strukoviny, ryžu, šaláty, chudé mäso, ovocie a zeleninu.

01 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 02 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 03 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 04 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 05 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 10:22