Napriek mnohým hodinám cvičenia sa vám nedarí chudnúť
StoryEditor

Napriek mnohým hodinám cvičenia sa vám nedarí chudnúť

19.08.2022, 12:18

Častou príčinou toho je skutočnosť, že sa za cvičenia odmeňujú množstvom kalórií, ktorými doplnia všetko, čo počas cvičenia vydali a niekedy aj viac. Za 30 minút cvičenia spáli napríklad 300 kcal, ale potom sa za to odmení 300 kcal v podobe „regeneračného jedla“, ktoré zjedia počas 3 minút.

Napriek všeobecne rozšírenej predstave zodpovedá hlad miere tréningovej záťaže

Čím viac cvičíte, tým väčší budete mať skôr alebo neskôr hlad a tým skôr toho po cvičení viac zjete, aby ste vy danú energiu doplnili. Príroda robí skvelú prácu, pretože tak chráni naše telo pred vyčerpaním. Platí to hlavne pri osobách, ktoré sú už štíhle a nemajú prebytočný tuk, ktorého by sa mohli zbavovať. Ďalším faktorom ovplyvňujúcim efektivitu cvičenia pri chudnutí je daň, ktorú za dlhšie cvičenie zaplatíte znížením celkovej dennej aktivity. Niektorí príliš horlivo cvičiaci jedinci sú športovci so sedavým životným štýlom. Všetko svoje fyzické úsilie vložia do jednej alebo dvoch hodín cvičenia denne, ale inak nemajú žiadnu spontánnu pohybovú aktivitu. Pokiaľ chcete cvičením chudnúť, skúste posilňovať, aby ste zväčšili objem svojich svalov. Na rozdiel od aeróbneho cvičenia, ktoré spotrebúva energiu predovšetkým počas výkonu a len veľmi málo po jeho skončení, zrýchľuje posilňovanie metabolizmus na celý deň aj noc. Svalové tkanivo aktívne spaľuje kalórie. Čím viac máte svalovej hmoty, tým viac kalórií spaľujete, a to aj v pokoji. Niektorí ľudia si myslia, že kľúčom k úspešnému spaľovaniu tukov je cvičenie v nízkej intenzite, pri ktorom telo využíva ako zdroj energie viac tukov ako sacharidov (svalový glykogén). To je omyl! Pre chudnutie je hlavné, aby ste za celý deň zjedli menej kalórií, než koľko ste ich počas dňa vydali. Spaľovanie tukov počas cvičenia neovplyvňuje stratu telesného tuku. Cvičenie v nižšej intenzite však vydržíte robiť dlhšiu dobu ako v intenzite vysokej, takže celkovo vydáte viac energie. Napríklad 60 minút joggingu predstavuje výdaj asi 600 kcal, zatiaľ čo 10 minút rýchleho behu asi len 150 kcal. Cvičenie vo vysokej intenzite môže prispievať k zníženiu percenta telesného tuku. Pokiaľ dávate prednosť náročnejšiemu cvičeniu, nezabúdajte na dôkladné zahriatie a rozcvičenie a „neprepínajte sa“. Môže sa totiž stať, že vám cvičenie vo vysokej intenzite nebude príjemné, takže budete cvičiť menej často. Ale môže vás naopak baviť viac, než menej náročné varianty. Určite je však nutné, aby ste si cvičenie užívali, nie aby pre vás bolo zdrojom bolesti.

Prečo mám na stehnách celulitídu a ako sa jej môžem zbaviť?

Celulitída je tukové tkanivo, ktoré vyzerá ako pomarančová kôra. Objavuje sa na bokoch, stehnách a zadku. Tuk sa ukladá vo vreckách hneď pod povrchom kože. Pri prejedaní dochádza k naplneniu tukových buniek a ich rozdelenie do oddielov môže spôsobovať vydúvanie tuku. Ženy sú na vznik celulitídy oveľa náchylnejšie, pretože ich koža je tenšia a tvar ich tukových oddielov je väčší a zaoblenejší. Ženy navyše ukladajú tuk predovšetkým na bokoch, stehnách a zadku, kde sa celulitída vyskytuje najčastejšie. Muži však ukladajú tuk predovšetkým okolo pása. Pre celulitídu môže existovať aj genetická predispozícia. Ak mala celulitídu matka, objaví sa pravdepodobne aj u dcéry. Celulitídou trpí 80 – 90 % žien po puberte, všeobecne sa objavuje s pribúdajúcim vekom, kedy sa koža stáva tenšou a stráca svoju pružnosť. Zbavíte sa jej znížením príjmu kalórií, pretože keď odbúravate tuk, stráca sa všade, vrátane oblastí zasiahnutých celulitídou. Ak je vašou hlavnou motiváciou pre cvičenie chudnutie, tak si treba uvedomiť, že začať cvičiť neznamená vždy začať chudnúť. Je možné cvičiť kvôli zdraviu, kondícii, uvoľňovaniu stresu a aj pre radosť. Neodporúča sa ale cvičiť primárne preto, že chcete schudnúť. V takom prípade sa z cvičenia stáva trest za nadbytok telesného tuku. Skôr alebo neskôr potom pravdepodobne cvičiť prestanete, pretože sa už do cvičenia nebudete chcieť nútiť. Snažte sa zapojiť do pohybových aktivít, ktoré majú zmysel, pri ktorých máte radosť z pohybu a ktoré je možné ľahko začleniť do bežného denného režimu.  Hoci cvičenie bez kalorického deficitu nevedie k chudnutiu, vieme, že je dôležité pre udržanie váhy a zlepšenie zdravia. Ľudia, ktorí účelným cvičením spália 1000–2000 kcal týždenne, bývajú štíhlejší a zdravší ako pasívni jedinci. Nájdite si jednoducho také pohybové aktivity, ktoré majú zmysel.

01 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 02 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 03 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 04 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 05 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
22. apríl 2024 14:05