1/8Niekedy je dôvodom častého pálenia záhy fyziologický problém. SNÍMKA: PixabaySNÍMKA: Pixabay
2/8Máte chuť si po opulentnom nedeľnom obede zdriemnuť? Neodporúčame! Žalúdok obsahuje najviac kyseliny práve po jedle.
Vzpriameným sedením alebo státím pôsobí gravitácia vo váš prospech a spôsobuje, že sa kyselina nedostane do vášho pažeráka. A pokiaľ trpíte týmto problémom opakovane, je dobré sa zamyslieť aj nad jedálničkom.
Hlavnými vinníkmi refluxu kyselín sú napríklad čokoláda, mastné a korenené jedlá, cesnak a cibuľa, kyslé potraviny a nápoje ako paradajky, citrusové plody a citrusové šťavy.
Tiež káva, alkohol alebo „bublinkové“ nápoje môžu uvoľňovať dolný pažerákový zvierač a umožniť prenikanie väčšieho množstva kyseliny do neho. Pokúste sa preto týmto potravinám vyhnúť. SNÍMKA: PixabaySNÍMKA: Pixabay
3/8Nadváha a obezita sú bežné rizikové faktory častého refluxu kyseliny. Udržať si zdravú hmotnosť vám pôjde ľahšie, pokiaľ sa vyhnete potravinám, ktoré spôsobujú pálenie záhy, a zároveň budete jesť viac potravín bohatých na vlákninu.
Rýchla prechádzka po jedle môže pomôcť tráveniu a znížiť opätovný návrat kyseliny späť do pažeráka. Samozrejme znížiť hmotnosť pomôže akýkoľvek druh pohybu. SNÍMKA: PixabaySNÍMKA: Pixabay
4/8Verte alebo nie, ale pravda je taká, že fajčenie naozaj môže spôsobiť pálenie záhy. Nikotín totiž provokuje vylučovanie kyseliny a oslabuje funkciu dolného zvierača pažeráka. Vedie tiež k niekoľkým rôznym typom rakoviny tráviaceho traktu a iným vážnym zdravotným stavom.
Prestať fajčiť je jedným z najlepších rozhodnutí pre vaše zdravie, ktoré môžete urobiť. Nemusí to byť najjednoduchšia vec na tomto zozname, ale rozhodne ide o jednu z najdôležitejších. SNÍMKA: PixabaySNÍMKA: Pixabay
5/8Nesprávne zloženie potravy - Pokiaľ telo prijme naraz množstvo potravín s vysokým obsahom sacharidov, žalúdok sa ich rozkladom neprimerane trápi. Musí vytvoriť množstvo kyseliny, aby bol schopný danú potravu stráviť.
Oslabenie zvierača - Niekedy je dôvodom častého pálenia záhy fyziologický problém, kedy je zvierač medzi pažerákom a žalúdkom oslabený a nedostatočne dolieha. Vtedy môže cez tento zvierač unikať kyselina zo žalúdka do vyšších oblastí, až do oblasti hrtana.
Tehotenstvo - Nastávajúce mamičky sa často sťažujú na pálenie záhy. Tento problém sa však po tehotenstve vytratí. Pálenie záhy v tehotenstve je spôsobené zvýšeným tlakom v brušnej dutine.
Nadváha - Ak trpíte nadváhou, vzniká veľký tlak na žalúdok, teda aj na tvorbu žalúdočných kyselín.
Baktérie - Niektoré baktérie spôsobujú oslabenie žalúdka, pri ktorom sa ako jeden z častých príznakov vyskytuje aj pálenie záhy. Medzi také baktérie patrí napríklad Helicobacter pylori. Na to, aby ste dokázali určiť, či trpíte touto baktériou, je vhodné navštíviť gastroenterológa alebo si urobiť domáci test. Ak sa preukáže jej prítomnosť v organizme, treba ju liečiť. SNÍMKA: PixabaySNÍMKA: Pixabay
6/8Ak vás páli záha, môžu vám pomôcť rôzne voľnopredajné antacidá, ktoré neutralizujú už vytvorenú kyselinu, alebo môžete vyskúšať niektorý z týchto domácich receptov na potlačenie pálenia:
Psyllium – v tomto prípade ho však nerozmiešajte vo vode, ako je bežne odporúčané, ale užite na lyžičke a zapite pohárom vody. Prechádzaním psyllia cez hrtan zároveň dochádza k vstrebávaniu kyseliny. Nastáva rýchla úľava.
Cesnak – rozžujte celý strúčik cesnaku.
Klinčeky – dva alebo tri klinčeky žujte niekoľko minút, potom ich vypľujte. Žuvanie klinčekov prináša okamžitú úľavu.
Soda bikarbóna – je asi najznámejší liek na pálenie záhy. Užívať pravidelne alebo dlhodobo by ste ju však nemali. Jej časté užívanie môže poškodiť sliznicu žalúdka. SNÍMKA: PixabaySNÍMKA: Pixabay
7/8Potraviny bohaté na vlákninu pomáhajú predchádzať páleniu záhy niekoľkými spôsobmi.
Vláknina spôsobuje rýchlejší prechod potravy tráviacim traktom, a keď jej nejete dostatok, jedlo zdržiava dlhšie vo vašom žalúdku, kde sa vytvára nadbytok kyseliny.
Vláknina môže tiež tieto kyseliny absorbovať a pomôcť vám cítiť sa sýtejšie, takže sa nebudete prejedať.
Skúste preto do jedálnička zahrnúť celozrnné potraviny, fazuľu, zeleninu a ovocie. SNÍMKA: PixabaySNÍMKA: Pixabay
8/8Zbytočne veľké porcie jedál vyvíjajú tlak na takzvaný dolný pažerákový zvierač, ktorý uzatvára pažerák na mieste, v ktorom vstupuje potrava do žalúdka.
Keď je naň vyvíjaný dodatočný tlak, kyselina môže ľahko preniknúť do pažeráka.
Tomu však môžu zabrániť menšie porcie, ešte lepšie na zastavenie pálenia záhy je, ak tieto porcie obsahujú veľa vlákniny. SNÍMKA: PixabaySNÍMKA: Pixabay