StoryEditor

Dlhoočakávaný štart: Muskova recyklovaná raketa nesie do vesmíru nezvyčajný náklad

15.12.2017, 13:15
Autor:
sansanČTKČTK
V piatok poobede sa uskutočnil niekoľkokrát odložený štart rakety Falcon americkej spoločnosti SpaceX k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS).

Dôvodom štyroch odkladov štartu boli podľa agentúry AP potrebné dodatočné kontroly palubných systémov. Loď by mala zostať zakotvená na ISS približne mesiac.

Nosná raketa Falcon 9 s nákladnou loďou Dragon odštartovala zo základne na floridskom myse Canaveral. Išlo o prvý štart na tomto mieste od minuloročnej havárie, pri ktorej raketa Falcon explodovala. Plánovaný štart bol zároveň prvým využitím "recyklovaného" prvého stupňa rakety, ktorá sa už k ISS vydala tento rok v júni.

Manažér NASA pre medzinárodnú vesmírnu stanicu Kirk Shireman povedal, že riziko spustenia recyklovanej rakety je približne rovnaké ako pri úplne novej. 

"Je to stále nebezpečný obchod," povedal v pondelok novinárom. Napriek tomu, že najlepší raketoví experti z NASA vykonali rozsiahlu revíziu recyklovaného a starostlivo kontrolovaného posilňovača, nikdy neexistuje "nulové riziko," zdôraznil.

Na tomto videu môžete vidieť úspešný štart rakety:

SpaceX sa usiluje znížiť náklady na vypustenie rakety tým, že ušetrí svoje boostery a ďalšie komponenty a vypustí ich znovu. "Toto je začiatok rýchlej a spoľahlivej opätovnej použiteľnosti," povedala Jessica Jensenová, manažérka SpaceX. "Chceli by sme posielať tisíce ľudí do vesmíru, nielen desiatky, takže opätovná využiteľnosť je veľmi dôležitou súčasťou a sme nadšení, pretože dnešok je len o krok bližšie k tomuto cieľu."

Pivo na Mars?

Na palube modulu Dragon je podľa amerických médií kapsula so semenami sladovníckeho jačmeňa v držbe pivovaru Budweiser americkej spoločnosti Anheuser. Cieľom výskumu je údajne príprava výroby piva, ktoré by mohli astronauti v budúcnosti popíjať počas dlhého letu na Mars.

Podľa televízie CNN nie je o pozadí experimentu príliš veľa informácií. Televízia nevylučuje, že ide o reklamný ťah, pretože misiu financuje marketingové oddelenie pivovarníckeho koncernu.

01 - Modified: 2024-04-11 10:36:26 - Feat.: - Title: Ruská nosná raketa Angara-A5 na tretí pokus odštartovala z kozmodrómu Vostočnyj 02 - Modified: 2024-04-06 18:36:34 - Feat.: - Title: Ukrajinská obrana môže zlyhať. Ak budú ruské útoky pokračovať, mohli by jej dôjsť rakety, tvrdí Zelenskyj 03 - Modified: 2024-04-04 20:45:28 - Feat.: - Title: Objekt, ktorý poškodil dom na Floride, je možno z vesmírnej stanice ISS 04 - Modified: 2024-04-04 08:00:00 - Feat.: - Title: Odpad z vesmírnej stanice takmer trafil dieťa. Prerazil strechu domu a preletel dvoma poschodiami 05 - Modified: 2024-03-25 18:33:30 - Feat.: - Title: Ruská kozmická loď Sojuz s trojčlennou posádkou sa úspešne spojila s ISS
menuLevel = 2, menuRoute = science/astronomia-a-vesmir, menuAlias = astronomia-a-vesmir, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
15. apríl 2024 23:10