StoryEditor

Meditácia a beh

03.09.2021, 20:45
Svetové bežecké špičky hovoria, že im pomohla zvýšiť výkon a nazývajú ju svojou „tajnou zbraňou“. Reč je o meditácii, ktorá sa v dnešnej dobe stáva stále populárnejšou, a to nielen medzi jogínmi a spirituálne založenými ľuďmi, ale aj v oblasti športu, biznisu, či vrcholového manažmentu. Chcete sa stať lepším bežcom? Meditujte!

Čo je meditácia?

Mnohé vedecké výskumy dokázali, že meditácia je jednou z najefektívnejších foriem na redukciu stresu. Pomáha tiež upokojiť myseľ, vyliečiť mnohé psychosomatické ochorenia, zvýšiť koncentráciu a tak aj efektivitu práce. Hlavným cieľom meditácie je dosiahnutie stavu vnútorného pokoja a vyrovnanosti, akési zastavenie sa z chaosu vonkajšieho sveta. Meditáciu po celé tisícročia používali ľudia mnohých kultúr po celom svete. Rozšírila sa najmä v Ázii, kde je neodmysliteľnou súčasťou budhistickej či hinduistickej filozofie a náboženstva. Dnes si postupne nachádza stále viac priaznivcov aj v západnom svete, ktorí ju začlenili do svojho zdravého životného štýlu. Meditovať je teraz skrátka „in“.

Mnoho ľudí, ktorí s meditáciou ešte nemajú skúsenosti, si myslí, že na to, aby mohli meditovať, musia sedieť dlhý čas v lotosovom sede a robiť nejaké náročné dychové či koncentračné techniky. V skutočnosti existuje veľa meditačných techník, okrem statických v sede alebo v ľahu napríklad aj dynamické, ktoré sa robia v pohybe. Môže to byť špecifický sled konkrétnych pohybov, tanec, ale napríklad aj beh.

Behajte a meditujte

Aj keď sa to možno na prvý pohľad nezdá, beh a meditácia sa navzájom dopĺňajú tak dobre, že každá z týchto aktivít pomáha zlepšiť tú druhú. Keď začnete meditovať počas behu, pôjde vám to ľahšie, budete sa cítiť pokojnejšie a príjemnejšie. Zároveň sa postupne budú zlepšovať vaše bežecké schopnosti a zníži sa riziko zranenia. Meditatívne behanie tiež pomôže zlepšiť vašu schopnosť zostať v prítomnom okamihu, zvýši vedomie tela a upokojí vašu myseľ. Spojenie hlbokého sústredenia mysle a fyzického pohybu počas behu je podobné ako pri niektorých bojových umeniach. Napríklad majstri taiči dokážu prekročiť hranicu fyzického zážitku a dosiahnuť stav, kedy sa telo, myseľ a tok energie stávajú jedným. No platí to aj naopak – keď pravidelne beháte, tento druh fyzického pohybu sa pre vás postupne stane automatickým, čo vám pomôže upokojiť myseľ. Jedného dňa tak môžete prirodzene dospieť do momentu, kedy sa tok myšlienok zastaví a vaše vedomie sa naplno ocitne v bdelej prítomnosti. Tento stav sa nazýva flow (plynutie) a každý, kto ho zažil, o ňom hovorí ako o jedinečnom a veľmi príjemnom zážitku. Napríklad známy grécky ultrabežec Yiannis Kouros, držiteľ viacerých výnimočných svetových rekordov, hovorí, že pri dlhých a náročných pretekoch mal transcendentálne zážitky, ktoré dokonca prirovnáva ku klinickej smrti. V istých momentoch sa mu zdalo, že sa na svoje telo pozerá zhora. Nepochybne mu k tomu pomohla meditácia, ktorej sa pravidelne venoval. Ako sám vraví, beh je pre neho „druhom duchovnej extázy.“

Počas behu dochádza k zvýšenému prietoku krvi do mozgu. To znižuje funkcie ľavej mozgovej hemisféry, ktorá má na starosti napríklad riešenie technických problémov, výpočet čísel a analýzu informácií. Naopak, zvyšujú sa funkcie pravej mozgovej hemisféry, ako sú pocity, predstavivosť a intuícia. Beh tak predstavuje jedinečnú príležitosť získať prístup k vašej intuitívnej stránke mozgu – a práve tá sa intenzívne zapája aj počas meditácie.

Benefity meditácie počas behu

Výskumy naznačujú, že meditácia vám môže významnou mierou pomôcť znížiť úzkosť, depresie a nespavosť. Je to účinný nástroj na lepšie zvládanie stresu a získanie vnútorného pokoja. Jedna nedávna štúdia tiež potvrdila, že ľudia, ktorí meditujú každý deň, sú menej náchylní robiť chyby. Keď budete meditovať počas behu, prinesie vám to rovnaké výhody, ako keby ste meditovali v sede, ale je to oveľa jednoduchšie a ušetríte tak čas. Beh a meditácia 2v1 sú skvelým príkladom viacúčelovej aktivity, tzv. multi-taskingu. Meditácia je tiež výborný tréningový nástroj, pomocou ktorého bude váš beh silnejší a rýchlejší.

To, ako sa vyrovnávate s fyzickou bolesťou, je veľmi podobné tomu, ako sa vyrovnávate so životom. Ak dokážete rozvinúť svoju schopnosť prijímať bolesť a fyzické nepohodlie, nebudete sa už bolesti báť. V prípade behu to znamená, že vaše telo je vďaka meditácii uvoľnenejšie a ukladá menej napätia do svalov, väzov a kĺbov. Keď prekonáte strach z bolesti, odstránite z tela napätie a váš beh bude ľahší a bez zranení. Vďaka meditatívnemu behu sa stanete efektívnejší, pretože budete behať s vyššou frekvenciou energie. Dosiahnete tiež lepšie výkony, pretože budete mať väčšiu kontrolu nad svojimi myšlienkami.

01 - Modified: 2022-03-25 11:32:55 - Feat.: - Title: Tréning v rozličných nadmorských výškach 02 - Modified: 2022-03-09 10:27:06 - Feat.: - Title: Čo robiť počas dní odpočinku? 03 - Modified: 2021-12-01 16:57:12 - Feat.: - Title: Tipy pre prácu so stresom 04 - Modified: 2021-09-30 16:55:20 - Feat.: - Title: MMM v Košiciach sa blíži: Tibor Sahajda chce ďalší titul, najlepší bežci môžu zarobiť až 20-tisíc 05 - Modified: 2021-09-15 12:10:38 - Feat.: - Title: Ako meditovať počas behu?
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
24. apríl 2024 19:24