Reuters
StoryEditor

Robotov bude čoskoro viac ako ľudí. Inteligentní asistenti sú v miliardách zariadení

03.09.2017, 18:47
Virtuálni asistenti sa z mobilov a počítačov sťahujú do ďalších zariadení ovládaných hlasom. Pribúdajú rýchlejšie ako samotní používatelia. "Siri, rezervuj mi stôl v obľúbenej reštaurácii." "Iste. Mám rovno zavolať taxík?"

Keď vidíte človeka, ktorý konverzuje so svojim telefónom, považujete ho pravdepodobne za čudáka. Podobných príkazov ale bude čoskoro na verejnosti aj v domácnostiach počuť oveľa viac.

V súčasnosti je na svete asi 3,5 miliardy zariadení s aktívnymi hlasovými asistentmi. Umelá inteligencia ide dopredu, čo vedie k jej väčšiemu využívaniu.  Podľa štúdie amerického Úradu pre sčítanie ľudu presiahne v roku 2021 počet aktívnych zariadení s hlasovým asistentom celosvetovo 7,5 miliardy, čo je  približne počet ľudí na Zemi.

Kým dnes ľudia v drvivej väčšine týchto asistentov využívajú v smartfonoch a tabletoch, v najbližších rokoch sa očakáva ich rozšírenie do náramkov, hodiniek a ďalších nositeľných technológií, rovnako ako do televízorov a zariadení pre inteligentnú domácnosť.

Práve zariadenie pre domácnosť by podľa analytickej spoločnosti Ovum mali v budúcnosti tvoriť 57 percent používaných platforiem.

Anglicky, nemecky a... čínsky

Na trh okupovaný od roku 2011 Applom a Googlom preto mieria ďalšie technologické firmy, ktoré do vývoja asistentov investujú nemalé peniaze. Či už ide o Microsoft, Amazon, či čínske Baidu. Minulý týždeň pustila do sveta svojho Bixbyho aj spoločnosť Samsung. Práve Google Assistant, nasledovaný Samsungom, Siri od Applu, Alexou od Amazonu a Cortanou od Microsoftu, by mal byť najčastejším digitálnym pomocníkom ľudí.

"Najväčšou výzvou bude pre firmy globálna expanzia. Na konci roka 2016 bolo vyše 95 percent užívateľov asistentov od Amazonu a Googlu v Severnej Amerike. V roku 2021 by skoro 48 percent asistentov malo byť v Ázii a v Oceánii, čomu vo veľkom napomôže Čína," myslí si Ronan de Renesse zo spoločnosti Ovum.

Asistent od Googlu by teoreticky zvládlo viac ako sto miliónov zariadení po celom svete. Využívajú ho aj výrobcovia inteligentných domácností ako Honeywell, Logitech či LG. Lenže rozumie len anglicky a nemecky.

Bixby zase zvláda angličtinu a kórejčinu. To je hlavný dôvod, prečo sa zatiaľ využívanie digitálnych asistentov v našich končinách nerozšírilo tak výrazne ako na Západe.

Nie pre ľudské uši

Zrejme sa  končí doba, kedy je hlasový asistent len ​​nepoužívanou položkou v menu, a nastáva súmrak klávesníc a diaľkových ovládačov. Podľa analytickej firmy Gartner by malo už na budúci rok 30 percent interakcií medzi ľuďmi a technológiami prebehnúť hlasom.

Ani pohodlie, ktoré hlasoví asistenti poskytujú, však nie je zadarmo. Spolu s ich rozširovaním totiž silnejú obavy o ochranu súkromia. Aby totiž mohla umelá inteligencia na príkazy reagovať, musí neustále počúvať.

Aj keď firmy tvrdia, že pri nečinnosti žiadne dáta zo zariadení neodchádzajú, ide o potenciálne zadné vrátka do domácnosti, a to nielen pre zločincov. V Arkansase už si polícia vynútila záznam z Echa kvôli vyšetrovaniu vraždy.

Vo svetle nedávneho sporu Applu a FBI o prístup do iPhonov a "sledovacej" aféry tajnej služby NSA to vyvolalo búrlivú verejnú diskusiu. "Digitálni asistenti sa uberajú cestou čo najväčšej personalizácie, k čomu sú potrebné informácie. Ktokoľvek dokáže s osobnými dátami efektívne zaobchádzať a pritom ich skvele zabezpečiť, získa najviac zákazníkov," uzatvára de Renesse. 

01 - Modified: 2024-04-17 11:00:00 - Feat.: - Title: Kto získa virtuálnu korunku Miss AI? V prvej súťaži krásy svojho druhu sa stretnú počítačom vytvorené ženy 02 - Modified: 2024-04-16 10:00:00 - Feat.: - Title: Ľuďom sa nechce pracovať už ani z domu. Vytvárajú si digitálne klony, ktoré robia takmer všetku robotu za nich 03 - Modified: 2024-04-15 12:08:02 - Feat.: - Title: Umelá inteligencia od Googlu: rozpozná miesto z fotky, či spraví text čítanejším 04 - Modified: 2024-04-15 10:00:00 - Feat.: - Title: VIDEO Umelá inteligencia ukázala, ako vyzerá peklo. Dnes v noci nezaspím, reagujú zdesení ľudia 05 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Výhody a riziká AI a problém s tým, kto bude strážiť strážnikov? Hrozí, že ohlúpneme, tvrdí expert
menuLevel = 2, menuRoute = science/nove-technologie, menuAlias = nove-technologie, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 00:27