Dreamstime
StoryEditor

Čo robiť počas dní odpočinku?

09.03.2022, 10:05
Ak chcete maximalizovať výkon, musíte sa zotavovať tak precízne, ako trénujete. Beh môže byť návykový. Či už ho využijete ako spôsob socializácie, ako útek pred príliš veľkým počtom hodín pri počítači, alebo ako šancu stať sa konkurencieschopným.

Ako tráviť voľnejšie tréningové dni?
Môže to znamenať, že sa na 24 hodín „vyvalíte“ na pohovke. Ide o to, aby ste svoje telo fyzicky nenamáhali a ak je to to, čo vám najviac vyhovuje, v každom prípade to tak urobte. Niektorí z nás majú problémy s ničnerobením. Chytrejší spôsob, ako stráviť odpočinkový deň, by však v tomto prípade zahŕňal úmyselné zotavenie. Môžeme využiť nástroje na regeneráciu, ako je penový valec, strečový popruh alebo akýkoľvek iný nástroj, ktorý pomáha vašim svalom. Penový valec po intenzívnom tréningu zmierňuje bolesť počas nasledujúcich dvoch dní. Počas dní úplnej regenerácie môžete ísť na masáž, dať si ľadové kúpele alebo využiť vírivku. Masáž je jednou z najlepších techník regenerácie. Vyberte si niečo nie preto, že si myslíte, že je to pre vás dobré, ale preto, že sa pri tom cítite dobre. Obrovská časť odpočinku a regenerácie je duševná, takže ak robíte niečo, čo vás baví, budete sa vďaka tomu cítiť dobre.

Oddýchnuť si od behu, aj keď je to len jeden deň, môže byť oveľa ťažšie, ako sa zdá. Máme tendenciu zameriavať sa na pozitívne aspekty tohto športu a oprávnene. Beh nám umožňuje dostať sa von, prekonať stres, posilniť naše svaly, podporiť kreativitu a byť konkurencieschopný. Všetky tieto endorfíny pomáhajú zlepšiť našu náladu. Pokiaľ nám však tieto kilometre prospejú, môžu nám aj ublížiť, ak si nedáme záležať na odpočinku. Faktom je, že nebehať je rovnako dôležité ako samotný beh. Dni oddychu pomôžu posilniť vaše telo, zbystriť pozornosť a oživiť ducha. Hlavným dôvodom je regenerácia a zotavenie. Zakaždým, keď beháte, vaše telo sa musí prispôsobiť, aby bolo silnejšie.

Dôvody, prečo sú dni oddychu skutočne prospešné

1. Vyhnete sa únavovým zlomeninám
Ak sa pokúšate vyhnúť zraneniu (to asi všetci), odpočinok je zásadný. Ak pobežíte dnes, zajtra a nasledujúci deň, nikdy nie je čas na úplnú regeneráciu. Nakoniec by ste mohli utrpieť až únavovú zlomeninu, ktorá by vám ukončila sezónu. Ak napríklad robíte v pondelok intervaly na tvrdej trati, v utorok by ste mali bežať ľahkým tempom. Aj keď sú vaše kosti v utorňajšom behu stále namáhané, náraz je oveľa menší ako tvrdá sila, ktorú absorbovali na trati, takže k úľave môže dôjsť. Kľúčom k regenerácii je nastaviť si správne tempo.

2. Pevné šľachy sú chránené
Šľachy sú spojivové tkanivá, ktoré držia sval a kosť, takže pri pohybe tela pracujú neustále. Ale krv sa k nim nedostane ľahko, takže ich obnova trvá dlhšie ako tkanivá, ktoré majú vyššiu vaskularitu (ako svaly). Ak tento čas nedostanú, neustále búšenie môže spôsobiť chronické poškodenie, ako je tendinitída – zápal z preťaženia.

3. Váš mozog má čas na uvoľnenie
Áno, beh je forma uvoľnenia stresu. Ale zakaždým, keď sa šnurujete, zvyšuje to hladinu stresového hormónu kortizolu vo vašom tele. Prečo? Telo nevie, či utekáš pred nebezpečenstvom, alebo či bežíš pre zábavu. To môže spôsobiť problémy s náladou, podráždenosť, problémy so spánkom a ďalšie zdravotné problémy, ak sú hladiny stresu chronicky vysoké.

4. Môžete tráviť viac času s rodinou a priateľmi
Zatiaľ čo oddychový deň má mnoho fyzických výhod, má tiež aj niekoľko duševných. Dni oddychu vám poskytnú drahocenný čas strávený s rodinou a priateľmi. Aj keď sú títo ľudia často našimi najväčšími fanúšikmi (niekedy dokonca aj našimi bežeckými partnermi), pravdepodobne ocenia tie chvíle, ktoré nebudú len o spoločnom behaní. Ak často behávate sami, stretávanie s inými vám môže poskytnúť cennú duševnú vzpruhu, najmä keď ste nervózni z veľkých pretekov alebo zo zúfalstva z nedávneho výkonu. Namiesto premýšľania o negatívnych veciach počas samostatného behu by ste sa mohli vydať na nenáročnú túru s priateľmi alebo si uvariť večeru s rodinou, pričom sa uistite, že svoju plnú pozornosť upriamite na ľudí a úlohu, ktorú máte. Keď budete nabudúce bežať, vaša myseľ bude svieža, vaši blízki budú vedieť, že vám na nich záleží a vy budete mať šťastnejšie spomienky, ktoré prevážia akékoľvek zlé pretekárske výsledky.

5. Môžete skúsiť novú aktivitu
Existuje určitá diskusia o tom, koľko odpočinku je potrebné v deň odpočinku. Zatiaľ čo niektorí bežci sú najzdravší, keď si úplne oddýchnu od cvičenia vrátane krížového tréningu, iní uprednostňujú v dni oddychu iné než bežecké aktivity. Ak patríte do tej druhej skupiny, mali by ste mať na pamäti, že by ste sa mali pri svojom zvolenom cvičení ľahko uberať. Pokojná jazda na bicykli s malým nárazom je napríklad skvelým spôsobom, ako uvoľniť boľavé a unavené nohy. Jemnejšie cvičenia, ako je plávanie a joga, sú skvelou voľbou na oddychový deň, pretože vás pretiahnu, nútia ovládať dýchanie a posilňujú vaše kosti a svaly bez toho, aby ich príliš zaťažovali. Beh zvykne zaberať veľa nášho voľného času, takže počas dňa odpočinku si doprajte nejaký čas od svojich bežeckých povinností, prospeje to vášmu telu i mysli.

01 - Modified: 2024-03-13 10:16:33 - Feat.: - Title: Regeneračné nápoje a potraviny 02 - Modified: 2024-01-03 11:31:19 - Feat.: - Title: Tým, že pobežíte každé preteky naplno, sa nezlepšíte 03 - Modified: 2023-12-05 08:53:26 - Feat.: - Title: Tri zlaté pravidlá tréningového plánu bežca 04 - Modified: 2023-11-27 10:25:58 - Feat.: - Title: Umenie odpočívať a význam spánku 05 - Modified: 2023-08-18 08:49:48 - Feat.: - Title: Kombináciu tréningu a regenerácie treba dobre namixovať
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
18. apríl 2024 23:36