Hýbte sa a kombinujte rôzne typy pohybu
StoryEditor

Hýbte sa a kombinujte rôzne typy pohybu

26.09.2022, 12:14

Pohár pretiekol, poviete si raz za čas. Dám zbohom lenivosti, opustím pohovku, natiahnem tepláky a pobežím čo to dá. Chvály hodné rozhodnutie, ale nie šťastné. Presne takto začína s behom väčšina ľudí a presne to je aj dôvod, prečo sa na svoj starý dobrý gauč zase čoskoro vrátia.

Ako začať s pohybom, aby vám časom prirástol k srdci?

Len si predstavte tie týždne, mesiace a roky, ktoré ste strávili na gauči. Nohy, ruky, srdce, pľúca, všetko vo vnútri iba tlie. A vy teraz telo podrobíte náročnej zaťažkávacej skúške, na ktorú nie je vôbec pripravené. Organizmus samozrejme zlyhá. Keď sa oklepete zo sklamania, skúsite to znova. Výsledok ale bude ten istý. Zase vás všetko bolí. Keby len nohy, ale bolí celý človek. Ak sa chcete s polihovaním pri televízii rozlúčiť definitívne, je potrebné vyzbrojiť sa trpezlivosťou. Spočítajte si, ako dlho ste boli fyzicky neaktívni. Aj keby to bolo len pol roka, a predtým ste mali dokonca veľmi dobrú fyzičku, zmierte sa s tým, že vybudovanie všeobecnej vytrvalosti a základov kondície bude trvať asi tri mesiace. Až potom môžete začať skutočne behať. Chápem, že tri mesiace sa vám môžu zdať veľmi dlhé, ale príroda je príroda. Nie je možné ju ignorovať.

Než vybehnete, začnite každý druhý deň s indiánskou chôdzou

Dve minúty strávite prechádzkovou chôdzou, dve minúty pôjdete rýchlo. Pri prvých troch tréningoch jej venujte dvadsaťšesť minút, vždy začínajte a končite dvoma minútami vychádzkovej chôdze. Po každých troch tréningových dňoch si pridajte dve minúty vychádzkovej chôdze aj dve minúty chôdze rýchlej, až sa dostanete celkom na hodinu. Ak ste na tom lepšie, môžete namiesto indiánskej chôdze zaradiť indiánsky beh a striedať chôdzu s behom.

Chodidlá sú ako dve srdcia našej imunity

Preto je také dôležité, aby človek chodil, aby behal, aby na pohyb používal svoje nohy. Každým krokom totiž urobíte malý zázrak, rozprúdite lymfu vo svojom tele. A priatelia, lymfatický systém má veľa čo do činenia s imunitou = zdravím. Tak už konečne viete, prečo pohyb, najmä beh a chôdza, sú tým najlepším liekom na všetky rôzne choroby? Pokiaľ ide o jedlo, tak svoj lymfatický systém potešíte, keď budete jesť plnohodnotnú stravu, bohatú na vitamín C – zvyšuje odolnosť vášho tela, bohatú na selén (bio zelenina, hríby, orechy) – posilňuje obranný systém. Lymfatickému systému prospejete aj dostatkom spánku, odbúravaním stresov - stres oslabuje imunitu. Pomôže tiež, keď budete svoje nohy držať v teple, pretože teplé nohy pomáhajú prekrvovať oblasť hlavy, čím sa posilňuje ochranná bariéra sliznice nosohltana. Veľa sa hýbte, choďte, behajte, pokiaľ možno vonku na čerstvom vzduchu, pod šírou oblohou, tak najlepšie urobíte svoj život šťastným a svoje telo zdravým. No, a keď budete na chôdzu a beh používať topánky, ktoré majú pružnú podrážku a nie tvrdú, tak vás budú vaše nohy milovať, pretože sa budú cítiť nanajvýš slobodné aj keď obuté.

01 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 02 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 03 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 04 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 05 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 10:32