StoryEditor

Odvážne plány Muska: Takto má vyzerať kolónia na Marse, ľudí tam chce poslať v roku 2024

29.09.2017, 14:56
Autor:
ČTKČTK
Prvý let k susednej planéte Zeme SpaceX plánuje na rok 2022, pôjde však len o prepravu nákladu.

Americká súkromná spoločnosť SpaceX chce k Marsu vyslať svoju prvú vesmírnu loď s nákladom za päť rokov a už dva roky potom aj raketu s ľudskou posádkou. Podľa agentúry Reuters to dnes na konferencii v austrálskom Adelaide povedal šéf firmy Elon Musk.

Podnikateľ v tejto súvislosti okrem iného oznámil, že spoločnosť v záujme ušetriť náklady trochu zmenší pôvodne zamýšľanú veľkosť svojho kozmického plavidla vyvíjaného pre lety k červenej planéte. Priamo stavba tejto lode by podľa Muska mala začať už v prvej polovici budúceho roka.

Elon Musk ukazuje, ako má vyzerať ľudská kolónia na Marse:

Reuters

Misia s ľudskou posádkou v roku 2024

Nosná raketa BFR by mala byť vysoká 106 metrov a mať priemer deväť metrov, miesto ešte vlani zamýšľanej výšky 122 metrov a priemeru 17 metrov. Jej pohon zabezpečuje 31 motorov Raptor, oproti plánovaným 42. Samotná kozmická loď, vybavená šiestimi Raptormi (pôvodne ich malo byť deväť), bude podľa aktuálneho projektu dlhá 48 metrov a do jej 40 kabín by sa malo vojsť až 120 ľudí. Pokiaľ ide o náklad, BFR zvládne jeho celkovú hmotnosť až 150 ton. To je päťkrát viac, než je maximálna nosnosť súčasnej najsilnejšej verzie nosnej rakety spoločnosti SpaceX Falcon.

Prvý let k susednej planéte Zeme SpaceX plánuje na rok 2022, pôjde však len o prepravu nákladu. Malo by ísť o dva lety s materiálom potrebným pre príchod ľudí na Mars. Misia s ľudskou posádkou by mala nasledovať už dva roky potom, v roku 2024.

Očakáva sa, že americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) vyšle na Mars svoju prvú ľudskú výpravu až o zhruba desať rokov neskôr, niekedy v tridsiatych rokoch.

Loď bude môcť dopĺňať palivo vo vesmíre

Musk pôvodne plánoval použiť súpravu vesmírnych plavidiel k podpore kolonizácie Marsu, čo chcel v roku 2018 začať nepilotovaným modulom nazvaným Red Dragon (Červený drak). SpaceX sa však podľa neho teraz namiesto toho sústredí na jednu o niečo užšiu a kratšiu raketu.

"Chceme mať len jeden systém. Ak to dokážeme, potom všetky zdroje ... môžu byť pre tento systém použité. Som si celkom istý, že môžeme túto loď dokončiť a byť pripravení k jej vypusteniu približne do piatich rokov," povedal dnes Musk podľa agentúry Reuters.

Loď, štartujúca aj letiaca vertikálne, podľa neho bude čiastočne znovu použiteľná, bude môcť dopĺňať palivo vo vesmíre a bude schopná letieť priamo zo Zeme na Mars. Mohla by byť využitá aj k cestám na Mesiac, ale podľa predstáv Muska tiež k rýchlemu transportu medzi destináciami na Zemi. Ku každému cieľu na planéte by mala doraziť do hodiny; cesta New York-Tokio by napríklad mala trvať okolo pol hodiny.

Lockheed Martin má vlastný plán

Americká spoločnosť Lockheed Martin dnes oznámila, že má svoj vlastný plán pre vyslanie ľudí na Mars. Základňu zamýšľa vytvoriť zo stanice umiestnenej na obežnej dráhe okolo červenej planéty. Dopravu medzi stanicou a povrchom by potom zaisťovala štvormiestna loď.

"Vieme, že (planéta) je studená, nehostinná, preto začneme s robotmi a až potom dole poletíme s pristávacími loďami," povedal austrálskej televíznej stanici ABC Rob Chambers, riaditeľ pre vesmírne lety s ľudskou posádkou spoločnosti Lockheed Martin. Neuviedol žiadny časový horizont realizácie týchto zámerov, ale malo by ísť o spoločný projekt s NASA, ktorá počíta s termínom niekedy v 30. rokoch.​

01 - Modified: 2024-04-18 09:41:14 - Feat.: - Title: Tesla trvá na mnohomiliardovej odmene pre Elona Muska, ktorú zamietol súd v Spojených štátoch 02 - Modified: 2024-04-16 08:24:30 - Feat.: - Title: Musk chce prinútiť nových užívateľov, aby za príspevky na sieť X platili 03 - Modified: 2024-04-15 11:30:55 - Feat.: - Title: Tesla v problémoch: Musk ohlásil prepustenie viac než desatiny celosvetovej pracovnej sily spoločnosti 04 - Modified: 2024-04-06 16:50:19 - Feat.: - Title: Cesta autom bez vodiča. Automobilka Tesla podľa Muska na začiatku augusta predstaví robotaxi 05 - Modified: 2024-04-03 14:00:00 - Feat.: - Title: Prvý pacient s čipom v mozgu strávil prvú noc po operácii pri videohre
menuLevel = 2, menuRoute = science/astronomia-a-vesmir, menuAlias = astronomia-a-vesmir, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 14:16