Dreamstime
StoryEditor

Poranenia stehna. Ako im predchádzať a ako ich liečiť?

13.04.2022, 15:07
Úrazy stehna sú časté hlavne v kontaktných športoch, kde ide prevažne o nakopnutie či narazenie. Časté sú svalové poranenia aj v atletike a lyžovaní. Pri rôznych typoch športu dochádza pri intenzívnej záťaži k prudkej bolesti vo svaloch stehna najmä pri nekoordinovanom pohybe. Za taký pohyb u bežcov možno považovať aj nedokonalý bežecký štýl.

PRVÉ ŠTÁDIUM – DISTENZIA SVALU
Pri nej vznikajú mikroskopické trhlinky svalov, nie je porušená ich celistvosť a minimálne ich funkcie. Príznakmi sú bolestivosť v mieste poškodenia, bolestivé je aj ohýbanie či naťahovanie v bedrovom kĺbe. V tomto štádiu nie je viditeľný opuch ani krvný výron. V tomto prípade treba ukončiť činnosť, „ľadovať“, znížiť možnosť opuchu a krvného výronu elastickou bandážou a umiestnením nohy do zvýšenej polohy. Dá sa využiť magnetoterapia či terapia ultrazvukom. Už od druhého dňa je vhodné ľahké cvičenie do nástupu ľahkej bolesti. Vhodná je lokálna aplikácia gélov a neskôr nesteroidných antireumatík či lokálne užívaných liekov na regeneráciu. S aktívnym športom je možné začať asi týždeň po odznení bolestí.

DRUHÉ ŠTÁDIUM – ČIASTOČNÉ PRETRHNUTIE SVALU
Príznaky sú rovnaké ako pri prvom štádiu, len sa navyše vytvára opuch a hematóm v mieste trhliny, ktorý sa rozvíja veľmi rýchlo. Je výrazná bolestivosť pri pohybe v bedrovom a častejšie kolennom kĺbe. Ošetrenie je takisto rovnaké ako pri prvom štádiu, a ďalej je nutná fixácia sadrou alebo ortézou. Tá sa osvedčuje v doliečovacej fáze, keď je možné nastaviť limitovaný pohyb. Aj tento úraz treba doliečiť, pretože športovanie, keď nie je svalová trhlina zahojená, vedie často k novej trhline a liečba sa začína od začiatku. Sval sa považuje za uzdravený, ak športovec pri maximálnej kontrakcii nepociťuje bolesť.

TRETIE ŠTÁDIUM – ÚPLNÉ PRETRHNUTIE SVALU
Pri úplnom pretrhnutí stráca sval svoju funkciu. Príznaky sa nelíšia od predchádzajúcich štádií, ale je navyše obmedzená funkcia, ktorú daný sval vykonáva, a je zastupovaný svalmi s podobnou funkciou. Liečba je pri prvom ošetrení takisto rovnaká, no v ďalšej fáze je často (ak ide o aktívneho bežca) vhodná operačná liečba. Následne je fixácia ortézou na 4 – 5 týždňov s rehabilitáciou.

POMLIAŽDENIE SVALOV
V mnohých športoch dochádza ku kontaktu s protihráčom alebo s terénnou prekážkou, pri ktorej sa pomliaždi svalovina stehna. Dochádza k poškodeniu svalových vlákien a vzniku krvného výronu do svalu a môžu byť aj poškodené väzivové blany svalu. Sprievodným znakom je bolestivosť v mieste kontaktu, ktorá postupne narastá v závislosti od vzniku opuchu a krvného výronu. Treba zostať v pokojnom režime počas bolesti, „ľadovať“ alebo použiť bandáž. Ako podporná terapia je možná striedavá aplikácia studenej a teplej vody pri sprchovaní, magnetoterapii či terapii laserom. Od 3. dňa môžete na postihnuté miesto aplikovať masti či spreje obsahujúce nesteroidné antireumatiká pomáhajúce regenerácii svalu.

PREVENCIA
Je rovnaká ako pri všetkých ostatných svalových zraneniach: pred športovou činnosťou je najprv potrebné svaly zahriať, čím sa zvýši ich prekrvenie, a následne je nutné svaly pretiahnuť.

01 - Modified: 2024-04-10 10:02:48 - Feat.: - Title: Výživové odporúčania majú za cieľ čo najlepšie pokryť potrebu väčšiny populácie 02 - Modified: 2024-04-10 09:56:59 - Feat.: - Title: Blížiaci sa 76. ročník TIPOS Národného behu Devín – Bratislava bude atakovať popandemický účastnícky rekord 03 - Modified: 2024-04-08 13:30:23 - Feat.: - Title: V maratóne na ČSOB BAM triumfy Poliaka Koseka a Chorvátky Šustičovej, Rusina obhájil polmaratónsky titul majstra SR 04 - Modified: 2024-04-08 13:25:13 - Feat.: - Title: Peter Ďurec ôsmy z Európanov na polmaratóne v Berlíne 05 - Modified: 2024-04-05 12:33:54 - Feat.: - Title: Predchádzajte nepríjemnému poraneniu členkov
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
13. apríl 2024 07:06