"Ak ste zatiaľ nedostali chrípku, nie je príliš neskoro. Chrípka nezmizne až do marca, takže pravdepodobne takže nákaza bude možná minimálne ďalší mesiac,“ povedala Taylorová. Podľa nej existuje mylná predstava, že vakcína proti chrípke spôsobí ľuďom chrípku. "To nie je pravda, je to neaktívny vírus," dodala.Pixabay
StoryEditor

Mýty o očkovaní proti chrípke: Aká je pravda?

11.12.2017, 14:03
Autor:
sansan
Podľa amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb by každý človek vo veku od 6 mesiacov a viac mal dostať vakcínu proti chrípke, pokiaľ nie je alergický na žiadnu zo zložiek.

Čo je najdôležitejšie, nemali by ste nechať mýty o vakcínach proti chrípke, aby vám zabránili v očkovaní. Lekár Malcolm Thaler pre server Insider odhalil niekoľko trvalých mýtov, ktoré sa zdá sa, vynárajú každú chrípkovú sezónu. Tieto tri môžete nadobro pustiť k vode.

Mýtus č. 1: Ak ste mladí a zdraví, nepotrebujete očkovanie

"Áno, u mladej zdravej osoby je menej pravdepodobné ako u staršej osoby alebo niekoho, kto má chronické ochorenie, že skončí s vážnymi komplikáciami spôsobenými chrípkou, ale jej priebeh bude  nepríjemný tak či tak," povedal Thaler. "Urobíte si skvelú službu tým, že sa necháte zaočkovať a zároveň aj ochránite ľudí okolo vás. Znižujete prenos choroby."

Mýtus č. 2: Očkovanie spôsobí, že ochoriete 

Vakcína neobsahuje živý chrípkový vírus, takže podľa Thalera vás nemôže skutočne nakaziť. "Nie je v nej nič živé," povedal Thaler. Môže vám spôsobiť menšiu bolesť v ramene a okrem toho sa môžete cítiť asi 24 hodín aj trochu mimo - trochu boľavo a nie celkom v poriadku. To sa len váš imunitný systém „nabíja“.

Možno si myslíte, že práve očkovanie vám spôsobilo chorobu, ak niečo krátko po jej aplikovaní chytíte. Ale pravdepodobne máte úplne inú infekciu, ktorej vakcína nemala zabrániť. Aj keď sa tieto dve veci stali v podobnom časovom rámci, neznamená to, že sú prepojené.

"Očkovať sa proti chrípke nechávame na jeseň - to je obdobie, keď všade zúria prechladnutia či akútne bronchitídy. Ľudia si radi vytvárajú spojenia medzi jesennými chorobami a vakcínami a to nie je správne."

Mýtus č. 3: Tehotné ženy by sa nemali dať zaočkovať

Nová štúdia v septembri poukázala na spojitosť medzi očkovaním proti chrípke v prvom trimestri a potratmi u tehotných žien. Odborníci však tvrdia, že budúce mamičky by sa aj tak mali nechať zaočkovať. "Vakcína je bezpečná počas všetkých troch mesiacov a chráni nielen matku, ale aj dieťa až 6 mesiacov po jeho narodení," povedal Thaler. 

Americká akadémia pôrodníkov a gynekológov (ACOG) dokonca uverejnila vyhlásenie o danej štúdii, kde uviedla, že všetky tehotné ženy by sa mali nechať zaočkovať. Po prvé, štúdia nepreukázala, že očkovanie spôsobuje potraty - iba medzi nimi zistila veľmi malú súvislosť. To je dôležitý rozdiel vo vede: Len preto, že dve veci sú prepojené, neznamená to, že jedna spôsobila tú druhú. Navyše je to len jedna štúdia a žiadna štúdia nevymaže všetky existujúce dôkazy o tom, že sú vakcíny proti chrípke pre všetky tehotné ženy bezpečné.

A nakoniec u tehotných žien je väčšie riziko úmrtia na chrípku ako u priemerného človeka. Prínosy vakcíny tak ľahko prevažujú nad ostatnými obavami.

01 - Modified: 2024-04-22 12:53:01 - Feat.: - Title: Zaočkovanosť na Slovensku klesá pod 95 percent, upozorňujú odborníci 02 - Modified: 2024-03-15 14:43:29 - Feat.: - Title: Slovenskí pacienti si ešte počkajú. Na jeden z respiračných vírusov u nás vakcínu ešte nemáme 03 - Modified: 2024-03-14 06:08:33 - Feat.: - Title: Záškrt po dekádach zabíja, čierneho kašľu pribúda. Antivaxeri sú ako sekta, tvrdí pediatrička 04 - Modified: 2024-03-17 14:00:00 - Feat.: - Title: Vedci preskúmali muža, ktorý absolvoval 217 očkovaní 05 - Modified: 2024-03-15 11:44:09 - Feat.: - Title: Čierny kašeľ je tu, nevylučuje sa ani vznik lokálnych epidémií
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
23. apríl 2024 18:11