Reuters
StoryEditor

Prvá dávka vakcíny chráni, ukazuje sa v Izraeli

28.01.2021, 14:50
Izraelská zdravotná poisťovňa Maccabi zverejnila údaje o tom, ako si vedú jej poistenci po očkovaní proti vírusu SARS-CoV-2. Ukazujú, že už prvá dávka vakcíny dobre chráni pred nákazou aj prípadnou hospitalizáciou.

Médiá na sklonku tretieho januárového týždňa široko informovali o tom, že Izrael je nespokojný s účinnosťou vakcín proti vírusu SARS-CoV-2.

Tamojší koordinátor Nachman Aš podľa správ uviedol: "Ochrana získaná po prvej dávke vakcíny nie je taká veľká, ako sme mysleli."

Ministerstvo zdravotníctva označilo Ašovo vyhlásenie čoskoro za "vytrhnuté z kontextu a teda nepresné". A podľa čím ďalej presnejších a presvedčivejších údajov, ktoré z Izraela prichádzajú, sa táto verzia udalostí zdá byť realite naozaj bližšia, píše Technet.cz.

Poslednú várku dodala zdravotnícka poisťovňa Maccabi, jedna zo štyroch poisťovní na veľmi centralizovanom izraelskom trhu (v Izraeli neexistujú zdravotné poisťovne v slovenskom zmysle, v kontexte tejto správy to však nie je dôležité). Má celkom 2,4 miliónov poistencov, z ktorých viac ako pol milióna je starších ako 60 rokov.

Ako sa teda očkovanie podpísalo na ich zdraví počas súčasnej vlny zvýšeného výskytu infekcie v Izraeli? Dáta, ktoré poisťovňa zverejnila (PDF dostupné z LinkedIn), ukazujú, že v skupine starších poistencov už zhruba dva týždne po očkovaní klesol výrazne ako počet pozitívnych testov, tak počet hospitalizácií.

Maccabi síce nevydala dáta pre prvé tri dni po očkovaní, ale to nie je dôležité. Ako je vidieť, počas prvých približne 14 dní rozdiely medzi oboma skupinami prakticky nie sú.

To však veľmi dobre zodpovedá údajom z klinických skúšok vakcín firiem Moderna aj Pfizer/BioNTech. V prípade klinickej skúšky Moderny boli však výsledky robustnejšie a presvedčivejšie.

Predovšetkým zrejme preto, že rozostup medzi oboma dávkami bol v prípade Moderny väčší: štyri týždne namiesto troch.

Veľmi podobný vývoj bol tiež pri počte hospitalizácií jednou dávkou očkovaných pacientov. Pomer hospitalizovaných sa približne 14 dní po prvom očkovaní znateľne znížil.

Samozrejme, celkové počty hospitalizovaných sú výrazne nižšie ako počty ľudí s pozitívnym testom (zhruba osemnásobne).

To znamená, že údaje sú menej "robustné" a zaťažené väčšou neistotou. Ale evidentne mieria rovnakým smerom.

Údaje klientov Maccabi navyše nie sú jediné, ktoré vykazujú podobný trend. Veľmi podobné údaje o poklese počtu prípadov nákazy u očkovaných zverejnili aj ďalšie izraelské poisťovne. A tiež tamojšie ministerstvo zdravotníctva (krátka správa denníka Haaretz).

Hlavne očkovať!

Výsledky z Izraela sú svetovo unikátne. Židovský štát má zďaleka najvyšší podiel očkovaných na počet obyvateľov na svete. K 24. januáru už dostalo aspoň jednu dávku viac ako 40 percent obyvateľov, a tak je krajina doslova svetovým laboratóriom.

Výsledky dodávajú na naliehavosti úvahám o zmene vakcinačného režimu a predĺženia - napríklad i veľmi výraznému predĺženiu - odstupu medzi prvou a druhou dávkou. Tak, ako to niektorí vedci navrhovali už na základe vyššie spomínaných výsledkov klinických skúšok.

Dôvod je úplne jednoduchý. Nedostupnosť vakcíny je prechodná, zásoby v budúcnosti sa budú podľa všetkého zvyšovať. Či už tým, že sa na trh budú dostávať ďalšie dávky alebo preto, že výrobcovia budú navyšovať produkciu.

Ak je ochrana po jednej dávke vysoká a neopadá rýchlo (a to sa nezdá), tak využitie jednej dávky na jedného pacienta znamená, že očkovanie jednou dávkou by ochránilo viac ľudí pred nákazou, a predovšetkým pred infekciou s vážnym priebehom. A to aj napriek tomu, že očkovanie dvoma dávkami je o niečo účinnejšie.

Ukážeme si to na jednoduchom príklade. Povedzme, že máme skupinu 200-tisíc ľudí, v ktorej je úmrtnosť SARS-CoV-2 jedno percento (v ohrozených skupinách, teda medzi seniormi, je úmrtnosť vyššia, ale volíme číslo pre jednoduchosť). Keby sa teda všetci nakazili, choroba by zabila 2 000 ľudí.

Povedzme pre jednoduchosť, že dve dávky vakcíny poskytujú 100-percentnú ochranu a máme ich pre 100-tisíc ľudí. Môžeme poskytnúť dokonalú ochranu im a zvyšku žiadnu. V tom prípade by zomrelo pri úplnom "premorení" 1 000 ľudí.

Alebo môžeme naočkovať 200-tisíc ľudí jednou dávkou. Keby jedna dávka poskytovala cca aspoň 70 percentnú ochranu či vyššiu, ako naznačujú údaje z klinických skúšok, tak by v takomto režime očkovania zomrelo 600 ľudí.

To nie je presná úvaha, je len symbolická. V skutočnosti by sa obe skupiny nepochybne nepremorili nikdy úplne a rozhodne nie v krátkej dobe, ktorá uplynie, kým bude k dispozícii druhá dávka.

Na druhú stranu, hoci presné hodnoty úmrtnosti v rizikových skupinách nepoznáme, riziko úmrtia pri infekcii je u celej rady ľudí vyššie než pre jednoduchosť zvolené jedno percento. Zvlášť v krajinách s vysokým podielom starších ľudí

01 - Modified: 2024-03-15 14:43:29 - Feat.: - Title: Slovenskí pacienti si ešte počkajú. Na jeden z respiračných vírusov u nás vakcínu ešte nemáme 02 - Modified: 2024-03-07 10:00:00 - Feat.: - Title: Toto konšpirátori nepredýchajú. Muž sa nechal zaočkovať proti Covidu viac ako 200-krát: Takto zareagovalo jeho telo 03 - Modified: 2024-03-04 15:50:41 - Feat.: - Title: Rezort zdravotníctva spúšťa očkovanie novou vakcínou proti ochoreniu covid-19 04 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 05 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
24. apríl 2024 22:44