StoryEditor

Extrémne nereálny. Tak označuje vesmírny expert Muskov plán

03.10.2017, 15:27
Autor:
sansan
Elon Musk chce prepravovať ľudí po celom svete za pár minút. Jeho odvážny plán sa však stretáva so skepticizmom.

Generálny riaditeľ SpaceX tvrdí, že raketa BFR nakoniec nahradí všetky ostatné vynálezy jeho spoločnosti, vrátane Falconu 9, Falconu Heavy, ako aj kapsule Dragon.

SpaceX tiež uviedol, že univerzálna kozmická loď môže byť oveľa rýchlejším spôsobom, ako cestovať po celom svete. Raketa bude údajne môcť lietať z New Yorku do Šanghaja za 39 minút, Hong Kongu do Singapuru za 22 minút, Los Angeles do Toronta za 24 minút, alebo z New Yorku do Londýna za 29 minút.

Bolo by to ohromné zníženie doby letu. Let z New Yorku do Šanghaja lietadlom trvá približne 15 hodín a let z Los Angeles do Toronta trvá asi 4 hodiny. Musk tvrdí, že cena letenky na medzikontinentálnu jazdu na rakete by stála približne rovnako ako lístok za bežný komerčný let.

Musk tiež plánuje použiť lode na misiu na Mars do roku 2022.

"Akokoľvek úžasne to znie, existujú dôvody byť skeptickí, že rakety budú prepravovať ľudí okolo planéty za toľko peňazí v blízkej dobe," povedal John Logsdon, ktorý je emeritným profesorom na George Washington University's Elliott School of International Affairs a členom univerzitného Inštitútu pre vesmírnu politiku.

"Je to veľmi atraktívna perspektíva, ale myslím, že je extrémne nereálna v každom relevantnom časovom rámci," povedal Logsdon v rozhovore pre CNBC.

Musk: Ak do vesmíru, prečo nie na Zemi? 

Musk avšak naznačil, že ak je loď schopná lietať na iné planéty, mala by byť schopná lietať po celom svete. Zdôraznil aj niektoré výhody takéto cestovania, ako napríklad málo turbulencií vo vesmíre. "Ak staviate takúto vec, aby ste išli na Mesiac a Mars, prečo by ste ňou nemohli cestovať aj na iné miesta na Zemi?" pýta sa Musk.

Stojí za zmienku, že mnohé z predchádzajúcich úspechov SpaceXu, ako napríklad pristátie rakety na lodi v strede oceánu, spočiatku sprevádzal spepticizmus.

"Návrhy na takýto projekty sa tu už objavili aj predtým. Napríklad prezident Ronald Reagan ponúkol myšlienku na kozmickú loď, ktorá by prepravovala cestujúcich po celej planéte. Nikdy sa to nestalo," povedal Logsdon.

Cestujúci na kozmickej lodi podliehajú silám, ktoré sú až päťnásobkom sily gravitácie, ako sa zrýchľujú do vesmíru, potom sú počas letu v mikrogravitácii alebo nulovej gravitácii.  Podľa Logsdona je to, že typický cestujúci v leteckej doprave bude schopný prejsť takouto skúsenosťou, pravdepodobne nedosiahnuteľné.

Logsdon však ocenil Muskov prínos pre celý priemysel. "Myslím, že fenomén Elona Muska je fascinujúci a slúži ako akýsi maják nádeje, že pred nami bude lepšia vesmírna budúcnosť. Ale prechod od tohto majáka k realite bude takmer určite trvať dlhšie ako Elon a jeho podporovatelia dúfajú. "

01 - Modified: 2017-09-29 12:58:11 - Feat.: 0 - Title: Odvážne plány Muska: Takto má vyzerať kolónia na Marse, ľudí tam chce poslať v roku 2024
01 - Modified: 2024-04-16 08:24:30 - Feat.: - Title: Musk chce prinútiť nových užívateľov, aby za príspevky na sieť X platili 02 - Modified: 2024-04-15 11:30:55 - Feat.: - Title: Tesla v problémoch: Musk ohlásil prepustenie viac než desatiny celosvetovej pracovnej sily spoločnosti 03 - Modified: 2024-04-06 16:50:19 - Feat.: - Title: Cesta autom bez vodiča. Automobilka Tesla podľa Muska na začiatku augusta predstaví robotaxi 04 - Modified: 2024-04-03 14:00:00 - Feat.: - Title: Prvý pacient s čipom v mozgu strávil prvú noc po operácii pri videohre 05 - Modified: 2024-03-30 09:00:00 - Feat.: - Title: Muskova sociálna sieť X spustí vlastného chatbota. Je inšpirovaný knihou Stopárov sprievodca galaxiou
menuLevel = 2, menuRoute = science/astronomia-a-vesmir, menuAlias = astronomia-a-vesmir, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
16. apríl 2024 19:42